ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

To 79% των ελληνικών scaleups αναζητεί χρηματοδότηση

Καθώς το επενδυτικό κλίμα έχει αρχίσει να ομαλοποιείται μετά την έντονη επενδυτική δυσθυμία της προηγούμενης διετίας, ελληνικές scaleups εταιρείες έχουν αρχίσει να «ξεδιπλώνουν» τα πλάνα τους

Kathimerini.gr

Καθώς το επενδυτικό κλίμα έχει αρχίσει να ομαλοποιείται μετά την έντονη επενδυτική δυσθυμία της προηγούμενης διετίας, ελληνικές scaleups εταιρείες(αναπτυσσόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις) έχουν αρχίσει να «ξεδιπλώνουν» τα πλάνα τους για χρηματοδότηση, ενώ τουλάχιστον 4 στις 10 καταρτίζουν στρατηγικές για να επιτύχουν μια συμφωνία εξαγοράς ή συγχώνευσης. Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα της Deloitte Private για τις ευρωπαϊκές scaleups το 2024, που διεξήχθη σε 388 scaleups από την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ελβετία.

Στην έρευνα συμμετείχαν ιδρυτές ή συνιδρυτές εταιρειών, αλλά και στελέχη (CFOs) από διάφορους τομείς, όπως το fintech, το software, το ηλεκτρονικό εμπόριο κ.ά. Σύμφωνα με την έρευνα, προς αναζήτηση νέας χρηματοδότησης βρίσκεται το 79% των ελληνικών scaleups έναντι μόλις 21% που δεν βρίσκεται σε αυτή τη φάση. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η δίψα για φρέσκα κεφάλαια είναι εντονότερη, με 86% των ελβετικών scaleups να επιδιώκουν να σηκώσουν κεφάλαια, γεγονός που αποδίδεται και στον μεγάλο αριθμό εταιρειών βιοτεχνολογίας. Χαμηλότερα –αλλά εξίσου υψηλά– είναι τα ποσοστά στις ολλανδικές εταιρείες, με 6 στις 10 να αναζητούν φρέσκα κεφάλαια. Aπό τις ελληνικές scaleup εταιρείες, μόλις 13% είναι σίγουρες πως θα αντλήσουν τα αναγκαία κεφάλαια, με τις περισσότερες –ήτοι σχεδόν 4 στις 10– να εμφανίζονται «σχετικά σίγουρες» για την επίτευξη του στόχου τους.

Πάντως, λόγω και του ασταθούς επενδυτικού περιβάλλοντος των προηγούμενων ετών, υπάρχουν και εταιρείες οι οποίες παραμένουν ανήσυχες, ποσοστό ωστόσο που στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κινείται κάτω του 10%. Τι αναζητούν οι ελληνικές scaleups εταιρείες; το 61% επιδιώκει να αντλήσει κεφάλαια μέσω ΑΜΚ από νέους επενδυτές, με τις κρατικές επιχορηγήσεις να αποτελούν τη δεύτερη πιο δημοφιλή μορφή χρηματοδότησης (49%) που επιδιώκουν. Λιγότερο επιθυμητή είναι η άντληση κεφαλαίων μέσω δανεισμού (18%), στην οποία στρέφονται λίγο περισσότερες εταιρείες άλλων χωρών, όπως στο Βέλγιο (24%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (28%). Πάντως οι ελληνικές εταιρείες μαζί με τις βρετανικές καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά σε ό,τι αφορά τις χώρες που έχουν κάποιο ενεργό σχέδιο (exit) εξαγοράς ή συγχώνευσης. Ενώ δηλαδή στο Βέλγιο και την Ολλανδία το 31% και 36% αντίστοιχα των scaleups εταιρειών έχει στα σκαριά ένα τέτοιο σχέδιο, η αντίστοιχη τάση σε Ελλάδα (42%) και Βρετανία (54%) είναι υψηλότερη.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση