ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση για την πρόταση δυσπιστίας

Kathimerini.gr

Δεν υπήρξε προσυνεννόηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας υποστήριξε ο Νίκος Παππάς σε νέες δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης, μετά τη χθεσινή του τοποθέτηση, από την οποία έλαβαν σαφείς αποστάσεις το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά, ενώ προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης.

 

Οπως είπε, μιλώντας στο Open, η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για τον χρόνο πραγματοποίησης των τηλεφωνημάτων του Νίκου Ανδρουλάκη με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων είναι ακριβής.

«Είναι ευχής έργον που έχει γίνει αυτή η συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ (για την πρόταση δυσπιστίας). Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να είχε ωριμάσει και πιο πριν. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια συστηματική προσπάθεια από τη Ν.Δ. να δαιμονοποιηθεί η προσπάθεια συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων. Οι προοδευτικές δυνάμεις βρέθηκαν μπροστά σε ένα αμείλικτο δίλημμα. Καμία από αυτές δεν είχε τους 50 βουλευτές για να ασκήσει το ύψιστο κοινοβουλευτικό μέσο πίεσης που είναι η πρόταση δυσπιστίας και ερχόταν από την κοινωνία ένα τεράστιο κύμα αξίωσης, διαφάνειας. Στο κείμενο που έχουμε συνυπογράψει 4 Κοινοβουλευτικές Ομάδες, δεν μιλάει μόνο για τα Τέμπη, μιλάει και για τη διαρροή στοιχείων εκλογέων», ανέφερε ο κ. Παππάς.

Ο ίδιος σημείωσε στη συνέχεια: «Δεν υπήρξε προσυνεννόηση για το θέμα της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας. Το να φτάσουμε σε αυτή τη διαδικασία είναι προϊόν ωρίμανσης και προφανώς ζυμώσεων. Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό, μεμπτό και επιλήψιμο. Η ιδέα της πρότασης δυσπιστίας κυκλοφορούσε και πιο πριν. Είχε κάνει πρόταση και η Νέα Αριστερά με αφορμή το άρθρο 16. Αρα, δεν κατάλαβα προς τι η έκπληξη;».

Παρών στο ίδιο πάνελ ήταν και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος ο οποίος σχολίασε «τον ευχαριστώ (σ.σ. τον Νίκο Παππά) που διαψεύδει τον εαυτό του και επιβεβαιώνει το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σπυρόπουλος συμπλήρωσε ότι «προφανώς δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση. Είναι προφανές πως το ΠΑΣΟΚ δεν ζυμώνεται».

Η πρώτη δήλωση Παππά

Υπενθυμίζεται πως χθες το βράδυ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 και ερωτηθείς σχετικώς, ο Νίκος Παππάς είχε αφήσει να εννοηθεί πως υπήρχαν διεργασίες πριν από το δημοσίευμα του «Βήματος» περί αλλοίωσης των ηχητικών καταγραφών στο δυστύχημα των Τεμπών.

Ο ίδιος σημείωσε πως υπήρχαν σκέψεις για κλιμάκωση της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης, μετά την υπόθεση της μαζικής αποστολής emails σε αποδήμους από την Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

«Στη Ν.Δ. πρέπει να αντιληφθούν πως το μείζον δεν είναι να απαντήσουν στην αντιπολίτευση. Εχει ξεσηκωθεί ένα κύμα που προέκυψε από τους συγγενείς των θυμάτων και έχουν συγκεντρωθεί 1,3 εκατ. υπογραφές. Δεν υπάρχει πολιτική εξουσία που θα μπορούσε να κωφεύσει απέναντι σε αυτό το τεράστιο “κύμα” αξίωσης της αλήθειας. Εχουμε την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που μαζί με όλα τα άλλα βάζει ζητήματα κράτους δικαίου. Και ποιος σας είπε πως δεν υπήρχαν συζητήσεις, που δεν έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης εδώ και κάποιες μέρες».

Ερωτηθείς για το αν υπήρξαν συνεννοήσεις και πριν από το δημοσίευμα του «Βήματος», ο κ. Παππάς απάντησε πως «είχε ήδη ωριμάσει η σκέψη, μπορώ να σας το πω αυτό, και αυτά –αντιλαμβάνεστε– δεν γίνονται από βράδυ σε πρωί. Ετσι δεν είναι; Πρέπει να προετοιμαστούν. Είναι συγκροτημένα κόμματα. Πρέπει να διαβουλευτούν, να πάρουν αποφάσεις, να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί».

Οι αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς και το σχόλιο της κυβέρνησης

Σημειώνεται ότι τις αναφορές του Νίκου Παππά, σε τηλεοπτική εκπομπή χθες, περί συζητήσεων μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης για κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας πριν από το δημοσίευμα του «Βήματος» για τα Τέμπη απέρριψαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Αριστερά.

Συγκεκριμένα, η Χαρ. Τρικούπη αναφέρει: «Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας το μεσημέρι της Κυριακής 24 Μαρτίου με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Φάμελλο, τον κ. Κουτσούμπα, τον κ. Χαρίτση και την κα Κωνσταντοπούλου έγιναν κατά σειρά κοινοβουλευτικής δύναμης την Τρίτη 26 Μαρτίου από τις 10 το πρωί και μετά. Οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων που δέχτηκαν να συνυπογράψουν έλαβαν το κείμενο της πρότασης στις 11 το πρωί. Ολα τα υπόλοιπα είναι φαντασιώσεις».

 

Ανάλογη τοποθέτηση υπήρξε και από πηγές της Νέας Αριστεράς: «Δεν γνωρίζουμε σε τι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αναφέρεται ή επινοεί εκ των υστέρων ο κύριος Παππάς. Ξέρουμε όμως ότι χρειάστηκε να περάσουν 24 και πλέον ώρες από την αποκάλυψη της Κυριακής, αντιπαραθετικές διαρροές κι ένα ακατάληπτο μήνυμα του κυρίου Κασσελάκη, για να καταλήξει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει την πρόταση δυσπιστίας. Ξέρουμε επίσης ότι η Νέα Αριστερά κατέθεσε δημόσια την πρόσκληση στα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας στις 6 Μαρτίου. Ξέρουμε επιπλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να την αρνηθεί με το επιχείρημα –διά στόματος της κυρίας Κεχαγιά– ότι μια πρόταση δυσπιστίας θα συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία και έτσι εξυπηρετεί την κυβέρνηση. Ξέρουμε, τέλος, ότι το πρωί της 24ης Μαρτίου ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να πέσει. Αργότερα ο κύριος Ανδρουλάκης επανέφερε την πρόταση της Νέας Αριστεράς, την οποία προφανώς στηρίξαμε. Ολα αυτά είναι γεγονότα. Οπως γεγονός είναι ότι ο κύριος Παππάς με τη δήλωσή του προσέφερε σήμερα μια πολύτιμη υπηρεσία στη Νέα Δημοκρατία. Το γιατί επέλεξε να το κάνει, ας το απαντήσει ο ίδιος ή ο πρόεδρος του κόμματός του».

Λίγο μετά την πρώτη δήλωση του Νίκου Παππά, στην ομιλία του στη Βουλή, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης, έθεσε θέμα προσυνεννόησης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση