ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπαράζ συλλήψεων από την Αντιτρομοκρατική

Το δέμα-βόμβα στο Εφετείο Θεσσαλονίκης και οι 4 επιθέσεις

Kathimerini.gr

Γιάννη Σουλιώτη

Με την αποστολή δέματος-βόμβας στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης συνδέεται η σημερινή αιφνιδιαστική επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής. Εξάλλου η πρόεδρος Εφετών και παραλήπτρια του φακέλου με τα εκρηκτικά είχε χειριστεί υπόθεση ενός εκ των ατόμων που βρίσκονται στο επίκεντρο της αστυνομικής έρευνας.

Στον φάκελο με τα εκρηκτικά, που πάντως δεν πυροδοτήθηκε, τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών εντόπισαν αποτυπώματα, τα οποία ταυτοποιήθηκαν με τα αντίστοιχα ορισμένων εκ των συλληφθέντων της αστυνομικής επιχείρησης.

Παράλληλες επιχειρήσεις

Το πρωί, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικές έρευνες σε δέκα σπίτια στην Αττική, ενώ έρευνες έγιναν και σε κελιά τριών κρατουμένων που εκτίουν ποινές φυλάκισης για ληστείες. Τελικώς συνελήφθησαν συνολικά δέκα άτομα, τέσσερα εκ των οποίων είναι έγκλειστα σε φυλακές της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες δύο από τους συλληφθέντες υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και φέρεται να προμήθευαν με εκρηκτικές ύλες τους συγκατηγορούμενούς τους. Πηγές από το ΥΠΕΘΑ μεταφέρουν πως ο ένας είναι πυροβολητής του στρατού ξηράς που είχε υποβάλει την παραίτησή του και ο δεύτερος οπλουργός της Π.Α. «σε μακρά αναρρωτική άδεια».

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης. Τους αποδίδεται εμπλοκή σε συνολικά πέντε βομβιστικές επιθέσεις στο διάστημα από το καλοκαίρι του 2023 μέχρι πρότινος, για τις οποίες υπήρξε ανάληψη ευθύνης από οργάνωση με την επωνυμία «Σύμπραξη Εκδίκησης».

Οι πέντε επιθέσεις

Η πρώτη απ’ αυτές αφορά σε ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, σε αυλή σπιτιού στη Λάρισα, τον Ιούνιο του 2023.

Η δεύτερη ενέργεια καταγράφηκε ένα μήνα αργότερα, εναντίον αρχιφύλακα των φυλακών Κορυδαλλού, τον Ιούλιο στο Χαϊδάρι. «Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ερευνών που διεξάγονται από τους ανθρωποφύλακες στα κελιά των εγκλείστων», αναφερόταν μεταξύ άλλων στο κείμενο ανάληψης ευθύνης με την υπογραφή «Σύμπραξη Εκδίκησης» που αναρτήθηκε στο Athens Indymedia.

Τον Νοέμβριο και ενώ είχαν μεσολαβήσει οι αποκαλύψεις για τα προβλήματα στατικότητας του μεταλλικού στεγάστρου Καλατράβα, τα μέλη της ίδιας ομάδας πραγματοποίησαν την τρίτη επίθεση στα γραφεία κατασκευαστικής εταιρείας στην Κηφισιά. «Ο λόγος που πραγματοποιήθηκε η επίθεση είναι για να στοχοποιηθεί ο διεφθαρμένος ρόλος των κατασκευαστικών εταιρειών», έγραφε ο συντάκτης της προκήρυξης που είχε δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο.

Η τέταρτη ενέργεια της «Σύμπραξης Εκδίκησης» ήταν η πυροδότηση –στα τέλη του Γενάρη– βόμβας σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα. Στο κείμενο ανάληψης ευθύνης, οι δράστες είχαν «αφιερώσει» την ενέργειά τους σε έγκλειστο αναρχικό σύντροφό τους, ο οποίος, όπως έγραφαν, είχε ξεκινήσει τη δράση του θέτοντας στο στόχαστρό του τη συγκεκριμένη τράπεζα.

Η πέμπτη ενέργεια ήταν η αποστολή του παγιδευμένου δέματος στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, στις 12 Φεβρουαρίου, με υποτιθέμενο αποστολέα την «Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων».

Το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία φέρεται να συγκέντρωσε στοιχεία για την ταυτότητα των ατόμων που εμπλέκονται στις συγκεκριμένες επιθέσεις προχωρώντας, σήμερα, σε προσαγωγές και συλλήψεις.

Η εμπλοκή του «αναρχικού ληστή»

Μάλιστα, ένας από τους τρεις έγκλειστους που βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας είναι ο αναρχικός – ληστής επ’ ονόματι του οποίου έγινε η βομβιστική επίθεση στην τράπεζα των Πετραλώνων. Πρόκειται για αντιεξουσιαστή ο οποίος εκτίει ποινές πολυετούς κάθειρξης για ένοπλες ληστείες σε τράπεζες.

Το διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2021 είχε κατηγορηθεί ότι μαζί με συνεργό του λήστεψαν τέσσερις τράπεζες σε Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Πετράλωνα, αλλά και στην οδό Μητροπόλεως στο κέντρο της Αθήνας. Τις ληστείες είχε διαπράξει ενώ είχε παραβιάσει νόμιμη άδεια που του είχε χορηγηθεί από τη φυλακή όπου κρατούνταν και πάλι για ένοπλες ληστείες τραπεζών, αυτή τη φορά όμως στη Θεσσαλονίκη.

Ορισμένες πληροφορίες που, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν από επίσημα χείλη, αναφέρουν ότι η πρόεδρος Εφετών, εναντίον της οποίας εστάλη πρόσφατα ο φάκελος – βόμβα, είχε απορρίψει αιτήματα συγχώνευσης ποινής που είχε υποβάλει ο εν λόγω έγκλειστος αναρχικός.

Στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε όπλα, εκρηκτικά, φυσίγγια, ψηφιακά πειστήρια και χειρόγραφες σημειώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση