ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε τεντωμένο σκοινί ο ΣΥΡΙΖΑ - Όσα έγιναν στην Πολιτική Γραμματεία

Διαφορετικές προτάσεις για το συνέδριο - Οριακά πέρασε η πρόταση Κασσελάκη.

Αντώνης Αντζολέτος

Το κλίμα στην Πολιτική Γραμματεία είχε διαμορφωθεί από νωρίς και ήταν πολεμικό εξαιτίας του κειμένου που είχε καταθέσει η «Ομπρέλα» πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση. Η εσωκομματική αντιπολίτευση έβγαλε «μαχαίρια» και χτύπησε προς την πλευρά της νέας ηγεσίας.

Στην πρώτη της παρέμβαση μετά τις εκλογές η Εφη Αχτσιόγλου άσκησε κριτική στην ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΕΒ, επισημαίνοντας πως η θέση ότι το κεφάλαιο είναι εργαλείο για την ευημερία και τη μείωση των ανισοτήτων είναι ανήκουστη.

Η πρώην υπουργός Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», επέμεινε πολύ συμπληρώνοντας πως η συμμετοχή του εργαζόμενου στο επιχειρηματικό ρίσκο συνιστά βαθιά αλλοίωση του πυρήνα της μισθωτής εργασίας, αλλά και της θέσης της σύγχρονης Αριστεράς. «Ο εργαζόμενος δεν αναλαμβάνει επιχειρηματικό κίνδυνο, αυτό είναι το μόνο βάρος που φέρει η εργοδοτική πλευρά», συμπλήρωσε.

Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μετά τη χθεσινή συνεδρίαση που κινήθηκε σε «τεντωμένο σχοινί». Πολλές συζητήσεις προκάλεσε η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που κατά πολλούς αποτέλεσε «χρησμό» για τις επόμενες κινήσεις του.

«Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας», τόνισε, χωρίς να βάζει ως ορόσημο τις ευρωεκλογές. «Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις είναι μπροστά μας», πρόσθεσε.

Οι τόνοι φέρεται να ανέβηκαν όταν ο Πάνος Σκουρλέτης απευθυνόμενος στον πρόεδρο είπε, σύμφωνα με άλλες πηγές, πως «ο τρόπος που έχεις λειτουργήσει μέχρι σήμερα είναι άκρως διχαστικός», με τον Στέφανο Κασσελάκη να επιχειρεί να παρέμβει και τον πρώην γραμματέα να του ζητεί να μην τον διακόπτει.

Ο κ. Σκουρλέτης συνέχισε τονίζοντας πως «έχεις καλύψει όλο το τοξικό κλίμα που αναπαράγεται καθημερινά από διάφορα κομματικά παράκεντρα».

Προεδρική παρέμβαση

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που «καρφώνοντας» την εσωκομματική αντιπολίτευση είπε ότι δεν πρέπει να αναλωθούν «σε ανούσιους ανταγωνισμούς εντός του κόμματος, που δεν αφορούν κανέναν έξω από εμάς, αλλά και απωθούν αυτούς που θέλουν να μας εμπιστευτούν για να λύσουμε τα προβλήματά τους».

Μίλησε για ένα κόμμα που «θα αγκαλιάσει όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, το οποίο θα διεκδικήσει αυτοδύναμα την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές». Πρότεινε το συνέδριο να πραγματοποιηθεί από τις 23-25 Φεβρουαρίου, με τα μέλη της «Ομπρέλας» να ζητούν να γίνει τον Νοέμβριο.

Απαντήσεις από την πλευρά της ηγεσίας έδωσε ο Νίκος Παππάς που είπε στη συνεδρίαση πως «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μη συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε. Υπήρξαν φωνές κριτικής που ήταν κατ’ ελάχιστον βιαστικές και άδικες».

Ο Γιάννης Ραγκούσης επεσήμανε πως «δεν αλλάξαμε ηγεσία για να παρακολουθούμε άπρακτοι να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο, από τη δεύτερη θέση στην τρίτη, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης».

«Τζαρτζάρισμα» υπήρξε μεταξύ «νεοπροεδρικών» και των ηττημένων των εκλογών και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στον Νίκο Παππά, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιάννη Ραγκούση για διαρροές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, χωρίς όμως να δίνεται κάποια συνέχεια.

Ο κ. Παππάς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», φέρεται να ζήτησε από τον Νίκο Φίλη να πάρει πίσω όσα είπε για τον νέο πρόεδρο, παρομοιάζοντάς τον με τον Τραμπ και τον Γκρίλο. Η αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη το βράδυ των εκλογών για «φως και σκοτάδι» προκάλεσε την αντίδραση μελών του οργάνου. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που διερωτήθηκε «τι ήθελε να πει; Οτι η Εφη Αχτσιόγλου ή εγώ αντιπροσωπεύαμε το σκοτάδι;», εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο γιατί δεν τον συνεχάρη για τη νίκη του. Τα θέματα που άνοιξαν ήταν πολλά, με τον Πάνο Λάμπρου να ζητεί να απομακρυνθούν από τον τομέα ευθύνης τους η Νίνα Κασιμάτη και η Ελενα Ακρίτα που στις αυτοδιοικητικές εκλογές υποστήριξαν «γαλάζιους» υποψηφίους.

Ο Παύλος Πολάκης άναψε φωτιές όταν έκανε αναφορές στα πεπραγμένα των προηγουμένων τομεαρχών με αφορμή τις λίστες με τις εταιρείες που λαμβάνουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και για τα εμβόλια στην πανδημία. Αποτέλεσμα να βγει εκτός ελέγχου η συζήτηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Ανδρέα Ξανθό και τον Πάνο Σκουρλέτη να τον διακόπτουν και να του ασκούν οξύτατη κριτική για τη συμπεριφορά του που έφτασε, όπως ανέφεραν, να στοιχίσει στον ΣΥΡΙΖΑ πέντε μονάδες στις εκλογές. «Κάθε φορά που βγαίναμε στα κανάλια καλούμασταν να απολογηθούμε και τώρα έρχεται εδώ και παριστάνει τον τιμητή» ακούστηκε στο τέλος. Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο Πάνος Σκουρλέτης τον χαρακτήρισε χορηγό του Μητσοτάκη με όσα έχει πει και έχει κάνει.

Η πρόταση που έγινε ήταν η Κεντρική Επιτροπή να συγκληθεί στις 11-12 Νοεμβρίου.

Πυρά «Ομπρέλας» κατά της ηγεσίας

Εννέα μέλη της «Ομπρέλας» με ένα σκληρό κείμενο «έδειξαν τα δόντια τους» στη νέα ηγεσία. Παρά την αποδοκιμασία της πολιτικής της Ν.Δ. στις εκλογές, μιλούν για υποχώρηση του κόμματος που σηματοδοτεί στρατηγική ήττα, συμπληρώνοντας πως «η δημοκρατική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι αναγκαία για να ανακόψει τη ραγδαία αναξιοπιστία του, που επιδεινώνεται από πολιτικές συμπεριφορές της νέας ηγεσίας του, που κινείται εκτός των προγραμματικών θέσεων και του καταστατικού του κόμματος». Τα μέλη της τάσης ζητούν το συνέδριο να γίνει τον Νοέμβριο και επισημαίνουν πως η πορεία προς την πραγματοποίησή του «δεν πρέπει να σφραγιστεί από πραξικοπηματικές κινήσεις και αρχηγικές-μεσσιανικές πρακτικές που περιθωριοποιούν το κόμμα. Η δημοκρατική λειτουργία είναι αναγκαία για να υπάρξει το κόμμα».

Η «Ομπρέλα» στο κείμενό της εστίασε στην ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ υπενθυμίζοντας πως τις απόψεις του για τα stock options, που αποτελούν θέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, τις είχε αποδοκιμάσει ρητά στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. «Είναι αδιανόητο ένα αριστερό κόμμα να μη στηρίζει την αναδιανομή του εισοδήματος μέσω της φορολογικής πολιτικής», συμπληρώνουν. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και έντονη δυσαρέσκεια εκφράζεται σχετικά με την «απειλή», όπως τη χαρακτηρίζουν, προς βουλευτές ότι θα βρεθούν εκτός ψηφοδελτίου επειδή «”υπονομεύουν”, κατά τη γνώμη του» κ. Κασσελάκη, την ενότητα και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Κλιμακώνοντας την κριτική και επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες πως η «Ομπρέλα» είναι λίγο πριν από την έξοδο, σημειώνουν πως «η κοινή γνώμη εμβρόντητη παρακολουθεί στο Διαδίκτυο υβριστικές επιθέσεις από ανώνυμα τρολ και οπαδούς του νέου προέδρου εναντίον στελεχών του κόμματος, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δημόσια αποκήρυξή τους από τη νέα ηγεσία». Εκτός κάδρου δεν έμεινε και η αρχική ανακοίνωση που έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στο Ισραήλ.

Υπερψηφίστηκε οριακά η πρόταση Κασσελάκη

Την εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη που περιλαμβάνει την πρόταση για συνέδριο στις 23-25 Φεβρουαρίου ενέκρινε τελικά η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Στην ψηφοφορία που έγινε στο τέλος πολύωρης συνεδρίασης η πρόταση του προέδρου υπερψηφίστηκε από 20 μέλη, 10 μέλη ψήφισαν κατά και υπήρξαν και 8 λευκά, στο σύνολο των 42 μελών της Πολιτικής Γραμματείας.

Η πρόταση ως εισήγηση πλέον της Πολιτικής Γραμματείας θα τεθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Σε προηγούμενη συνεδρίασή της, η Κεντρική Επιτροπή είχε αποφασίσει το συνέδριο του κόμματος να γίνει τον Νοέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση