Kathimerini.gr
Του Σταύρου Παπαντωνίου
Από την περασμένη Δευτέρα οι πρώτες «μυστικές» δημοσκοπήσεις που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων έχουν φθάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού. Πλην της πρόθεσης ψήφου που είναι βεβαίως σημαντική και έχει δημοσιοποιηθεί από επίσημες δημοσκοπήσεις εταιρειών, στο Μαξίμου κοιτάνε και τα «ψιλά γράμματα», που δεν είναι τόσο ψιλά, καθώς αποτυπώνουν τον πραγματικό αντίκτυπο της υπόθεσης Ανδρουλάκη. Η «Κ» φέρνει στη δημοσιότητα έξι βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που εστιάζει το Μαξίμου.
Προβάδισμα του πρωθυπουργού σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών – Σε χαμηλά επίπεδα η ικανοποίηση για την αντιπολιτευτική τακτική ΣΥΡΙΖΑ.
• Πρώτον, η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά μετά την υπόθεση Ανδρουλάκη, παραμένοντας ψηλά σε δημοφιλία με 46%. Ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 39% (από 38%) και μετά διαδοχικά Αλ. Τσίπρας, Δημ. Κουτσούμπας, Γ. Βαρουφάκης και Κυρ. Βελόπουλος. Ωστόσο η δημοφιλία του κ. Μητσοτάκη έχει υποχωρήσει αισθητά μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι πλέον στο 58%, ενώ κάποια στιγμή είχε αγγίξει και το 70%. Τούτο αποτελεί σαφέστατα «καμπανάκι» και περιορίζει από εδώ και στο εξής τα περιθώρια ενός ακόμη λάθους. Το γεγονός ωστόσο πως ένα 58,1% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ του 2019 έχει θετική άποψη για τον κ. Μητσοτάκη αποτυπώνει πως ο γόρδιος δεσμός δεν έχει κοπεί με τους κεντρώους ψηφοφόρους.
• Δεύτερον, η ικανοποίηση για αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα και δεν έχει μεταβληθεί: μόνο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους δηλώνει ικανοποιημένος, ενώ δεν έχει καταφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση να εισπηδήσει στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς μόνο 1 στους 5 από αυτούς αξιολογεί θετικά την αντιπολιτευτική τακτική του Αλέξη Τσίπρα.
• Τρίτον, ο πρωθυπουργός διατηρεί προβάδισμα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών, σε τομείς όπως είναι η διαχείριση κρίσεων, το όραμα για τη χώρα, η αποφασιστικότητα και η ειλικρίνεια. Η αξιολόγηση σε αυτά τα χαρακτηριστικά υπερβαίνει την πρόθεση ψήφου έως και 15 μονάδες, φτάνοντας σε ποσοστά πέριξ του 45%.
• Τέταρτον, σχεδόν κάθε ερωτώμενος αναγνωρίζει την ακρίβεια ως ένα από τα τρία σημαντικότερα προβλήματα του επόμενου διαστήματος. Αυτό καταγράφεται σε όλο το πολιτικό φάσμα, σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα εκλογικά κοινά οριζοντίως. Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά τα ελληνοτουρκικά, η ασφάλεια των πολιτών και ο πόλεμος στην Ουκρανία, κάτι που δείχνει πως οι παρακολουθήσεις, ναι μεν δημιουργούν «κλίμα», αλλά δεν είναι στην πρώτη προτεραιότητα των πολιτών ως θέμα.
• Πέμπτον, η Ν.Δ. στην παράσταση νίκης διατηρεί πολύ μεγάλο προβάδισμα, 68% έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ, με έναν στους τρεις ερωτώμενους να εκτιμά ότι η διαφορά στην κάλπη θα είναι πάνω από 6 μονάδες. Ακόμη και στους νυν ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ μόλις λίγο πάνω από το 50% εκτιμούν ότι το κόμμα τους θα κερδίσει.
• Εκτον, στο ερώτημα τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες, σχεδόν ένας στους τρεις επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ., ενώ άλλο ένα 17% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας με Ν.Δ. Συνεπώς ένα ποσοστό 50% επιθυμεί είτε άμεσα είτε έμμεσα να είναι η Ν.Δ. στη διακυβέρνηση της χώρας.
Ολα τα παραπάνω οδηγούν την κυβέρνηση σε ένα βασικό συμπέρασμα, όπως εξηγεί στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος: «ο… μποξέρ έφαγε πολλές μπουνιές, αλλά δεν έπεσε κάτω και είναι ακόμη στο ρινγκ». Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως ο πολιτικός έλεγχος δεν έχει ξεφύγει, αλλά από τις μετρήσεις προκύπτουν δύο βασικά «καμπανάκια»: πρώτον, τα περιθώρια λάθους έχουν πλέον περιοριστεί σχεδόν στο 100% και δεύτερον, η κυβέρνηση ρίχνει όλα τα χαρτιά της στο θέμα της ακρίβειας, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί υπάρχει ο κίνδυνος η υποχώρηση να είναι άτακτη και μη αναστρέψιμη.