ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Mr Bitcoin»: Το θρίλερ συνεχίζεται

Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση για τον Ρώσο πολίτη που διεκδικούν οι ΗΠΑ

Kathimerini.gr

Του Γιάννη Παπαδόπουλου

Πέντε χρόνια μετά τη σύλληψή του σε παραλία της Χαλκιδικής, όπου παραθέριζε με την οικογένειά του, το διπλωματικό και δικαστικό θρίλερ γύρω από την τύχη του Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού πλέον και ως «Mr Bitcoin», δεν έχει λήξει. Στις 3 Αυγούστου, το Συμβούλιο Εφετών στο Παρίσι αναμένεται να κρίνει ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί και εάν ο 43χρονος Ρώσος πολίτης θα σταλεί από τη Γαλλία πίσω στην Ελλάδα για να εκδοθεί εκ νέου από τη χώρα μας στις ΗΠΑ.

Η συνήγορός του Ζωή Κωνσταντοπούλου κάνει λόγο για ένα πολυετές «δικαστικό, διπλωματικό, διακυβερνητικό και ανθρωπιστικό σκάνδαλο».

Στις 19 Δεκεμβρίου 2019, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, διατάχθηκε η παράδοση του Βίνικ στη Γαλλία βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και ορίσθηκε ότι μετά την περάτωση της ποινικής δίκης και την έκτιση της όποιας ποινής, θα έπρεπε να επιστραφεί στην Ελλάδα για να εκδοθεί έπειτα στις ΗΠΑ. Η συνήγορός του Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε χθες λόγο για ένα πολυετές «δικαστικό, διπλωματικό, διακυβερνητικό και ανθρωπιστικό σκάνδαλο», σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση Βίνικ.

Ανέφερε ότι ο 43χρονος αθωώθηκε στη Γαλλία για τα κακουργήματα που αντιμετώπιζε (οι γαλλικές αρχές είχαν κινητοποιηθεί με αφορμή τη διασπορά του ransomware Locky, ενός από τα πιο δημοφιλή κακόβουλα λογισμικά σε περιστατικά ψηφιακής ομηρίας). Τελικά του επιβλήθηκε πλημμεληματική ποινή φυλάκισης πέντε ετών και στις 30.6.2022 επρόκειτο να απολυθεί από τη φυλακή Λα Σαντέ, στο Παρίσι, και να επιστραφεί στην Ελλάδα.

Η διαδικασία μπλοκαρίστηκε για λίγες ημέρες με απόφαση προσωρινής αναστολής παράδοσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η κ. Κωνσταντοπούλου υποστηρίζει ότι η Γαλλία «δεν έχει καμία δικαιολογία να κρατήσει τον Αλεξάντερ έστω και μία ώρα κρατούμενο». Ακόμη ανέφερε ότι ενεργοποιήθηκε παλαιότερο αίτημα έκδοσης που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ στη Γαλλία το 2020, για να λάβουν απευθείας τον εκζητούμενο από το γαλλικό έδαφος, και ότι δεν είναι νόμιμη η παράταση της κράτησής του. Τονίζει ότι ο Βίνικ όλα αυτά τα χρόνια έχει υποστεί εξουθενωτική μεταχείριση και παραμένει έγκλειστος στη Γαλλία σε συνθήκες απομόνωσης, χωρίς επαφή με άλλους ανθρώπους, με πρόσχημα την προσωπική του ασφάλεια.

Σύμφωνα με το αμερικανικό αίτημα έκδοσης, ο Βίνικ φέρεται να ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων BTC-e και οι ΗΠΑ τον κατηγορούν για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος υποστηρίζει όλα αυτά τα χρόνια ότι είναι αθώος και ότι ουδέποτε υπήρξε διαχειριστής ή ιδρυτής του συγκεκριμένου ανταλλακτηρίου.
Την έκδοσή του διεκδικεί και η Ρωσία, για εγκλήματα που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο. Ο Βίνικ δεν αποδεχόταν ούτε αυτές τις κατηγορίες, αλλά συναινούσε να εκδοθεί στην πατρίδα του, όπου έλεγε ότι θα έχει δίκαιη δίκη. «Η έκδοση στη Γαλλία σημαίνει έκδοσή μου στις ΗΠΑ. Είναι ένα αμερικανικό κόλπο», είχε πει στην «Κ» ο Βίνικ μέσω διερμηνέα τον Δεκέμβριο του 2018, λίγα λεπτά μετά την εκφώνηση της απόφασης του Αρείου Πάγου σχετικά με το γαλλικό αίτημα.

Προσπαθώντας να αποτρέψει την έκδοσή του, ο Βίνικ είχε καταθέσει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2019, το οποίο όμως δεν εξετάσθηκε. Η κ. Κωνσταντοπούλου προχώρησε σε νέα σχετική αίτηση ασύλου εκ μέρους του, στις 20 Ιουλίου 2022. Σε αυτήν αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι η παράδοσή του στις ΗΠΑ «θα τον φέρει σε πραγματική θέση ομηρίας και αιχμαλωσίας», αλλά και αποστέρησης των ανήλικων παιδιών του. Ο Βίνικ έχει δύο γιους, ηλικίας 11 και 8 ετών σήμερα, ενώ τον Νοέμβριο του 2020 πέθανε η σύζυγός του, Αλεξάντρα, από καρκίνο, σε ηλικία 34 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση