Kathimerini.gr
Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές, ειδικά την τελευταία εβδομάδα, οδήγησε την κυβέρνηση της χώρας να επιβάλει «σκληρό» lockdown σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα. Παράλληλα, η κίνηση αυτή χτυπά τον κώδωνα του κινδύνου για παρόμοια μέτρα σε όμορους δήμους και άλλα σημεία της επικράτειας που βρίσκονται στο «κόκκινο».
Με αφορμή τα υψηλά επιδημιολογικά δεδομένα στη δυτική Αττική, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, πραγματοποίησε έκτακτη ενημέρωση, ανακοινώνοντας την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, αναστολή λειτουργίας όλων των καταστημάτων, λαϊκών, εκκλησιών και μαζικών τεστ στους πληθυσμούς, με παράλληλη διαλογή των ασθενών που δεν χρήζουν νοσηλείας στα νοσοκομεία και μεταφορά τους σε ειδικές μονάδες φροντίδας.
Οι εξαιρέσεις στα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς αφορούν την κυκλοφορία των εργαζομένων μετά τις 6, με ειδική βεβαίωση από τους εργοδότες τους, καθώς και τη διεξαγωγή κηδειών, έως 10 άτομα, ενώ οι λειτουργίες στις εκκλησίες θα γίνονται μόνο με τους ιερείς.
Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας «παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση καθώς το ιικό φορτίο δεν υποχωρεί παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται», γεγόνος που τις θέτει «υποψήφιες» για τοπικά – καθολικά lockdown.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη βόρεια Ελλάδα, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί τις επόμενες μέρες, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει ζήτημα για κανένα ρεβεγιόν, δεν υπάρχει ζήτημα για άρση του lockdown. Παραμένουμε σε πολύ αυστηρά μέτρα».
Ο ίδιος ανέφερε πως «θα ελεγχθούν σαρωτικά ειδικά οι μετακινήσεις μετά τις 22:00». Γνωστοποίησε, ακόμη, ότι «υπάρχει ειδικό σχέδιο της Αστυνομίας και των ελεγκτικών μηχανισμών στις ημέρες αυτές με μαζικούς σαρωτικούς ελέγχους, ειδικά στις περιοχές με επιβάρυνση».
Τέλος, προειδοποίησε ότι «εάν δεν προσέξουμε τα Χριστούγεννα, πολύ εύκολα θα επανέλθουμε στις καταστάσεις που ζήσαμε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα» και τόνισε: «είναι ώρες ευθύνης για όλους και τον καθένα ξεχωριστά».
Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας και στα νέα μέτρα στη Δυτική Αττική, ο Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής Μικροβιολογίας και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής, επεσήμανε ότι «την τελευταία ειδικά εβδομάδα άρχισε να καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις περιοχές αυτές και χτύπησε το καμπανάκι ότι πολύ πιθανό αυτό να μεταφερθεί σε όμορους δήμους. Υπάρχει σημαντική διαφορά στα κρούσματα και χτύπησε το καμπανάκι για να ληφθούν επιπλέον μέτρα, ώστε έγκαιρα να αποδώσουν τα μέτρα ωστε να περιοριστεί εκεί η εξάπλωση της πανδημίας».
«Το είδαμε και στις περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας, με πόση ταχύτητα εξαπλώθηκε η επιδημία στις διάφορες περιφέρειες λόγω των μετακινήσεων των εργαζομένων. Ελπίζω να αποφύγουμε παρόμοια μέτρα στην υπόλοιπη Αττική, γι αυτό ελήφθησαν τα μέτρα πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.
«Πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα, όπως η Κοζάνη που ήταν από τις περιοχές που πρώτες χτυπήθηκαν από την έξαρση που είχαμε στη χώρα τον Οκτώβριο. Ανάλογα με τα δεδομένα όπως υπάρχουν αν πρέπει κι αν θα συντελέσει στον περιορισμό να ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα και στις περιοχές αυτές. Η Θεσσαλονίκη καταγράφει βελτίωση, όμως το ΕΣΥ ακόμα δεν έχει βρει κάποιου είδους κανονικότητα. Ο Ιανουάριος είναι ένας δύσκολος μήνας. Όπως ξέρουμε και από τους ενδημικούς ιούς Ιανουάριος και Φεβρουάριος είναιοι μήνες που περιμένουν εξάπλωση», υπογράμμισε..
Αναφορικά στα άτομα με τα οποία θα περάσουμε τις γιορτινές ημέρες τόνισε: «Το νούμερο 9 είναι ενδεικτικό, να είναι μονοψήφιο κι όχι διψήφιο. Καλύτερο να είναι μικρότερος ο αριθμός ή να μείνουμε σπίτι μας. Ο ιός μεταδίδεται στα σπίτια και στους χώρους εργασίας. Να αποφύγουμε τα εννέα άτομα. Στα ρεβεγιόν να φοράμε μάσκα, να κρατάμε αποστάσεις και να αερίζουμε τον χώρο».