ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεσανατολικό: Σύμπλευση της Αθήνας με το Παρίσι

Εξάλειψη των τρομοκρατών της Χαμάς με προστασία του άμαχου πληθυσμού

Kathimerini.gr

Βασίλης Νέδος

Η αναφανδόν υποστήριξη της Αθήνας προς το Ισραήλ, τόσο ως προς τις ωμότητες που διέπραξαν οι τρομοκράτες της Χαμάς εναντίον ενηλίκων και ανηλίκων όσο και ως προς το νόμιμο δικαίωμα αυτοάμυνας, από τις πρώτες κιόλας στιγμές του Σαββάτου, εδράζονται όχι μόνο στην αυτονόητη αντίδραση κάθε ευρωπαϊκού κράτους, αλλά και στο υπόστρωμα στενών επαφών που πλέον υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο στην Αθήνα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, υπάρχει και ο φόβος πιθανής ασυμμετρίας από την πλευρά του Ισραήλ κατά την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων του. Για τον λόγο αυτό και η Αθήνα βρίσκεται σε διαρκή και άμεση επαφή με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και γίνεται μια προσπάθεια εναρμόνισης, με βασικό εταίρο και σε αυτή την περίπτωση το Παρίσι. Η δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, εξαλείφοντας τρομοκρατικές ομάδες –συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς– μέσω στοχευμένων ενεργειών, αλλά προστατεύοντας τον άμαχο πληθυσμό. Γιατί αυτό επιτάσσει η δημοκρατία» εκφράζει, σε σημαντικό βαθμό, και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέμα και η Αθήνα.

Κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη η Ευρώπη να μιλάει με ενιαία φωνή σε ένα κρίσιμο ζήτημα.

Χθες, μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) με αντικείμενο τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, επανέλαβε τη στήριξή του στο Ισραήλ και στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Επισήμανε επίσης ότι οι κανόνες εμπλοκής ενός οργανωμένου κράτους δεν πρέπει να εξομοιώνονται με αυτούς μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να μιλάει με ενιαία φωνή σε ένα κρίσιμο ζήτημα περιφερειακής αλλά και ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Η στάση των Ευρωπαίων αντανακλά, βέβαια, και τα πολύ σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που έχει η κάθε χώρα. Ο Νότος, η Ελλάδα και η Ιταλία, βρίσκεται σε συναγερμό για το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών, ωστόσο στον Βορρά, όπου κατοικούν πλέον σημαντικές κοινότητες μουσουλμάνων πολιτών κρατών όπως η Γαλλία, η Γερμανία και οι σκανδιναβικές χώρες, το ενδεχόμενο παράτασης των επιχειρήσεων στη Γάζα δημιουργεί ανησυχίες ακόμη και για κοινωνικές ταραχές.

Στην Αθήνα έχουν στραμμένο το βλέμμα και στην Αίγυπτο, η οποία είναι η αραβική χώρα που πρέπει να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς στα σύνορά της με τη Γάζα βρίσκεται το μοναδικό πέρασμα από και προς την παλαιστινιακή περιοχή, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μαζικών προσφυγικών κυμάτων.

Το Ισραήλ, το «Μπεν Γκουριόν» και ο ρόλος του «Ελ. Βενιζέλος»

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο το αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» να μετατραπεί σε έναν από τους κόμβους πολιτικών πτήσεων που θα χρησιμοποιεί το Ισραήλ σε περίπτωση που το διεθνές αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ κλείσει για λόγους ασφαλείας. Αν και τον ρόλο κόμβων για τους Ισραηλινούς διαδραματίζουν και άλλα αεροδρόμια (Ντουμπάι, Φρανκφούρτη και Νέα Υόρκη), είναι σαφές ότι η γεωγραφική θέση της Αθήνας είναι σημαντικότερη. Οι επαφές ανάμεσα στις ελληνικές και στις ισραηλινές αρχές είναι συνεχείς, δεδομένου ότι η Αθήνα ήδη κάνει διευκολύνσεις, ειδικά για τις πτήσεις των Ισραηλινών που ακόμη επιστρέφουν στη χώρα τους προκειμένου να στρατολογηθούν.

Το αεροδρόμιο της Αθήνας επελέγη ως κόμβος και από συμμαχικές χώρες, όπως ο Καναδάς. Οι πτήσεις των τελευταίων ωρών απεγκλωβισμού Καναδών πολιτών από το Ισραήλ και από εκεί στη χώρα της Βόρειας Αμερικής έγιναν μέσω Αθήνας. Πρακτικά, με στρατιωτικά αεροσκάφη οι πολίτες μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και από εκεί με ναυλωμένες πτήσεις της Air Canada προς τον Καναδά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση