ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μητσοτάκης: Σκληρή γλώσσα προς τα Σκόπια

Kathimerini.gr

Βασίλης Νέδος

Η απαρέγκλιτη τήρηση της πιο βασικής πρόβλεψης της συμφωνίας των Πρεσπών, δηλαδή της χρήσης της συνταγματικής ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας σε όλες τις περιστάσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό (erga omnes), αποτελεί προϋπόθεση για την οποιαδήποτε σύγκλιση των Σκοπίων με την Ε.Ε., διεμήνυσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η υπόμνηση Μητσοτάκη προς τα Σκόπια ήρθε λίγες ώρες μετά τη δήλωση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα περί 30.000 αδικημένων προσφύγων της «Μακεδονίας του Αιγαίου» (δηλαδή της ελληνικής Μακεδονίας), που αποτελεί και μία από τις πλέον προωθημένες μορφές του σλαβομακεδονικού αλυτρωτισμού.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ενημέρωσε τους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «για το γεγονός ότι τόσο η πρόεδρος όσο και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός ουσιαστικά παραβιάζουν ευθέως τη συμφωνία των Πρεσπών, παραγνωρίζοντας στην πράξη το erga omnes και επιλέγοντας να χρησιμοποιούν άλλο όνομα, πέραν του συνταγματικά καθορισμένου ονόματος της χώρας, για εσωτερική χρήση, κάτι το οποίο αντιβαίνει πλήρως στο πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών».

Και, όπως πρόσθεσε, κατέστησε σαφές ότι «εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή τη γραμμή, θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη –αν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη– οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια». Κατά τον πρωθυπουργό, «θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους και να γνωρίζουν ότι η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο περνάει, προφανώς, μέσα από την πιστή τήρηση διεθνών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, εν προκειμένω, και από τα δύο μέρη».

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών προχωρούσε σε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση για την παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών από την κ. Σιλιάνοφσκα. Κατά το υπουργείο Εξωτερικών, η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας «επιστρέφει σε ενέργειες του παρελθόντος που υποδηλώνουν αλυτρωτική διάθεση και πλήρη άγνοια της Ιστορίας». Πλέον, αναφέρεται ακόμη, το θέμα τίθεται «σε διεθνές επίπεδο εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης» και τονίζεται ότι «η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας απομακρύνεται καθημερινά όλο και περισσότερο από τις σχέσεις καλής γειτονίας που αποτελούν τον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου».

Όπως η «Κ» είχε έγκαιρα επισημάνει, η προερχόμενη από το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας θα κάνει προσπάθειες να υποσκάψει το erga omnes, χρησιμοποιώντας το απολύτως αβάσιμο επιχείρημα του «αυτοπροσδιορισμού». Με ενδιαφέρον αναμένεται ο τρόπος που θα κινηθεί ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Τίμτσο Μουτσούνσκι, ο οποίος σε όλες τις επαφές που έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες, από την ανάληψη των καθηκόντων του, επαναλαμβάνει μονότονα την προσήλωση των Σκοπίων στην προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. αλλά και στην υλοποίηση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν προκειμένου η χώρα να ευθυγραμμιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η επιλογή ενός μετριοπαθούς στελέχους του κυβερνώντος κόμματος για τη θέση αυτή θεωρείται και ως κίνηση εφησυχασμού των Δυτικών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είχαν άριστη συνεργασία τόσο με τον Αλβανό Μπουγιάρ Οσμάνι όσο και με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος υπήρξε ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας. Σε κάθε περίπτωση θα κριθεί και ο νέος υπουργός Εξωτερικών για τη στάση που θα κρατήσει, αλλά εφόσον η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας συνεχίσει τον υφιστάμενο «κλεφτοπόλεμο», η Αθήνα δεν έχει κανένα λόγο να διευκολύνει την ενταξιακή πορεία της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X