ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε υψίστη επιφυλακή η Αθήνα

Το βλέμμα στραμμένο στον Λίβανο υπό τον φόβο κλιμάκωσης της έντασης

Του Βασίλη Νέδου

Του Βασίλη Νέδου

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η Αθήνα προκειμένου να αντιδράσει σε περίπτωση ανάφλεξης η οποία θα επηρεάσει τον Λίβανο. Η Αθήνα και η Λευκωσία βρίσκονται σε συντονισμό για την προφανή ανάγκη απομάκρυνσης, κατ’ αρχάς, πολιτών της Ελλάδας ή της Κυπριακής Δημοκρατίας και, εφόσον αυτό απαιτηθεί, τρίτων χωρών, κατά κύριο λόγο της Ε.Ε. Μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας με συμμάχους και εταίρους, υπάρχει και ευρύτερος συντονισμός προκειμένου να διασφαλιστεί η κατά το δυνατόν θωράκιση του νησιού, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο πιθανό θέατρο επιχειρήσεων του Λιβάνου (περίπου 180 χιλιόμετρα), από «εκτός ελέγχου» πυραύλους. Αιτία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι βεβαίως οι απειλές της Χεζμπολάχ, αλλά ο εντατικός ηλεκτρονικός πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων Ισραήλ – Λιβάνου, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει στην παρεκτροπή της πορείας κάποιου πυραύλου που ίσως καταλήξει σε κοντινές περιοχές, με το έδαφος της Κύπρου να βρίσκεται σε απόσταση βολής. Αλλωστε υπάρχει προηγούμενο. Στις 30 Ιουνίου 2019, ένας αντιαεροπορικός πύραυλος τύπου S-200 της συριακής αεράμυνας εξετράπη τότε της πορείας του και εξερράγη στους πρόποδες της οροσειράς του Κατεχόμενου Πενταδάκτυλου στη βόρεια Κύπρο. Αν και το περιστατικό ήταν μεμονωμένο, η γεωγραφική εγγύτητα της Κύπρου στο τότε ιδιαιτέρως ενεργό συριακό μέτωπο δεν αποκλείει την επανάληψη τέτοιων επικίνδυνων παρεκκλίσεων στην πορεία πυραύλων μέσου ή μεγάλου βεληνεκούς.

Τις τελευταίες ημέρες οι παρεμβολές (jamming) σε όλη την ευρύτερη περιοχή έχουν αυξηθεί και καταγράφονται από όλες τις συμμαχικές δυνάμεις που διατηρούν παρουσία, γεγονός που συνακολούθως επηρεάζει και την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δεν διαθέτει τα μέσα για να αντιμετωπίσει άμεσα μια τέτοια απειλή. Δεδομένου ότι οι Ισραηλινοί αναμένουν εντός των επόμενων ωρών και ημερών επιθέσεις από την πλευρά του Ιράν, οι παρεμβολές αναμένεται να αυξηθούν, ενώ σε περίπτωση πολυήμερου μπαράζ υψηλής έντασης, τότε θα βοηθήσουν, ως είθισται, και μονάδες επιφανείας του αμερικανικού ναυτικού, οι οποίες αυτές τις ημέρες πλέουν σε απόσταση βολής από τις ακτές του Λεβάντε.

Ελληνική συνδρομή

Σε περίπτωση, πάντως, που απαιτηθεί η συνδρομή της Ελλάδας για απεγκλωβισμούς, η πρώτη προφανής λύση είναι η φρεγάτα «Κουντουριώτης», η οποία αυτή την περίοδο πλέει στα ανοιχτά του Λιβάνου στο πλαίσιο της μόνιμης αποστολής ναυτικών δυνάμεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ (UNIFIL). Εφόσον απαιτηθεί, είναι δυνατή η αποστολή και άλλων πολεμικών (ή μισθωμένων) πλοίων, καθώς επίσης και αεροπορικών μέσων (με την αίρεση, φυσικά, της χαμηλής διαθεσιμότητας του στόλου των μεταγωγικών της Πολεμικής Αεροπορίας). Βασικές χώρες που επιθυμούν να επαναπατρίσουν πολίτες τους από τον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία και η Γερμανία, διαθέτουν προφανώς υπέρτερα σε αριθμό και ποιότητα δικά τους μέσα, σε περίπτωση που απαιτηθούν πρόσθετες επιχειρήσεις για τον σκοπό αυτό. Πάντως η Αθήνα βρίσκεται σε άμεση επαφή με όλους τους εταίρους, ιδιαίτερα με την Οττάβα, καθώς στον Λίβανο ζει ένας πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών με διαβατήριο Καναδά. Το αεροδρόμιο της Αθήνας καθώς και η αεροπορική βάση της Σούδας αποτελούν σημεία στα οποία αεροπλάνα που θα χρησιμοποιηθούν από αυτές τις χώρες (πολιτικά ή στρατιωτικά) μπορεί να μετασταθμεύσουν και να εξυπηρετηθούν, όπως άλλωστε συνέβη τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2023, μετά τις σφαγές στο νότιο Ισραήλ και την έναρξη των επιχειρήσεων στη Γάζα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση