ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΥΡΙΖΑ: Ο εσωκομματικός εμφύλιος και το «επεισόδιο» Κασσελάκη – Μιχαηλίδου

Τα πρώτα δείγματα γραφής του κ. Κασσελάκη, η διαμόρφωση της νέας «task force» του κόμματος, αλλά και τα απόνερα της έντονης προεκλογικής αντιπαράθεσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Kathimerini.gr

Πυκνώνουν ημέρα με την ημέρα τα εσωκομματικά «σύννεφα» στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, με τις δηλώσεις στελεχών τόσο από το στρατόπεδο των «νέων» προεδρικών όσο και από αυτό των «ηττημένων» να μοιάζουν με οιωνούς για την «καταιγίδα» που έπεται στην Κουμουνδούρου.

Τα πρώτα δείγματα γραφής του κ. Κασσελάκη, η διαμόρφωση της νέας «task force» του κόμματος, αλλά και τα απόνερα της έντονης προεκλογικής αντιπαράθεσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμβάλλουν στην αναπαραγωγή ενός εχθρικού κλίματος τοποθετήσεων και εκατέρωθεν βολών.

Σκουρλέτης: «Ο Κασσελάκης δεν με εκφράζει ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ»

Σήμερα το πρωί, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε πως ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν τον εκφράζει» ως αρχηγός του κόμματος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, σύμφωνα με το τελευταίο συνέδριο. Αύριο, αν αλλάξει αυτό, αλλάζουν και τα δεδομένα», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στον ΑΝΤ1, με την εν λόγω αποστροφή του λόγου του να προσεγγίζει τη θέση που εξέφρασε προχθές ο Νίκος Φίλης ότι «δεν είναι δεδομένος σε ένα κόμμα που δεν θα είναι της Αριστεράς».

Ταυτόχρονα ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε «καταπάτηση του καταστατικού» την τοποθέτηση της Δώρας Αυγέρη στη θέση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος επειδή «δεν ενημερώθηκαν τα όργανα» του κόμματος, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με την άποψη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές επειδή κάποιοι υπονόμευσαν τον Τσίπρα».

Το «κυνήγι μαγισσών» του Βούτση και η συζήτηση περί αποχωρήσεων

Σε παρόμοιο μήκος κύματος ήταν και οι νέες δηλώσεις του πρώην προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν χρειάζεται κεντρώα μετάλλαξη της Αριστεράς».

Ενώ για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και το κλίμα το οποίο επικράτησε μεταξύ των δύο «στρατοπέδων» εξέφρασε την άποψη ότι «παίχτηκε κάτι που είναι προβληματικό. Χωρίς να γίνει συζήτηση για τις αιτίες της εκλογικής ήττας και της υποχώρησης κυκλοφόρησε ένα σενάριο κυνηγιού μαγισσών ότι κάποιοι ειναι υπονομευτές. Ηταν εμβρυουλκός για να παρουσιαστεί η άλλη υποψηφιότητα (σ.σ. ο Στέφανος Κασσελάκης) ως οιονεί αντισυστημική και περιβεβλημένη από την υποστήριξη Τσίπρα».

Από την πλευρά του, ο πρώην διευθυντής της Αυγής, Σπύρος Ραπανάκης, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του στην εφημερίδα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «όλη την προεκλογική περίοδο, ή μάλλον από τη στιγμή που τέθηκε υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης, βρέθηκα προσωπικά εγώ και η Αυγή και οι συνάδελφοι στο “Κόκκινο”, βρεθήκαμε στο επίκεντρο μιας ενορχηστρωμένης συκοφαντικής επίθεσης και δολοφονίας χαρακτήρα».

«Οι επιθέσεις αυτές έγιναν και από στελέχη που στήριξαν τον κ. Κασσελάκη, και δεν καταδικάστηκαν αυτές οι συμπεριφορές. Μας κατηγορούσαν από το ότι στηρίζαμε Αχτσιόγλου μέχρι ότι θα έρχονταν να κάνουν εκκαθαρίσεις», είπε ο κ. Ραπανάκης εξηγώντας, πάντως, πως δεν εξωθήθηκε σε παραίτηση: «Θεώρησα πολιτική και επαγγελματική μου υποχρέωση να κατάθεσω την παραίτησή μου, διότι η διεύθυνση της Αυγής, που είναι ιδιοκτησίας του ΣΥΡΙΖΑ, έχει και χαρακτηριστικά πολιτικού στελέχους», είπε.

Αιχμές από τους «προεδρικούς»

Ταυτόχρονα, ορισμένα στελέχη που υποστήριξαν την υποψηφιότητα Κασσελάκη μοιάζει να υιοθετούν την άποψη που εξέφρασε πρώτος ο Ευάγγελος Αποστολάκης ότι «όποιος δεν θέλει, ας κάτσει στην άκρη». Χτες, ο βουλευτής Πέτρος Παππάς είχε δηλώσει ότι «κάποια λίγα στελέχη μπορεί να θεωρούν ότι δεν τους χωράει αυτό το εγχείρημα. Αν αυτό δεν τους αφορά πιστεύω θα επιλέξουν οι ίδιοι να φύγουν από αυτό», ενώ σήμερα, ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «εάν κάποιος συνεχίζει και θέτει θέμα στο πρόσωπο του αρχηγού, τότε είναι δικό του δικαίωμα να πράξει ότι πρέπει να πράξει», αφού πρώτα είχε επισημάνει ότι «δεν φοβάται το θέμα της διάσπασης».

Αντιδράσεις για την επίσκεψη Κασσελάκη σε σχολείο στην Καλλιθέα

Χθες, ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφτηκε το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Καλλιθέας, ένα σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με μαθητές ΑΜΕΑ. Η «συνύπαρξή» του, όμως, με την υφυπουργό Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία τον υποδέχτηκε εκεί, προκάλεσε αίσθηση και εσωτερική «γκρίνια» σε ορισμένα στελέχη και μέλη, κυρίως προερχόμενα από την «Ομπρέλα», παρά τους χαμηλούς τόνους που διατηρήθηκαν στις δημόσιες παρεμβάσεις.

Ο Νίκος Βούτσης κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη σε σχολείο και τη στάση που κράτησε απέναντι στην υπουργό της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος «είναι εντελώς νέας γενιάς και εντελώς νέος στα πολιτικά πράγματα». Ενώ ο Χρήστος Γιαννούλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, απάντησε ότι ο κ. Κασσελάκης «θα κριθεί από τον τρόπο που θα αντιπολιτευτεί τον Μητσοτάκη».

Κασσελάκης: «Η Δόμνα Μιχαηλίδου εμφανίστηκε απρόσκλητη»

Σημειώνεται ότι μετά τις αντιδράσεις (και για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «απέκρυψε» από τα social media την κοινή παρουσία με την υφυπουργό Παιδείας), ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε ανάρτηση-απάντηση στο Twitter, υποστηρίζοντας ότι «η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου εμφανίστηκε απρόσκλητη».

Αναλυτικά η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Λυπάμαι που, την ώρα που υποφέρουν συμπολίτες μας, πρέπει να ασχοληθώ με δευτερεύον ζήτημα, αλλά επιχειρείται πολιτική εκμετάλλευση από Ν.Δ.-ΜΜΕ.

Στη χθεσινή μου επίσκεψη στο ΕΕΕΕΚ, η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου εμφανίστηκε απρόσκλητη.

Επειδή το έχει ξανακάνει στον ΣΥΡΙΖΑ, την παρακαλώ στο μέλλον να είναι πιο προσεκτική.

Το πνεύμα αυτών των επισκέψεων είναι η αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί και γνωρίζουν τα προβλήματα, όχι με τον πολιτικό τους προϊστάμενο.

Αλλά αφού ήρθε, ελπίζω να είδε τις συνθήκες και να ντράπηκε γι’ αυτές ως πολίτης και ως πολιτικός».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση