ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελλάδα: Η αριθμητική της εκλογής Προέδρου

167 ψήφους αναμένεται να συγκεντρώσει με τα υφιστάμενα δεδομένα ο Κώστας Τασούλας

Kathimerini.gr

Στη διαδικασία της προεδρικής εκλογής, που θα ξεκινήσει το επόμενο Σάββατο, δεν αναμένονται ούτε ανατροπές ούτε εκπλήξεις, ωστόσο η αριθμητική για τους υποψηφίους σε κάθε περίπτωση είναι σημαντική, καθώς εξάγονται πολιτικά συμπεράσματα.

Για την εκλογή του Κώστα Τασούλα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήδη «κυκλώνουν» τη 12η Φεβρουαρίου (τέταρτη ψηφοφορία), όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κοινοβουλευτική ομάδα των 156 της Ν.Δ. σύσσωμη θα τον υπερψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε αυτούς, σύμφωνα με την τοποθέτηση του Βασίλη Στίγκα στην Ολομέλεια, θα προστεθούν και οι πέντε Σπαρτιάτες.

Oλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθούν οι βουλευτές που βρίσκονται στη μεγάλη «δεξαμενή» των ανεξάρτητων.

  • Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε με δήλωσή του πως θα στηρίξει τον πρώην υπουργό της κυβέρνησής του: «Eίχα υποστηρίξει δημόσια πως, σε αυτή την πολιτική συγκυρία γεγονότων και καταστάσεων, έπρεπε να επιλεγεί υποψήφιος ΠτΔ από τον κεντροδεξιό χώρο. Είχα, μάλιστα, προτείνει τον Κώστα Καραμανλή. Με αυτό το πολιτικό σκεπτικό θα ψηφίσω τον Κώστα Τασούλα».
  • Θετικός φέρεται να είναι ο Μάριος Σαλμάς, ενώ σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και ο Παύλος Σαράκης, προερχόμενος από την Ελληνική Λύση.
  • Τρεις πρώην βουλευτές των Σπαρτιατών ψήφισαν πρόσφατα τον προϋπολογισμό: Χάρης Κατσιβαρδάς, Γιώργος Ασπιώτης, Μιχάλης Γαυγιωτάκης και δεν αποκλείεται να υποστηρίξουν τον Κώστα Τασούλα.

Το άθροισμα ψήφων υπέρ του υπολογίζεται με αυτά τα δεδομένα στους 167 βουλευτές.

Σύγκρουση

Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Τάσου Γιαννίτση από τον Νίκο Ανδρουλάκη, στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί και η «μάχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Η σύγκρουση «Γιαννίτση – Κατσέλη» απομακρύνει τα δύο κόμματα και αυτό φάνηκε χθες στη Βουλή. Ο Σωκράτης Φάμελλος διερωτήθηκε: «Εφόσον ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε την κ. Κατσέλη προοδευτική υποψηφιότητα, υπάρχει η βάση κοινής στήριξης. Για ποιο λόγο επιλέγεται σήμερα η πρακτική και η στενή ανάγνωση της κομματικής καταγραφής;».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε αναφερόμενος στον νόμο Κατσέλη, τον οποίο προβάλλουν από την Κουμουνδούρου: ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στην Κουμουνδούρου έκανε λόγο για «έναν νόμο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, αλλά ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι μόνο δεν ψήφισε, αλλά ως κυβέρνηση ήρθε μετά και τον κατήργησε».

Η αριθμητική των δύο υποψηφίων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν βγάζει ακόμη αποτέλεσμα εξαιτίας της Νέας Αριστεράς.

Στο κόμμα του Αλέξη Χαρίτση έχουν καταγραφεί διαφωνίες, αν και υπάρχει εκτίμηση στο πρόσωπο της Λούκας Κατσέλη. Ενδεχομένως να υπάρξει πρόταση από τη Νέα Αριστερά προκειμένου να συνεννοηθούν οι κεντροαριστερές δυνάμεις για μια τρίτη υποψηφιότητα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η Αθηνά Λινού, αλλά και η προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας, Αρετή Παπαϊωάννου, θα συνταχθούν με τους 26 βουλευτές της Κουμουνδούρου.

Από το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζουν πως δεν σκοπεύουν να «επικοινωνήσουν» την υποψηφιότητα του Τάσου Γιαννίτση επιζητώντας ευρύτερη στήριξη, καθώς δεν είναι ο σκοπός τους να «μαζέψουν ψήφους».

Στους 31 βουλευτές του Κινήματος, μέχρι στιγμής, την πρόθεσή του να στηρίξει τον υποψήφιο του Νίκου Ανδρουλάκη έχει εκφράσει ο Πέτρος Παππάς.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που έχουν ήδη προσχωρήσει στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, προσανατολίζονται στο «παρών» για τη Λούκα Κατσέλη, ενώ δεν έχουν προλάβει να αποφασίσουν πώς θα τοποθετηθούν για τον Τάσο Γιαννίτση. Το πιθανότερο είναι να κρατήσουν την ίδια στάση. Από τους υπολοίπους, δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει η Ράνια Θρασκιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση