Kathimerini.gr
Αντώνης Αντζολέτος
Το ζητούμενο ανάμεσα στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Μέσα σε πέντε εβδομάδες και με ένα πρόγραμμα ήδη διαμορφωμένο, δεν θα μπορούσαν να γίνουν θαύματα.
Η εκλογική επιτροπή ήταν ένα πρώτο βήμα, όμως πλέον πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα, με δεδομένα και τα κενά που έχουν δημιουργηθεί.
Υπάρχουν στελέχη που θα βγουν έτσι κι αλλιώς μπροστά στην κοινοβουλευτική ομάδα και θα αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή του κόμματος στον ιδιαιτέρως κρίσιμο ρόλο ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ ως τον βασικό πόλο αντιπολίτευσης στη Βουλή.
Είναι, εξάλλου, ξεκάθαρο πως βασισμένες στην «ψαλιδισμένη» δύναμη που διαθέτει, οι άλλες τρεις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς –ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας– θα επιχειρήσουν να τον αμφισβητήσουν.
Από την «αποδεκατισμένη» κοινοβουλευτική ομάδα, έναν μεγάλο όγκο δουλειάς αναμένεται να μοιραστούν οι Ολγα Γεροβασίλη, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Παππάς, Αλέξης Χαρίτσης και ο Σωκράτης Φάμελλος.
Πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει σίγουρα ο «πρωτάρης», αλλά έμπειρος Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ στην αίθουσα της Ολομέλειας επανακάμπτει και η Ρένα Δούρου, αν ο Αλ. Τσίπρας επιλέξει να κρατήσει την έδρα στην Α΄ Πειραιά. Πολλά περιμένει ο πρόεδρος του κόμματος και από τους Γιώργο Καραμέρο, Κατερίνα Νοτοπούλου, Χάρη Μαμουλάκη κ.ά. Εκτός απροόπτου, κάποια από τα παραπάνω πρόσωπα θα συγκροτήσουν το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τις θέσεις του γραμματέα και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Ο διευθυντής της Κ.Ο. θα είναι ως είθισται πρόσωπο που δεν περιλαμβάνεται στους «48». Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατείχε τη θέση τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.
Εκτός από τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, όπου οι Πάνος Σκουρλέτης και Γιάννης Ραγκούσης δεν εξελέγησαν, πολλά είναι τα κενά που πρέπει να αναπληρωθούν και σε επίπεδο τομεαρχών. Βασικοί «σκιώδεις υπουργοί», όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος (Εξωτερικών), ο Χρήστος Σπίρτζης (Προστασίας του Πολίτη), ο Νίκος Φίλης (Παιδείας), η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Εργασίας), ο Ανδρέας Ξανθός (Υγείας), ο Κώστας Ζαχαριάδης (Εσωτερικών), ο Μάριος Κάτσης (Ψηφιακής Διακυβέρνησης) δεν είναι πλέον βουλευτές.
Επαφές
Στην Κουμουνδούρου, από την Κυριακή το βράδυ και μετά επικρατεί αναβρασμός. Οι «Προεδρικοί» είναι σε συνεχή επαφή, προτάσσοντας την άποψή τους πως οι εξελίξεις δεν πρέπει να καθυστερήσουν. Ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε πως «μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία θα βυθιστεί σε εσωστρέφεια για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα –και μάλιστα πέραν και των αυτοδιοικητικών εκλογών– δεν είναι το ευκταίο».
Σε άλλο μήκος κύματος, ο Πάνος Σκουρλέτης από την «Ομπρέλα» δήλωνε χθες στον Real FM πως το έκτακτο συνέδριο πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε τα συμπεράσματα να μην είναι βιαστικά: «Ποια ήταν η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα; Ποιες ήταν οι, καλώς εννοούμενες, διαχωριστικές γραμμές απέναντι στους άλλους πολιτικούς χώρους; Ποιες ήταν οι προσπάθειες που έπρεπε να κάνει σε αυτό που ονομάζουμε κοινωνική γείωση;», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης σε κάθε περίπτωση βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις με ορόσημο τη διαδικτυακή συνεδρίαση που έχουν προγραμματίσει για το Σάββατο.
Τι θα γίνει με τους «πασοκογενείς»; Γιάννης Ραγκούσης, Χρήστος Σπίρτζης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αγγελος Τόλκας και Θάνος Μωραΐτης έμειναν εκτός Βουλής και συνεπώς η «ομάδα» αποδυναμώνεται σημαντικά. Αυτό που παραμένει είναι η στήριξη που θα συνεχίσουν να παρέχουν στον Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρώην πρωθυπουργός συνεχίζει τις επαφές με στενούς συνεργάτες προκειμένου να ανακοινώσει τον οδικό άξονα των αλλαγών που ετοιμάζει, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι μεγάλες.