Του Βασίλη Νέδου
Με δύο βασικές κατευθυντήριες γραμμές κινείται η ελληνική διπλωματία στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής. Κατ’ αρχάς, υπάρχει πλήρης εναρμόνιση με τις θέσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, ως χώρα που αντιμετωπίζει casus belli, τάσσεται σταθερά κατά κάθε αναθεωρητισμού και απόπειρας διά της βίας αλλαγής συνόρων. Παράλληλα, ανάμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών και στις εναπομείνασες διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Ουκρανία (Μαριούπολη και Οδησσός) υπάρχει διαρκής επικοινωνία για την ασφάλεια όσων παραμένουν στην περιοχή, αλλά και των Ελλήνων ομογενών, η ζωή των οποίων έχει τεθεί σε κίνδυνο, καθώς τα χωριά βρίσκονται μέσα στη ζώνη των συγκρούσεων στα ανατολικά και βόρεια της Μαριούπολης. Έχει επιβεβαιωθεί έως τώρα η απώλεια 10 ζωών ομογενών, ενώ χτυπήματα που έγιναν χθες στο Σαρτανά οδήγησαν σε τουλάχιστον ακόμη 7 θύματα δίχως να έχει προσδιοριστεί πόσοι εξ αυτών ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα. Η άμεση αντίδραση από την Ελλάδα και η δημοσιοποίηση της απόδοσης ευθύνης των θανάτων των ομογενών σε ρωσικά πυρά μέσω του λογαριασμού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα κοινωνικά δίκτυα, προκάλεσε σειρά από αναρτήσεις στο Twitter από τη ρωσική πρεσβεία σε τόνο και ύφος ανοίκειο και ανάρμοστο για τη διπλωματική πρακτική, που άφηνε αιχμές ακόμη και κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας. Από την Αθήνα έγιναν τα κατάλληλα διαβήματα και ζητήθηκαν εξηγήσεις για το ύφος και τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιήθηκαν.
Παράλληλα, χθες, δύο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) πραγματοποίησαν για δεύτερη φορά δρομολόγιο προς την Πολωνία (το πρώτο την Κυριακή) προκειμένου να μεταφέρουν περίπου 20.000 τυφέκια τύπου καλάσνικοφ, πυρομαχικά και εκτοξευτήρες RPG για την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας. Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό την Κυριακή, ωστόσο ήδη από την Παρασκευή είχε δοθεί εντολή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας να εντοπιστούν εάν υφίστανται συστήματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον ουκρανικό στρατό. Ειδικά τα καλάσνικοφ είχαν κατασχεθεί από το Λιμενικό Σώμα το 2013 ως φορτίο πλοίου που τα μετέφερε στη Λιβύη για χρήση των εκεί εμπολέμων.
Έπειτα από αίτημα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, η Ελλάδα προχώρησε στην αποστολή ιατροφαρμακευτικού και ανθρωπιστικού υλικού στην Ουκρανία, στη Μολδαβία και στη Σλοβακία.
Χθες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, υπονομεύει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Κινούμενος στη γραμμή της κυβέρνησης περί ανάδυσης του αναθεωρητισμού, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Αθήνα «καταδικάζει τις αναθεωρητικές ενέργειες της Ρωσίας που στρέφονται κατά της εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας ενός κράτους και τη βία».
Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες εκκενώθηκαν 26 άτομα από την ευρύτερη περιοχή της Οδησσού. Την επιχείρηση «Νόστος 2» έφερε εις πέρας το αρμόδιο γενικό προξενείο Οδησσού. Ο γενικός πρόξενος Δημήτρης Δόχτσης συνόδευσε τους 26 στα σύνορα με τη Μολδαβία και επέστρεψε στην Οδησσό, καθώς το γενικό προξενείο παραμένει σε λειτουργία. Παράλληλα, το γενικό προξενείο Μαριούπολης μεταφέρθηκε για λόγους ασφαλείας στις εγκαταστάσεις όπου στεγαζόταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες η ειδική αποστολή επιτήρησης του ΟΑΣΕ, η οποία έχει αποχωρήσει.
Απαγόρευση πτήσεων
Στην έκδοση αεροπορικής οδηγίας, η οποία απαγορεύει για τρεις μήνες όλες τις πτήσεις στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας όλων των αεροσκαφών ρωσικών συμφερόντων, προχώρησε χθες η ΥΠΑ. Η οδηγία εφαρμόζεται μετά την απόφαση της Ε.Ε. να κλείσει τον εναέριο χώρο της για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Συγκεκριμένα, αεροσκάφη ρωσικής ιδιοκτησίας, ρωσικών αεροπορικών εταιρειών (AOC) ή ρωσικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ, απαγορεύεται να προσγειωθούν, απογειωθούν, εισέρχονται και να πραγματοποιούν διελεύσεις στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας. Της αεροπορικής οδηγίας εξαιρούνται οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, νοσοκομειακές πτήσεις και πτήσεις για σκοπούς έρευνας και διάσωσης κατόπιν έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και οι πτήσεις αεροσκαφών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Νέες υπερπτήσεις από Άγκυρα
Πάνω από το Φαρμακονήσι και τους Λειψούς πέταξε χθες λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ζεύγος τουρκικών F-16, συνεχίζοντας την τακτική προκλητικών υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένο ελληνικό έδαφος. Οι δύο υπερπτήσεις και οι συνολικά 31 παραβιάσεις που οδήγησαν σε τέσσερις εικονικές αερομαχίες ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά F-16 υποδηλώνουν, εκτός των άλλων, τον εκνευρισμό και την αμηχανία που επικρατούν στην Αγκυρα εν μέσω μιας πολεμικής κρίσης στην Ουκρανία, που τις τελευταίες ημέρες έχει οδηγήσει κατά τα λοιπά σε μια άνευ προηγουμένου σύμπνοια δράσης τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκει και η Τουρκία.