ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Χαμηλά ο πήχυς για τη συνάντηση της Νέας Υόρκης

Την Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Kathimerini.gr

Βασίλης Νέδος

Η προοπτική πραγματοποίησης των επόμενων βημάτων στα ελληνοτουρκικά, καθώς την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί επί της ουσίας την πιο κρίσιμη πτυχή των επαφών που θα γίνουν την εβδομάδα που αρχίζει αύριο στη Νέα Υόρκη, όπου διεξάγεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Οι δύο ηγέτες θα εξετάσουν την πρόοδο των σχέσεων το προηγούμενο χρονικό διάστημα που, όπως είναι γνωστό, σημαδεύτηκε από ορισμένες αναταράξεις, με πλέον χαρακτηριστική την κρίση της Κάσου τον περασμένο Ιούλιο με αφορμή τις έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση (GSI) Ελλάδας και Κύπρου.

Το διακύβευμα είναι, επί της ουσίας, αν η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Τούρκος ομόλογός της Μεμέτ Κεμάλ Μποζάι, προχωρήσουν σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις για τις κύριες διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας, δηλαδή τις θαλάσσιες ζώνες και την υφαλοκρηπίδα, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος περιλαμβάνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και τις διερευνητικές επαφές.

Από τις επαφές της Νέας Υόρκης η «Κ» πληροφορείται ότι μόλις χθες έγινε εφικτή και η συνεννόηση για μια συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κίνας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Γουάνγκ Γι. Οι ελληνοκινεζικές επαφές στην παρούσα φάση είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς κυρίως οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες αναπτύσσονται σε πολλαπλά επίπεδα. Επιπλέον, η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο θα συμμετάσχει από την 1η Ιανουαρίου και για δύο χρόνια και η Ελλάδα ως μη μόνιμο μέλος. Η επικείμενη έναρξη της περιόδου αυτής βρίσκεται στο επίκεντρο των πολλαπλών επαφών που θα έχει στη Νέα Υόρκη τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Γεραπετρίτης.

Η κατάσταση που επικρατεί διεθνώς και οι ολοένα και περισσότερες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε διάφορες ομάδες κρατών μέσα στον ΟΗΕ θα καταστήσει για την Ελλάδα εξαιρετικά δύσκολη τη διατήρηση ισορροπιών. Το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι αυτή τη στιγμή ουσιαστικά διχασμένο (μόνιμα μέλη είναι η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο), με αποτέλεσμα η λειτουργία του να είναι εξαιρετικά δύσκολη, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ψηφίσματα ή αποφάσεις που συνδέονται με συγκρούσεις.

Στη Νέα Υόρκη ο κ. Μητσοτάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με ηγέτες, όπως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νίκολ Πασινιάν, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρόεδρος του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι, ο πρίγκιπας διάδοχος του Μπαχρέιν Σαλμάν μπιν Χαμάντα αλ Καλίφα και ο πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ, σεΐχης Σαμπάχ αλ Καλίντ αλ Σαμπάχ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση