ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μαγνησία: Στήριξη σε παράνομα μπιτς μπαρ από πολιτικούς

Kathimerini.gr

Γιώργος Λιάλιος

Επανάσταση… υπέρ της αυθαιρεσίας προκάλεσαν οι έλεγχοι της Κτηματικής Υπηρεσίας στη Μαγνησία. Κλιμάκιο της υπηρεσίας επισκέφθηκε παραλιακές περιοχές, επέβαλε πλήθος προστίμων σε τοπικές επιχειρήσεις που καταλάμβαναν αιγιαλό χωρίς άδεια και σφράγισε πέντε από αυτές. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Βόλου, που χαρακτήρισε την επιβολή του νόμου «ακραία κίνηση», ενώ λοιδόρησε τα κλιμάκια και τους πολίτες που υπέβαλαν καταγγελίες. Εξαίρεση από τους ελέγχους ζήτησε και τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τις συνέπειες του «Daniel» στη Θεσσαλία (περίπου όπως οι βουλευτές Δωδεκανήσου ζητούσαν πέρυσι ασυλία για τα παράνομα beach bar στη Ρόδο λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς).

Η Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες αυτοψία σε παραλιακές περιοχές της Μαγνησίας, καταγράφοντας πλήθος παρανομιών, ενώ σφράγισε και πέντε καταστήματα. Τα τέσσερα ήταν παραλιακές καφετέριες-μπαρ που είχαν προχωρήσει σε αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού. Η μεγαλύτερη, στη Χρυσή Ακτή Παναγιάς, αφορούσε μια ολόκληρη προβλήτα μέσα στη θάλασσα, η οποία χρησιμοποιούνταν ως ψαροταβέρνα. Επειτα από αυτοψία η παράνομη κατασκευή είχε κηρυχθεί αυθαίρετη ήδη από το 2019, ωστόσο το παρακείμενο κατάστημα εξακολουθούσε να τη χρησιμοποιεί κανονικά.

Οι έλεγχοι για την επιβολή της νομιμότητας στην περιοχή προκάλεσαν, όπως ήταν επόμενο, την αντίδραση των θιγόμενων (παρανομούντων) καταστηματαρχών, τους οποίους έσπευσε να υπερασπιστεί ο πολιτικός κόσμος της περιοχής. Πρώτος σχολίασε ο δήμαρχος Βόλου (στον οποίο υπάγεται διοικητικά η Αγχίαλος) Αχιλλέας Μπέος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι οι έλεγχοι ήταν μια ακραία ενέργεια: «Παραμένουμε η χώρα της υπερβολής, κινούμενοι από το ένα άκρο στο άλλο και πάντα ωθούμενοι από επικοινωνιακούς λόγους με στόχο τις πρόσκαιρες, και ανούσιες, εντυπώσεις», ανέφερε. Παράλληλα λοιδόρησε τις αντιδράσεις των πολιτών, λέγοντας ότι «δεν θα μας εκπλήξει αν σύντομα δούμε στη Βουλή να φιγουράρουν και εκπρόσωποι του “Κόμματος της Πετσέτας”». Αλλά και το κλιμάκιο ελέγχου, μιλώντας για «φολκλορική, τραγελαφική εικόνα των ελεγκτών που πραγματοποιούν επιδρομές, κραδαίνοντας απειλητικά τις μεζούρες».

Ανάλογη στήριξη στους παρανομούντες στις ακτές της Μαγνησίας προσέφερε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, με ερώτησή του στη Βουλή. Ο βουλευτής προέταξε το επιχείρημα του «Daniel», ζητώντας να μείνουν στο απυρόβλητο όσοι παρανομούν στις ακτές της Μαγνησίας για τουλάχιστον ένα έτος. «Οι επαγγελματίες εστίασης και τουρισμού του νομού Μαγνησίας γνωρίζουν ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις, είναι θέμα χρόνου η Κτηματική Υπηρεσία να προχωρήσει σε ελέγχους και κυρώσεις σε όλη την ακτογραμμή, με αποτέλεσμα εν μέσω κορύφωσης της θερινής σεζόν, η δραστηριότητά τους να πληγεί σημαντικά».

Οι επεκτατικές διαθέσεις στη Ρόδο

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να έχει αποδυθεί τους τελευταίους μήνες σε κυνήγι ομπρελοκαθισμάτων, η παρανομία ωστόσο καλά κρατεί. Στο Ρόδο, το δίκτυο πολιτών «Ομπρέλα» δημοσιοποίησε χθες ακόμη τέσσερις περιπτώσεις παραλιακών επιχειρήσεων στις οποίες υπάρχουν σαφείς επεκτατικές διαθέσεις επί της παραλίας ή και πολεοδομικές παρανομίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δύο από αυτές υπήρξε πρόσφατα έλεγχος.

Ενα από τα παραδείγματα που παραθέτει το δίκτυο πολιτών «Ομπρέλα» αφορά μπιτς μπαρ στην παραλία Ελλη, στην πόλη της Ρόδου. Αναφέρει ότι ενώ σύμφωνα με την υπογραφείσα σύμβαση η μίσθωση της παραλίας αφορά 704 τ.μ., «η επιχείρηση εκμεταλλεύεται ανεμπόδιστα έκταση μεγαλύτερη των 2.100 τ.μ.».

Με χθεσινή ανακοίνωσή του το δίκτυο για την προάσπιση των ελεύθερων χώρων «Ομπρέλα» επαναφέρει την ανάγκη αυστηρότερων ελέγχων στη Ρόδο, παραθέτοντας και τέσσερα παραδείγματα. Το πρώτο αφορά επιχείρηση (Baia Seaside) στην παραλία Ελλη, που βρίσκεται μέσα στην πόλη της Ρόδου. Σύμφωνα με την «Ομπρέλα», το ομώνυμο μπιτς μπαρ είναι εν μέρει χτισμένο (παράνομα) μέσα στην παραλία και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να λειτουργεί. Περαιτέρω, ενώ σύμφωνα με την υπογραφείσα σύμβαση η μίσθωση της παραλίας αφορά 704 τ.μ., «η επιχείρηση εκμεταλλεύεται ανεμπόδιστα έκταση μεγαλύτερη των 2.100 τ.μ.». Να σημειωθεί ότι, όπως διευκρινίζεται από πλευράς κτηματικής υπηρεσίας, η συγκεκριμένη παραχώρηση βρίσκεται μέσα σε τουριστικό δημόσιο κτήμα και επομένως η ευθύνη «ανήκει» στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Η δεύτερη περίπτωση είναι κι αυτή σε εξίσου εμβληματική περιοχή του νησιού, τις Πηγές της Καλλιθέας, οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες νεότερο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού (και γνωστές από την ταινία «Το δόλωμα»). «Επιχείρηση που δραστηριοποιείται εκεί έχει εκμισθώσει από δημοτική επιχείρηση του Δήμου Ρόδου δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η επιχείρηση, όπως προκύπτει από το mycoast, χωρίς την ύπαρξη μίσθωσης του αιγιαλού από την κτηματική υπηρεσία, που αποτελεί προαπαιτούμενο, έχει τοποθετήσει αυθαίρετα 280 ξαπλώστρες έχοντας προβεί σε πλήρη κατάληψη του χώρου», αναφέρει η «Ομπρέλα». Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στη συγκεκριμένη ακτή έγινε πρόσφατα έλεγχος και τα ομπρελοκαθίσματα είχαν αποσυρθεί – αλλά όπως φαίνεται προσωρινά.

Επίσης στην Καλλιθέα, στην περιοχή Νερά, η κίνηση πολιτών υποδεικνύει ότι υπάρχει σοβαρή υπέρβαση της μισθωμένης έκτασης. Οπως αναφέρει, «σύμφωνα με την εφαρμογή mycoast έχει παραχωρηθεί έκταση εμβαδού 330 τ.μ. με αποκλειστικό σκοπό την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων. Εντός της παραχωρηθείσας έκτασης έχει κατασκευαστεί μπιτς μπαρ χωρίς καμία αδειοδότηση, το οποίο σκεπάζεται από υπερμεγέθη “τέντα”. Επιπρόσθετα, παρατηρούνται επεμβάσεις που έχουν αλλοιώσει το ανάγλυφο του φυσικού τοπίου. Σύμφωνα με την έκταση που έχει μισθωθεί, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν περίπου 90 ξαπλώστρες. Αντί αυτού, έχουν τοποθετηθεί 250 ξαπλώστρες σε έκταση περίπου 1.600 τ.μ.».

Τέλος, σύμφωνα πάντα με την «Ομπρέλα», στην παραλία Sunwing λειτουργεί επιχείρηση, που «σύμφωνα με την εφαρμογή mycoast ενώ διαθέτει άδεια τροχήλατης καντίνας μόλις 15 τ.μ., λειτουργεί ως beach bar και καταλαμβάνει έκταση περίπου 300 τ.μ.».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση