ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ηρεμα νερά παρά τις έρευνες του «Ievoli Relume»

Χωρίς την ένταση του πρόσφατου παρελθόντος αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ακόμη μία φάση διεξαγωγής ερευνών για την πόντιση καλωδίων από το «Ievoli Relume»

Kathimerini.gr

Γιώργος Μπουρδάρας

Χωρίς την ένταση του πρόσφατου παρελθόντος αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ακόμη μία φάση διεξαγωγής ερευνών για την πόντιση καλωδίων από το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume». Η ισχύς της ΝAVTEX που είχε εκδοθεί για την παρούσα φάση της δραστηριότητας του εν λόγω πλοίου είχε όριο τη σημερινή, 21η Αυγούστου. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός προβλέπει και συνέχεια τόσο για το αμέσως προσεχές μέλλον όσο και σε χρονικό ορίζοντα βάθους ενός έως ενάμισι έτους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η σχεδιασθείσα αποστολή και το έργο του.

Η ισχύς της ΝAVTEX που είχε εκδοθεί για τις εργασίες του ιταλικού πλοίου ολοκληρώνεται σήμερα

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η αμέσως επόμενη έξοδος του ιταλικού πλοίου αναμένεται για τον Σεπτέμβριο, μήνα εντός του οποίου είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και για αρκετές ώρες, το στίγμα του «Ievoli Relume» εντοπιζόταν σε περιοχή κοντά στην ανατολική Κρήτη και συγκεκριμένα βόρεια της Σητείας. Ορισμένες πληροφορίες, ωστόσο, ανέφεραν ότι ήταν πιθανό έως σήμερα να επέστρεφε και να έπλεε εκ νέου νοτίως της Κάσου.

Υπενθυμίζεται πως η παρουσία του συγκεκριμένου πλοίου εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή της Κάσου τη Δευτέρα είχε προκαλέσει εκ νέου το ειδικότερο ενδιαφέρον της Αγκυρας, και προς τούτο έστειλε στην ευρύτερη περιοχή μια φρεγάτα. Πάντως, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί τον προηγούμενο μήνα, το τουρκικό πλοίο βρισκόταν αυτή τη φορά σε απόσταση σχεδόν 25 ναυτικών μιλίων, πλέοντας σε διεθνή ύδατα, σύμφωνα με την πληροφόρηση ελληνικών πηγών. Οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν χθες ότι από το βράδυ της Δευτέρας, η φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού απομακρύνθηκε από το ιταλικό πλοίο ακόμη περισσότερο, στα περίπου 40 ναυτικά μίλια, γεγονός το οποίο ενίσχυε τις εκτιμήσεις πως δεν υπήρχε προοπτική για ταραγμένα νερά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ανάλογα εκείνων που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου.

Ως γνωστόν, τότε το ιταλικό πλοίο εκινείτο και εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά εντός ελληνικής ΑΟΖ, προκαλώντας την έλευση μονάδων του πολεμικού ναυτικού της γείτονος και τη συνύπαρξή τους στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου με αντίστοιχες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ανεβάζοντας έτσι συγκυριακά την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών. Εκείνη την περίοδο είχαν, μάλιστα, καταγραφεί και παραβάσεις του κώδικα εναέριας κυκλοφορίας από αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Στην παρούσα φάση, όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, προχθές Δευτέρα σημειώθηκαν δύο παραβάσεις, από ένα τουρκικό αεροσκάφος (τύπου CN-235) ναυτικής συνεργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση