Kathimerini.gr
Αντώνης Αντζολέτος
Ετοιμα να πατήσουν το «κουμπί» της διάσπασης εμφανίζονται πολλά από τα στελέχη της «Ομπρέλας» στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου. Τις δυνάμεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης απελευθέρωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την προχθεσινή τοποθέτησή του.
Οχι μόνο γιατί επισήμανε πως έχει χαθεί η υπερηφάνεια στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί οριοθέτησε στη δευτερολογία του τη δημιουργία του νέου κόμματος στο πολιτικό κενό που υπάρχει μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. «Αν υπάρχει χώρος ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Πιστεύω ότι υπάρχει. Πρέπει να τον βρούμε τον τρόπο», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Οι ζυμώσεις και οι συσκέψεις στις τάξεις της «Ομπρέλας» είναι συνεχείς τα τελευταία 24ωρα και δεν θα σταματήσουν μέχρι και το Σάββατο το πρωί. Στέλεχος της τάσης ανέφερε στην «Κ» πως πέραν της Κεντρικής Επιτροπής δεν βλέπει το νόημα της παραμονής στην Κουμουνδούρου.
Η πλειονότητα υποστηρίζει πως η συνεδρίαση του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να «τρέξουν» οι εξελίξεις. Μέσω των τοποθετήσεων των στελεχών αρχικά και ενδεχομένως με την κατάθεση ενός πολιτικού κειμένου, που θα αποτυπώνει τον βαθύ προβληματισμό για την πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σαφώς θα ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις με τη μορφή συνέντευξης Τύπου.
Η επιτελική ομάδα της «Ομπρέλας» περιμένει σε κάθε περίπτωση να δει τους «ελιγμούς» που ενδεχομένως να κάνει η ηγεσία την τελευταία στιγμή. Οχι πως υπάρχει κάποια «συγκολλητική ουσία» που μπορεί να ενεργοποιηθεί και να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων, απλώς στην αριστερή πτέρυγα δεν ξεχνούν πως εκκρεμεί και το ζήτημα των διαγραφών.
Είτε η Κεντρική Επιτροπή κληθεί να γνωμοδοτήσει είτε όχι (με το δεύτερο σενάριο να είναι το επικρατέστερο), τα μέλη της τάσης είναι σίγουρο πως θα βάλουν επιτακτικά το θέμα στη συνεδρίαση.
Στο προεδρικό περιβάλλον εξακολουθούν να υπάρχουν στελέχη που υποστηρίζουν πως οι εκκρεμότητες που έχουν ανοίξει με τους διαφωνούντες πρέπει να τελειώνουν. «Η παρουσίαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου έδειξε ότι δεν υπάρχει γέφυρα. Δεν ξέρω τι θα κάνει. Ωστόσο εγώ πιστεύω ότι θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα πάρα πολύ γρήγορα», ανέφερε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο Γιάννης Σαρακιώτης στα «Παραπολιτικά FM» δήλωσε πως «αν κάποιος αισθάνεται άσχημα, αισθάνεται ότι η ολιγαρχία έχει μπει στον ΣΥΡΙΖΑ ή κάποια άλλη κατηγορία κατά του χώρου, βεβαίως και αποχωρεί».
Ο Διονύσης Τεμπονέρας, που έχει ταχθεί κατά των διαγραφών, δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως «δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή μια διάσπαση εξυπηρετεί», συμπληρώνοντας πως η προοπτική αυτή ευνοεί την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Ως συνέχεια της κίνησης του κ. Τεμπονέρα, με επιστολή προς τον πρόεδρο πέντε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών ο Χάρης Τσιόκας, επισημαίνουν την «έκτακτη ανάγκη» στην οποία βρίσκεται το κόμμα. Χωρίς να επικροτούν τις φραστικές υπερβολές, ζητούν απόσυρση των διαγραφών και αλλαγή της «εσωστρεφούς κομματικής ατζέντας, με μια νέα αρχή».
Πολεμικό κλίμα μετά τα χαμόγελα
Εν τω μεταξύ, λίγο κράτησαν τα χαμόγελα μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, που προέκυψαν μετά τη συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή. Οι δύο αρχηγοί αποφάσισαν να χαράξουν κοινή κοινοβουλευτική πορεία για τις παρακολουθήσεις και το δυστύχημα των Τεμπών, ωστόσο η χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη προκάλεσε και πάλι «χαμηλές θερμοκρασίες» ανάμεσα στα δύο κόμματα. «Τι δουλειά έχω, ρε παιδιά, εγώ με όσους έχουν σπαταλήσει τόσα δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού; Ξεχνάμε τη διαπλοκή αυτών των ετών; Μόνο εκσυγχρονισμός δεν ήταν», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης όταν ρωτήθηκε γιατί έμεινε κενή η καρέκλα του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού. Από την Κουμουνδούρου διευκρινίζουν πως είχαν ενημερώσει τους διοργανωτές για τη μη παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε υψηλούς τόνους δεν άργησε να έρθει η απάντηση από τον Θανάση Γλαβίνα από το ΠΑΣΟΚ. «Ο κ. Κασσελάκης φαίνεται ότι όχι μόνο δεν είχε κατασταλάξει ιδεολογικά στα 24 του χρόνια, αλλά αγνοεί και την πρόσφατη Ιστορία της χώρας. Η προσφορά του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, αναγνωρίζεται ακόμη και από τους ορκισμένους ιδεολογικούς του αντιπάλους». Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, αφού αναφέρθηκε στην προσφορά του κ. Σημίτη, συμπλήρωσε: «Επαναλαμβάνοντας τον χυδαίο λαϊκισμό κατά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κασσελάκης αποδεικνύει ότι μέντοράς του είναι ο κ. Πολάκης».
Η σύγκρουση για την τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη γενικεύτηκε, καθώς τοποθέτηση για το θέμα έκανε και ο Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας για το 2015: «Αυτό το κόμμα προϋπήρχε και τα έργα και οι ημέρες του είναι δυστυχώς ακόμη νωπά στη μνήμη μας, οπότε πριν μιλήσει ο κ. Κασσελάκης για χρέη και για όσα τέλος πάντων υπέστησαν οι Ελληνες πολίτες, καλό είναι να διαβάσει λίγο την πολύ πρόσφατη Ιστορία». Στον κυβερνητικό εκπρόσωπο απάντησε η Δώρα Αυγέρη: «Μάλλον ο κ. Μαρινάκης χρειάζεται να διαβάσει την ιστορία των χρεών των κομμάτων που χρεοκόπησαν τη χώρα και έφεραν τόσα δεινά στον λαό».