ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρίση στη Συρία: Με το βλέμμα σε τρία μέτωπα η Αθήνα

Η ελληνική πλευρά εστιάζει στην αναβαθμισμένη παρουσία της Αγκυρας, στο προσφυγικό, αλλά και στον ρόλο που η ίδια μπορεί να διαδραματίσει στο νέο σκηνικό

Kathimerini.gr

Με προσοχή και ενδιαφέρον για τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις ισορροπίες της ευρύτερης περιοχής παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία η Αθήνα.

  • Το πρώτο επίπεδο αφορά την κατάσταση μέσα στη Συρία και πώς μπορεί να εξελιχθεί.
  • Το δεύτερο επίπεδο αφορά το προσφυγικό και πώς επηρεάζεται από τη νέα κατάσταση στη Συρία.
  • Και το τρίτο επίπεδο συνδέεται με τον τρόπο δραστηριοποίησης της Ελλάδας στην περιοχή.

Σε αρχικό επίπεδο, η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με την Ε.Ε. όπως φάνηκε και από την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών και χαιρετίζει τη πτώση του αυταρχικού καθεστώτος Ασαντ, ενώ υπογραμμίζει και την ανάγκη για ομαλή μετάβαση σε μια δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση, με βάση την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπό τον προφανή όρο της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Συρίας.

Ωστόσο, σε μια δεύτερη ανάγνωση, δεν διαφεύγει την προσοχή της Αθήνας άλλη μία επίδειξη δυνάμεως της Τουρκίας, η οποία μετατρέπεται σε δρώντα αδιαμφισβήτητης αξίας για τη Δύση, σε ένα παιχνίδι που δεν περιορίζεται στη Συρία αλλά αφορά το σύνολο της περιοχής που περικλείει τη χώρα, από την Ουκρανία και τον Καύκασο μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Ως προς το προσφυγικό, στην παρούσα φάση είναι σαφές ότι μπορεί να δημιουργηθούν ευκαιρίες επιστροφής των Σύρων προσφύγων. Αλλωστε η Ελλάδα ξεκίνησε πρώτη το «πάγωμα» της εξέτασης αιτήσεων ασύλου, πριν ακόμη τη Γερμανία και την Αυστρία.

Επιπροσθέτως, πάντως, υπάρχει μια σχετική αναμονή, αφού σε περίπτωση που το νέο καθεστώς αποσταθεροποιηθεί εκ νέου ή δημιουργηθούν συνθήκες σύγκρουσης, για παράδειγμα με τους Κούρδους, μπορεί να προκύψουν νέες πιέσεις.

Ως προς την ανάμειξη της Ελλάδας, αυτή έχει διπλό στόχο:

  • Αφενός να προβάλει την ήπια ισχύ που έχει ως η κατεξοχήν χριστιανική χώρα της Ανατολικής Μεσογείου,
  • αφετέρου να βρίσκεται εντός των εξελίξεων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι΄, από τον οποίο ενημερώθηκε για την κατάσταση, ενώ υπογράμμισε και την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει όπου χρειαστεί.

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Λιβανέζο ομόλογό του Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, αλλά και τον Ιορδανό επικεφαλής της διπλωματίας Αϊμάν Σαφάντι. Στις επαφές του ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε την ανάγκη να προστατευθούν στη Συρία όλοι οι πολίτες, περιλαμβανομένων των θρησκευτικών κοινοτήτων και των μνημείων.

Χθες βρισκόταν στο Ισραήλ και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με την ομόλογό της Σάρεν Χάσκελ.

Οι επαφές της στο Ισραήλ (και στα παλαιστινιακά εδάφη) ήταν προγραμματισμένες πριν από την κατάρρευση του καθεστώτος Ασαντ με επίκεντρο τις διμερείς σχέσεις.

Είναι, ωστόσο, προφανές ότι στο τραπέζι τέθηκε και η νέα κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ αποτελεί, πέρα από στρατηγικό εταίρο για την Ελλάδα, και έναν εκ των άμεσα εμπλεκομένων στη διαχείριση της συριακής κρίσης.

Στη κατάσταση στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε πρόγευμα εργασίας με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε., που οργανώθηκε από τον πρέσβη της Ουγγαρίας στην Αθήνα, Ζολτ Σάντορ.

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι βρέθηκε την Κυριακή στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και σημείωσε: «Υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή πληθυσμοί αιώνων. Υπάρχουν μνημεία από την εποχή του Ιουστινιανού και ίσως και πριν από αυτόν. Κρίμα να τα αφήσουμε να καταστραφούν. Αποτελούν τμήμα της συνολικής ευρωπαϊκής μας πολιτισμικής ταυτότητας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση