ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεσανατολικό – Ελλάδα: Συναγερμός στις δομές μεταναστών στα νησιά

Οι Αρχές εμπόδισαν ομάδα Παλαιστινίων και Σύρων που προσπάθησαν να φύγουν από τη Λέρο με προορισμό τον Πειραιά

Kathimerini.gr

Γιάννης Σουλιώτης

Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Πέμπτης στη Λέρο με αφορμή την προσπάθεια μιας ομάδας Παλαιστινίων και Σύρων προσφύγων και μεταναστών να εγκαταλείψουν το νησί επιβιβαζόμενοι σε πλοίο της γραμμής με προορισμό τον Πειραιά, αιφνιδιάζοντας τις τοπικές αρχές.

Το περιστατικό σχετίζεται, σύμφωνα με τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας, με το κάλεσμα που απηύθυνε προ ημερών η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς για ιερό πόλεμο με αφορμή τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Για χθες, εξάλλου, ήταν προγραμματισμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, στις οποίες πιθανολογείται ότι επιδίωξαν να μετάσχουν οι μετανάστες, πριν παρεμποδιστούν από Ελληνες αστυνομικούς στη Λέρο.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Κ», ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική είχαν απευθύνει σχετικές προειδοποιήσεις, μεταξύ άλλων και προς τις διοικήσεις των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και όχι μόνο, ενημερώνοντάς τους για τον κίνδυνο εξεγέρσεων, επεισοδίων και γενικά αναταραχών στις δομές.

Τα τελευταία γεγονότα άρχισαν να εκτυλίσσονται λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Πέμπτης. Ηταν τότε που η διοίκηση του ΚΥΤ κατάλαβε ότι μεγάλη ομάδα αλλοδαπών, συνολικά 123 πρόσφυγες και μετανάστες από την Παλαιστίνη και τη Συρία, δεν επέστρεψαν, όπως όφειλαν, στη δομή φιλοξενίας όπου διαμένουν το τελευταίο διάστημα. Αμεσα σήμανε συναγερμός και, από κοινού, Αστυνομία και Λιμενικό ξεκίνησαν αναζητήσεις στο νησί. Λίγη ώρα αργότερα διαπιστώθηκε ότι οι αλλοδαποί είχαν κινηθεί προς το λιμάνι του νησιού με στόχο να επιβιβαστούν σε πλοίο με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά, ορισμένοι από αυτούς κάνοντας χρήση πλαστών υπηρεσιακών σημειωμάτων.

Οι περισσότεροι, ήτοι οι 117, εντοπίστηκαν εγκαίρως και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στη δομή. Ακόμη ένας ή δύο αλλοδαποί εντοπίστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. πριν από την επιβίβασή τους στο πλοίο και εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία. Οι υπόλοιποι τέσσερις κατάφεραν να επιβιβαστούν στο πλοίο, αλλά συνελήφθησαν από το Λιμενικό στον Πειραιά.

Μετά την αναταραχή, η διοίκηση του ΚΥΤ, σε συνεννόηση με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αποφάσισε την «προσωρινή αναστολή της δυνατότητας εξόδου των διαμενόντων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε για το περιστατικό.

Μηνύματα στο Διαδίκτυο

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η ΕΥΠ φέρεται να έχει εντοπίσει μηνύματα στο Διαδίκτυο, αλλά και σε κλειστές ομάδες σε εφαρμογές όπως το WhatsApp, τα οποία καλούν σε αντίσταση ενάντια στην «εξόντωση του παλαιστινιακού λαού». Αναφορά στο θέμα, όπως και στον κίνδυνο εξεγέρσεων στις δομές φιλοξενίας μεταναστών, έγινε και κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Πέμπτη, οπότε και αποφασίστηκε σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε στόχους ισραηλινού και όχι μόνο ενδιαφέροντος.

Είχαν προηγηθεί οι εκδηλώσεις υποστήριξης της Χαμάς από Παλαιστίνιους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο ΚΥΤ Σάμου, ενώ ανησυχία υπάρχει και για τη δομή της Κω, όπου φιλοξενείται μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων από την Παλαιστίνη, τη Συρία και από χώρες του αραβικού κόσμου που είναι θετικά διακείμενοι απέναντι στους Παλαιστινίους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ελλάδα  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση