ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι συνομιλίες της σπείρας εκβιαστών – Στρατολογούσαν μαθητές

Ο εγκέφαλος του κυκλώματος, οι δύο 20χρονοι υπαρχηγοί και ο κομβικός ρόλος του «Εντρι»

Kathimerini.gr

Αναστασία Σταματοπούλου

Νέα στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος που κατηγορείται για εμπλοκή σε υποθέσεις εκρήξεων, εμπρησμών, σωματικών βλαβών, απόπειρας ανθρωποκτονίας και διακίνησης ναρκωτικών, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

«Εγκέφαλος» του κυκλώματος φέρεται να ήταν έγκλειστος στις φυλακές Διαβατών που είχε πρόσφατα τεθεί στο επίκεντρο έρευνας της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, για διακίνηση ναρκωτικών σε φυλακές.

«Υπαρχηγοί» του κυκλώματος ήταν ένας 21χρονος, καθώς και ένας 20χρονος με το προσωνύμιο «Χοντρός», ανιψιός του αρχηγού. Οι συγκεκριμένοι φέρεται να είχαν αναλάβει εξ ολοκλήρου τη λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης, τόσο στο διαχειριστικό όσο και στο εκτελεστικό κομμάτι.

Κωδικοποιημένες συνομιλίες

Κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες, τα μέλη του κυκλώματος απέφευγαν να αναφέρονται σε ονόματα και στις ποσότητες των ναρκωτικών που διακινούσαν. Οπως προέκυψε, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις, ενώ πολλές φορές πραγματοποιούσαν αναγραμματισμούς των λέξεων, για να μη γίνονται αντιληπτοί.

Ειδικότερα, χρησιμοποιούσαν λέξεις όπως: «σοκολάτα», «choco» και «τσόκο» όταν αναφέρονταν στην κατεργασμένη κάνναβη, «τσάι», «τσάγια», «δεκάλεπτο», «εικοσάρικο», «βρωμά», «παπάδες» και «Fruit punch», για την ακατέργαστη κάνναβη, καθώς και «περού», «ρουπέ», «μάνγκο» και «άσπρο», όταν μιλούσαν για την κοκαΐνη.

Ενδεικτικά, όταν οι πελάτες τους ζητούσαν ναρκωτικές ουσίες, αναλόγως της ουσίας, ανέφεραν χαρακτηριστικά στα μέλη της οργάνωσης «να αράξουμε ένα δεκάλεπτο», «να αράξουμε ένα εικοσάλεπτο», «φέρε δύο καφεδάκια», «ένα σκέτο», ενώ όταν αναφέρονταν σε γραμμάρια ή δόσεις ζητούσαν «ένα μονό», «δύο μονά».

Για τα χρηματικά ποσά ανέφεραν λέξεις όπως «τριαντάρι», εννοώντας ποσότητα ναρκωτικών ουσιών αξίας 30 ευρώ, ενώ, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, όταν αναφέρονταν σε χρήματα, τα αποκαλούσαν συχνά ως «χαρτιά» ή «φταλέ».

Ο αρχηγός και οι δυο υπαρχηγοί ήταν υπεύθυνοι για την προμήθεια των ναρκωτικών και είχαν αναλάβει την επικοινωνία με τους προμηθευτές, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της εκάστοτε ναρκωτικής ουσίας.

Οι «καβάτζες»

Οταν αγόραζαν τα ναρκωτικά, τα αποθήκευαν σε διάφορα σημεία στην ευρύτερη περιοχή της Ανω Γλυφάδας. Οπως προέκυψε από το περιεχόμενο των συνομιλιών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ως χώροι προσωρινής αποθήκευσης και απόκρυψης των ναρκωτικών ουσιών, χρησιμοποιήθηκαν κυρίως τα σπίτια των μελών του κυκλώματος.

Αρχικά, τις μετέφεραν στα σπίτια για να τις χωρίσουν σε ισόποσες δόσεις και στη συνέχεια, τις αποθήκευαν, συνήθως μικρές ποσότητες, ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση.

Παράλληλα, χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένα σπίτια ως «καβάτζες», για τις οποίες μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, πλήρωναν αντίστοιχο μίσθωμα στον ιδιοκτήτη, που ήταν μέλος της οργάνωσης.

Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, χρησιμοποιούσαν ακόμα και υπαίθριους χώρους στο βουνό, καθώς επίσης και οχήματα, τα οποία βρίσκονταν μόνιμα σταθμευμένα σε συγκεκριμένο σημείο ή κλειστό χώρο στάθμευσης. Μια από αυτές τις «καβάτζες» ήταν και ένα σπίτι στη Γλυφάδα.

Στα χέρια των Αρχών βρίσκεται συνομιλία μεταξύ του ενός υπαρχηγού και του ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου σπιτιού, όπου ο πρώτος επέπληξε τον δεύτερο, λόγω προηγούμενης παρεξήγησης για τη διακίνηση ναρκωτικών. «Εσύ πληρώνεσαι εκατό πενήντα διακόσια ευρώ στο κιλό αδερφέ και σου φέρνουν τα πράγματα, βγάζεις χίλια ευρώ» και «είναι άσχημο αυτό που κάνεις γιατί ο μικρός σε πληρώνει αδερφέ καλά για τα πράγματα που σου βάζει σπίτι».

Σε άλλη συνομιλία, μέλη του κυκλώματος αναφέρονται σε ένα δίκυκλο στο οποίο είχαν κρύψει ναρκωτικά. «Πες του Ε.. να σου δώσει τα κλειδιά απ’ το μπέβερλι και ξέρει αυτός, γιατί θέλω να… να τυλίξω τα πράγματα γιατί μυρίζουνε».

Οι δύο υπαρχηγοί

Οι δυο υπαρχηγοί του κυκλώματος ήταν επιφορτισμένοι με τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Αττικής, την εύρεση πελατών και την παράδοση των ναρκωτικών στα υπόλοιπα μέλη, για την περαιτέρω διακίνηση.

Οπως προέκυψε από την έρευνα, διέθεταν μεγάλο αριθμό πελατών, στους οποίους πουλούσαν κατά κύριο λόγο κοκαΐνη, αλλά και κάνναβη. Το μοναδικό εισόδημα και των δύο προερχόταν αποκλειστικά από την πώληση ναρκωτικών ουσιών.

Οπως προέκυψε από τις μεταξύ τους συνομιλίες, διαχειρίζονταν αφενός μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών και αφετέρου σημαντικά χρηματικά ποσά. Ενδεικτικά, αναφέρεται σε συνομιλία του 21χρονου με τον αδερφό του. «Ενα λοκί και κάτι από τα παλιά, εξακόσια ευρώ», μιλώντας για ποσότητα ενός κιλού ναρκωτικών.

Διακινούσαν ναρκωτικά σε σχολεία

Από την ακρόαση των καταγεγραμμένων τηλεφωνικών συνομιλιών ενός 22χρονου με το προσωνύμιο «Εντρι» που βρίσκεται μεταξύ των συλληφθέντων και ενός ανηλίκου που φέρεται να είχε στρατολογήσει ο συγκεκριμένος για να διακινεί ναρκωτικά σε συμμαθητές του, προκύπτει η δράση του κυκλώματος στη διακίνηση ναρκωτικών σε σχολείο.

Συγκεκριμένα, ο ανήλικος, κατόπιν οδηγιών και έναντι αμοιβής από τον «Εντρι», φέρεται να αναλάμβανε την πώληση ακατέργαστης κάνναβης σε μαθητές του σχολείου που φοιτά και μάλιστα κατά το ωράριο λειτουργίας. Η τιμή πώλησης μέσα στο σχολείο κυμαινόταν από 10 έως 12 ευρώ το γραμμάριο.

Οπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, ο ανήλικος κατηγορούμενος είχε ως «τομέα» δράσης το σχολείο του και φίλους των πελατών συμμαθητών του που τον σύστηναν ως προμηθευτή τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κατά την οποία προμήθευσε με ακατέργαστη κάνναβη μαθητές σχολείου που θα συμμετείχαν σε τριήμερη εκδρομή, αλλά του περίσσεψε ποσότητα κάνναβης και ο «Εντρι» τον συμβούλευσε να αναζητήσει αντίστοιχης ηλικίας «πελάτες», λέγοντάς του χαρακτηριστικά: «Να πιάσεις τους πιτσιρικάδες. Πίνεις μαύρο; Ναι. Ελα πάρε το νούμερό μου και πάρε με τηλέφωνο, να σε φτιάχνω εγώ».

Σε άλλη συνομιλία μεταξύ του 21χρονου και του ανηλίκου, που βρίσκεται στα χέρια των Αρχών, καταγράφονται να λένε: «…μία δεκάρα στο σχολείο». «Είμαι έξω, τώρα εσύ έλα ό,τι ώρα θες, το πολύ πολύ να ζητήσω και τουαλέτα ρε. Απλά βάλ’ τα κάπου να μη μυρίζουν πολύ. Βάλ’ τα σε κανένα κουτάκι με πατατάκια».

Η δικογραφία περιλαμβάνει συνολικά 79 άτομα, από τα οποία 25 συνελήφθησαν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και τα υπόλοιπα 14 μέλη της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση