ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ΥΠΟΙΚ αποσύρει τις οικονομικές ενισχύσεις στην «Κιβωτό του Κόσμου»

«Οι καταγγελίες είναι πράγματα συγκλονιστικές και χρειάζονται διερεύνηση»

Kathimerini.gr

Στις καταγγελίες που έχουν προκαλέσει αίσθηση και αφορούν την κακοποίηση παιδιών στη δομή φιλοξενίας «Κιβωτός του Κόσμου», αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στο Mega αποκάλυψε πως με απόφαση του ιδίου απέσυρε την όποια οικονομική ενίσχυση είχε παρασχεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στη δομή.

«Παίρνουμε πίσω τις οικονομικές ενισχύσεις μέχρι να τελεσιδικήσει γιατί προφανώς θέλουμε να ενισχύσουμε τα παιδιά αλλά θέλουμε να ξέρουμε πού πάνε αυτοί οι πόροι» προσέθεσε ο υπουργός. «Οι καταγγελίες είναι πράγματα συγκλονιστικές και χρειάζονται διερεύνηση. Ως υπουργείο ενισχύσαμε πρόσφατα πολλές από αυτές τις δομές για να ενισχύσουμε, σε τελική ανάλυση, τα παιδιά», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι οι αστυνοµικές και εισαγγελικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση έχουν στα χέρια τους καταθέσεις για τουλάχιστον δύο περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης νεαρών αγοριών από προβεβληµένο µέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Η πρώτη αφορά, όπως δηµοσιοποίησε η «Κ», καταγγελία ενός 19χρονου αγοριού, που φιλοξενήθηκε στο παρελθόν σε δοµές της «Κιβωτού» και φέρεται να έπεσε θύµα σεξουαλικής εκµετάλλευσης το 2021. Εδωσε αναλυτική κατάθεση στους αστυνοµικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων το βράδυ της Τετάρτης, στην οποία αναφέρθηκε στη σχέση που είχε αναπτύξει µε συγκεκριµένο µέλος της ΜΚΟ, ενώ φέρεται να περιέγραψε και το περιστατικό της σεξουαλικής κακοποίησής του από το ίδιο πρόσωπο.

Η δεύτερη κατάθεση δόθηκε χθες στην Ασφάλεια Αττικής από ανήλικο αγόρι, που φιλοξενείται σε δοµή της «Κιβωτού» στη Χίο, το οποίο κατήγγειλε ότι έγινε µάρτυρας σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικου συγκατοίκου του από το ίδιο µέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που κατονόμασε και ο 19χρονος. Το περιστατικό στη Χίο συνέβη το 2021, µε τον ανήλικο αυτόπτη µάρτυρα, πάντως, να αρνείται να καταθέσει τότε στην ΕΛ.ΑΣ., ευρισκόµενος προφανώς σε καθεστώς φόβου. Η δηµοσιοποίηση της υπόθεσης, ωστόσο, και η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων δηµιούργησε νέα δεδοµένα στην υπόθεση, µε τα στελέχη της αστυνοµίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να διατυπώνουν την εκτίµηση πως ο αριθµός των καταγγελιών για κακοποιητικές συµπεριφορές θα αυξηθεί το επόµενο διάστηµα.

Οπως αποκάλυψε χθες η «Κ», η έρευνα ξεκίνησε προ πενταµήνου από τον Συνήγορο του Πολίτη µε αφορµή έρευνα για διοικητικού χαρακτήρα παρατυπίες. Στο διάστηµα που µεσολάβησε, τα στελέχη του Συνηγόρου έγιναν αποδέκτες της πρώτης από τις δύο καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης. Τη διαβίβασαν στην εισαγγελία, που µε τη σειρά της διέταξε την Ασφάλεια να πραγµατοποιήσει προκαταρκτική εξέταση. Χθες πάντως, η εισαγγελία ζήτησε πίσω τον φάκελο της υπόθεσης ως ένδειξη δυσαρέσκειας για τη δηµοσιοποίηση της υπόθεσης.

Ενα ακόµη παιδί που έζησε σε δοµή της «Κιβωτού» καταθέτει την προσωπική του εµπειρία στην «Κ». Κάνει λόγο για υποχρεωτική εργασία, εκµετάλλευση και σωµατική βία. Σύµφωνα µε όσα λέει, ένας από τους εργαζοµένους της «Κιβωτού» τον χαστούκισε, τον έριξε στο πάτωµα, του άνοιξε το γόνατο – περιστατικό που συνέβη το 2017 στην κατασκήνωση της «Κιβωτού του Κόσµου» στη Ραφήνα. Επίσης ισχυρίζεται πως αφότου ενηλικιώθηκε και αποφάσισε να φύγει από την «Κιβωτό», µια υπεύθυνη δεν του έδινε τα έγγραφά του. «Δεν µου έδιναν τα νόµιµα έγγραφά µου, την ταυτότητα, το απολυτήριο, για να µην µπορώ να βρω δουλειά», τονίζει στην «Κ».

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση