ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συντονισμός Αθήνας και Αγκυρας για τον ΟΑΣΕ

Στόχος η προώθηση των κοινών υποψηφιοτήτων για δύο κομβικές θέσεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη

Kathimerini.gr

Με ένα μπαράζ ενιαίας διπλωματικής κινητικότητας από Αθήνα και Αγκυρα εισέρχεται στην τελική ευθεία η διεκδίκηση της κοινής ελληνοτουρκικής υποψηφιότητας για δύο υψηλές και κομβικές θέσεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Το κρίσιμο ορόσημο για τη λήψη αποφάσεων, όσον αφορά τα πρόσωπα που θα προκριθούν για τις θέσεις-κλειδιά του Οργανισμού είναι η υπουργική σύνοδος ΟΑΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα το τριήμερο 4-6 Δεκεμβρίου. Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει την υποψηφιότητα της Μάνιας Τελαλιάν για τη θέση της επικεφαλής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, ενώ η Τουρκία έχει παρουσιάσει την υποψηφιότητα του πρέσβη Φεριντούν Σινιρίογλου για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ.

Ενόψει της συνόδου της Μάλτας και καθώς οι διαδικασίες εισέρχονται στην τελική ευθεία για την εξασφάλιση των απαραίτητων συναινέσεων, ενεργοποιήθηκε χθες μια αλυσίδα κινήσεων σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να υποστηριχθεί η κοινή ελληνοτουρκική πρωτοβουλία, η οποία εκδηλώθηκε μερικούς μήνες πριν με επιστολές προς τον ΟΑΣΕ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.

Χθες στην Ουάσιγκτον η πρέσβειρα της Ελλάδας στην αμερικανική πρωτεύουσα Αικατερίνη Νασίκα και ο Τούρκος ομόλογός της Σεντάτ Ονάλ συναντήθηκαν από κοινού με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Ο’ Μπράιεν στο αμερικανικό ΥΠΕΞ. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά ανάλογες κινήσεις, που θα ακολουθήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα. Προς τον Αμερικανό αξιωματούχο οι διπλωματικοί εκπρόσωποι των δύο χωρών μετέφεραν το μήνυμα της κοινής πρωτοβουλίας Αθήνας και Αγκυρας, του ισχυρού συμβολισμού και του ιδιαίτερου πολιτικού βάρους που φέρει. Ο στόχος είναι προφανής: να εξασφαλιστεί η υποστήριξη του εγχειρήματος.

Θα ακολουθήσουν αντίστοιχα υποστηρικτικά διαβήματα από τους πρεσβευτές της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Βαλέτα, καθώς η Μάλτα ασκεί καθήκοντα προεδρίας του ΟΑΣΕ, στη Βιέννη όπου εδρεύει ο διεθνής οργανισμός και σε Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη. Η προετοιμασία του εδάφους ενόψει της συνόδου της Μάλτας θεωρείται καθοριστική και μέσα από την κινητικότητα που αναπτύσσεται επιδιώκεται να διαμορφωθούν όσο το δυνατόν καλύτεροι όροι για την αίσια έκβαση του εγχειρήματος, που σε επίπεδο συμβολισμού θα εκπέμψει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα.

Η κοινή πρωτοβουλία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών εκδηλώθηκε τον περασμένο Μάιο με τις επιστολές αλληλοϋποστήριξης στις υποψηφιότητες για τις δύο σημαντικές θέσεις του διεθνούς οργανισμού. Ο ΟΑΣΕ παραμένει ο μοναδικός περιφερειακός μηχανισμός ασφάλειας και συνεργασίας στον οποίο συμμετέχουν η Ευρώπη, η Βόρεια Αμερική, η Ρωσία και η Ευρασία. Οι επιστολές Γεραπετρίτη – Φιντάν εστάλησαν λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων και ήταν μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, ενώ επιβεβαίωσε τη στροφή προς ένα πιο θετικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις.

Ο κ. Γεραπετρίτης, αιτιολογώντας τους λόγους που οδήγησαν στην κατάθεση κοινής υποψηφιότητας από Ελλάδα και Τουρκία, είχε αναφέρει από το βήμα της Βουλής τον περασμένο Ιούλιο ότι ο ΟΑΣΕ παραμένει ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός μοχλός για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη και είχε εξηγήσει ότι από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία διαπιστώθηκε μεγάλη δυσκολία στο να εκλεγούν όργανα, γιατί οι υποψηφιότητες θα πρέπει να τυγχάνουν ομοφωνίας από το σύνολο των μελών του οργανισμού, κάτι που η κοινή πρόταση έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση