Kathimerini.gr
Λίνα Γιάνναρου
Μια κυκλική πλατφόρμα που περιστρέφεται παίρνοντας διαφορετικές κλίσεις, με τέσσερις συστάδες τεσσάρων καθισμάτων που κι αυτές περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους, όπως και τα ίδια τα καθίσματα, όλο και πιο γρήγορα με διαφορετικές ταχύτητες το καθένα και αντίθετα από την περιστροφή της πλατφόρμας. Ενας «τρελός χορός» (Crazy Dance λέγεται το παιχνίδι) που όταν στήνεται σε σαθρό υπόβαθρο, στο κυνήγι του εύκολου και γρήγορου κέρδους, στην παράκαμψη των διαδικασιών, στο «έλα μωρέ τώρα», μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα.
Το βράδυ της Δευτέρας, ένα 19χρονο παιδί παρασύρθηκε στον θάνατο στο λούνα παρκ του Πευκοχωρίου Χαλκιδικής μπροστά στα μάτια των αδελφών και της μητέρας του. Το κάθισμά του στο Crazy Dance αποκολλήθηκε, ο νεαρός εκτινάχθηκε με φόρα και χτύπησε δυνατά στο κεφάλι. Στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας διαπιστώθηκε απλώς ο θάνατός του. Μετά το δυστύχημα συνελήφθη ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ, ενώ λίγες ώρες αργότερα παραδόθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κιλκίς ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού που είχε σε πρώτη φάση αποχωρήσει από το σημείο.
Είναι η δεύτερη τραγωδία που χτυπάει την περιοχή μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον πνιγμό του 8χρονου κοριτσιού στην πισίνα κατασκήνωσης. Για άλλη μία φορά ο θρήνος συνοδεύεται με αναπάντητα ερωτήματα σε σχέση με το πώς χορηγούνται οι άδειες, πώς και από ποιους εκτελούνται οι έλεγχοι – αν εκτελούνται. Για άλλη μία φορά μια τραγωδία έρχεται να αποκαλύψει ότι μετακινούμαστε, διασκεδάζουμε, ζούμε χωρίς δίχτυ ασφαλείας.
Αναπάντητα ερωτήματα
Βάσει του νόμου, αδειοδοτούσα αρχή για τα λούνα παρκ είναι ο δήμος. Στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας φέρεται να ενημερώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. στις 12 Ιουλίου για τη λειτουργία του εν λόγω λούνα παρκ.
Η Αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προχωρήσει στις 10/7 σε έλεγχο της επιχείρησης. Ο ιδιοκτήτης επέδειξε κάποια δικαιολογητικά (ανάμεσα στα οποία και βεβαίωση μηχανικών ότι τα μηχανήματα είναι σε καλή κατάσταση), αλλά δεν ήταν σε θέση να προσκομίσει την άδεια λειτουργίας. Με έγγραφό της η ΕΛ.ΑΣ. κατέθεσε σχετικό ερώτημα στον δήμο, το οποίο δεν απαντήθηκε (σύμφωνα με τον νόμο έχει προθεσμία 60 ημερών).
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, όταν ενημερώθηκε ο δήμος κινήθηκαν οι διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων (σημειώνεται ότι ο δήμος δεν μπορεί να σφραγίσει μια επιχείρηση που δεν έχει άδεια, παρά μόνο να επιβάλει χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ). «Αυτό (σ.σ. το λούνα παρκ) έρχεται κάθε καλοκαίρι και παίρνει προσωρινή άδεια δύο μηνών. Εμείς δεν γνωρίζαμε ότι είχε ανοίξει, ήταν σε ιδιωτικό χώρο. Δεν είχε κάνει γνωστοποίηση στο Notify Business, ούτε είχε καταθέσει αίτηση για άδεια, ήταν σαν να μην υπήρχε».
Πέρυσι, πάντως, είχε λάβει άδεια. «Δεν έχω ελεγκτικό μηχανισμό, δεν ξέρω σε κάθε σημείο του δήμου τι μπορεί να ανοίγει παράνομα. Πριν από δύο χρόνια είχα κάνει αίτημα για δημοτική αστυνομία. Εγκρίθηκαν 11 θέσεις και περιμένω να μας τους στείλουν».
Η κ. Χαλκιά τονίζει ότι οι δηλώσεις της σχετικά με ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης στις άδειες των παιχνιδιών παρερμηνεύθηκαν. Οπως άλλωστε διευκρίνισε το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα παρκ είναι ο δήμος, στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας.
Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας.
Κινητοποίηση της ΕΑΔ
Το πλαίσιο λειτουργίας και αδειοδότησης των λούνα παρκ είχε αναμορφωθεί πρόσφατα κατόπιν κινητοποίησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Αφορμή είχαν σταθεί άλλα τραγικά περιστατικά, όπως αυτό στον Αλμυρό Βόλου τον Αύγουστο του 2019 όταν ένα 13χρονο κορίτσι είχε ανέβει σε ηλεκτροκίνητο παιχνίδι, γνωστό και ως «χαλί», το οποίο κατά τη διάρκεια των περιστροφών την εκτίναξε σε απόσταση 11 μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.
Τότε βρέθηκε ότι η ισχύς του παιχνιδιού ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερη από αυτήν που ήταν τυπικά δηλωμένη. Ακολούθησαν εκτεταμένοι έλεγχοι των επιθεωρητών – ελεγκτών της ΕΑΔ, στους οποίους αναδείχθηκαν τα κενά του συστήματος. «Μεταξύ άλλων», λέει η διοικήτρια της ΕΑΔ Αλεξάνδρα Ρογκάκου, «βρέθηκε λούνα παρκ της Αττικής που μετά το πόρισμά μας έκλεισε γιατί λειτουργούσε επί 17 χρόνια χωρίς άδεια!».