ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνάντηση Δένδια – Λαβρόφ με «πυκνή» ατζέντα

Τον Ρώσο ομόλογό του θα συναντήσει στις 18 Φεβρουαρίου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα βρεθεί στη Μόσχα γι’ αυτόν τον σκοπό

Του Βασίλη Νέδου

Του Βασίλη Νέδου

Τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντήσει στις 18 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα βρεθεί στη Μόσχα γι’ αυτόν τον σκοπό. Η συνάντηση των δύο ανδρών γίνεται κατόπιν πρόσκλησης που απηύθυνε στον κ. Δένδια ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Επισήμως, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, στη συνάντηση θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία σε οικονομικά και πολιτιστικά ζητήματα, η Ανατολική Μεσόγειος, το Κυπριακό, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη. «Η Ελλάδα είναι χώρα – μέλος της Ε.Ε. και της βορειοατλαντικής συμμαχίας, του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει τη Ρωσία «ως βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας». Σημείωσε ακόμα ότι ως προς την ουκρανική κρίση η Αθήνα τονίζει την ανάγκη της αποκλιμάκωσης προς όλες τις πλευρές και επανέλαβε τη σταθερή ανησυχία για την ελληνική κοινότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, που αριθμεί περί τα 120.000 άτομα.

Η μετάβαση του κ. Δένδια στη Μόσχα δεν μπορεί παρά να συνδεθεί και με τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στη Μαριούπολη. Εκεί, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος και του ζήτησε να χρησιμοποιήσει τους διαύλους που διαθέτει η Αθήνα προς τη Μόσχα ως μια πρόσθετη φωνή υπέρ της αποκλιμάκωσης. Σημαντικότερες εξελίξεις, κυρίως ως προς το ενεργειακό το οποίο επιβαρύνει και την ελληνική οικονομία, δεν αναμένονται στο τετ α τετ Δένδια – Λαβρόφ.

Παράλληλα, χθες, για ακόμα μια ημέρα τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από το ελληνικό νησί της Παναγιάς, δείχνοντας τη διάθεση της Αγκυρας να διατηρήσει αμείωτη την ένταση στο Αιγαίο.

Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε χθες ότι πάγια το υπουργείο Εξωτερικών προχωράει σε διαβήματα για τις τουρκικές υπερπτήσεις, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία διαφορά αν αυτές γίνονται από επανδρωμένο ή μη αεροσκάφος. Η παραβίαση είναι παραβίαση, η υπερπτήση είναι υπερπτήση. Και η αντίδραση της Ελλάδας είναι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση