ΚΥΠΕ
Τη μαρμάρινη τρισδιάστατη αναπαραγωγή της μετόπης του Παρθενώνα που αναπαριστά τη μονομαχία μεταξύ Λαπίθη και Κενταύρου, η οποία βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, θα επιχειρήσει το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας (IDA) που βρίσκεται στην Οξφόρδη.
Σύμφωνα με το βρετανικό ινστιτούτο, η ανακατασκευή τμημάτων των γλυπτών μπορεί να γίνει με ακρίβεια χιλιοστού και «θα διευκολύνει τον οφειλόμενο επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα».
Σε παρουσίαση του εγχειρήματος το βράδυ της Παρασκευής, στην οποία αναφέρεται η Telegraph, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρότζερ Μίτσελ επικαλέστηκε το πρώτο μεγάλο αντίστοιχο τεχνολογικό επίτευγμα της ομάδας του, την πιστή ανακατασκευή της Αψίδας της Παλμύρας, του συριακού αρχαιολογικού μνημείου που κατέστρεψε ο ISIS τον Οκτώβριο του 2015.
Ο κ. Μίτσελ δήλωσε πεπεισμένος ότι ένα καλό αντίγραφο μπορεί να έχει την ίδια συναισθηματική δύναμη με το αυθεντικό έκθεμα, σχολιάζοντας ότι «τα Μάρμαρα της Ελλάδας θα λείψουν όταν επιστρέψουν σπίτι τους» στους Βρετανούς που έχουν αναπτύξει βαθύ δεσμό με τα εκθέματα στο Βρετανικό Μουσείο.
Το IDA σκοπεύει να κατασκευάσει δύο αντίγραφα της μετόπης, ένα ακριβώς σαν αυτή που εκτίθεται στο Λονδίνο και ένα με πλήρη αποκατάσταση της μετόπης στην αρχική της μορφή, όπως δηλαδή την κατασκεύασε ο Φειδίας.
Το Ινστιτούτο θα προμηθευτεί μάλιστα ακριβώς τον ίδιο τύπο μαρμάρου που χρησιμοποίησε ο Φειδίας και η ομάδα του, ώστε να είναι τα αντίγραφα πραγματικά όσο πιο ακριβή γίνεται.
Όπως και στην περίπτωση της Αψίδας της Παλμύρας, θα χρησιμοποιηθεί η τεχνική της τρισδιάστατης μηχανικής κατεργασίας. Αρχικά λαμβάνεται μία ψηφιακή φωτογραφία με τη μέθοδο της φωτογραμμομετρίας και στη συνέχεια ένα ρομποτικό μηχάνημα χρησιμοποιεί καλέμια όπως θα έκανε ένας γλύπτης για την αναπαραγωγή ενός έργου.
Υπολογίζεται ότι το κόστος θα ανέλθει σε 20.000 λίρες και η κατασκευή θα διαρκέσει από τρεις έως έξι μήνες.
Μιλώντας στην Telegraph o πρέσβης της Ελλάδας το Ηνωμένο Βασίλειο Ιωάννης Ραπτάκης σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή δημιουργεί «μοναδική ευκαιρία» για την επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν υψηλής ποιότητας μαρμάρινα αντίγραφα του συνόλου των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Ο κ. Ραπτάκης συμπλήρωσε ότι θα ήταν μια «φανταστική κίνηση» εκ μέρους της βρετανικής Κυβέρνησης να βοηθήσει στην επανένωση των Γλυπτών.