Kathimerini.gr
Βασίλης Νέδος / Μανώλης Κωστίδης
Μια ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να μην κλείσουν οι δίαυλοι συζητήσεων με την Αγκυρα από τη μια, αλλά και να βρίσκεται σε όλες εκείνες τις περιφερειακές συνάξεις κρατών που έχουν σκοπό την ανάσχεση της τουρκικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή, με προγεφύρωμα τη Συρία, αναζητεί η κυβέρνηση. Στην Αθήνα ήδη γίνεται αντιληπτό ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται πλέον σε χαμηλότερη προτεραιότητα, καθώς η Αγκυρα επιχειρεί να κατοχυρώσει την πρωτοκαθεδρία της στη Συρία, αλλά και να ελέγξει τις εξελίξεις που είναι πιθανόν να δρομολογηθούν μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων στις ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η Αγκυρα επιχειρεί να οικοδομήσει την εικόνα ότι έχει εποικοδομητική στάση στις συζητήσεις με την Ελλάδα, κάτι που προκύπτει και από τη χθεσινή απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σε ερώτηση της «Κ», που απευθύνθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου προς τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ. Συγκεκριμένα ο κ. Φιντάν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να «αγνοήσει την πολιτική πίεση» και να «επιδείξει ηγετικό θάρρος» για να επιτευχθεί πρόοδος στις διμερείς σχέσεις.
«Θετική σχέση»
Ο κ. Φιντάν ανέφερε πως υπάρχει «θετική σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, ιδιαίτερα η θετική σχέση που ξεκίνησε σε επίπεδο ηγετών, διασφαλίζει πραγματικά ένα καλό περιβάλλον για καλύτερη επίλυση των προβλημάτων που κληρονομήσαμε από το κοντινό και μακρινό παρελθόν και αυτό προσπαθούμε να το συνεχίσουμε». Υπάρχει θετική σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, που ξεκίνησε μεταξύ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκου Μητσοτάκη, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Φιντάν ανέφερε ότι «βλέπουμε πως η εσωτερική πολιτική πίεση στην πλευρά της Ελλάδας διαμορφώνει ένα διαφορετικό πεδίο για τη διαχείριση των υφιστάμενων προβλημάτων. Δηλαδή, θεωρώ ότι αν η εσωτερική πίεση λάμβανε υπόψη μόνο τα πραγματικά συμφέροντα, όπως συμβαίνει στην Τουρκία, θα μπορούσε να υπάρξει ένα πιο ορθολογικό πεδίο. Και σε αυτό το σημείο, βέβαια, κατανοούμε τη θέση στην οποία βρίσκονται οι συνομιλητές μας, ιδίως ο κ. πρωθυπουργός και ο κ. υπουργός Εξωτερικών. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Θα συνεχίσουμε λοιπόν έτσι τον δρόμο μας».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως το 2025 το θεωρεί σημαντικό και εξήγησε ότι «ο πρόεδρός μας έχει δείξει και αποδείξει πολλάκις ότι είναι έτοιμος γι’ αυτό σε πολλά θέματα, και βλέπουμε ότι και ο κ. Μητσοτάκης έχει μια σοβαρή αποφασιστικότητα σ’ αυτό το σημείο, μακάρι να κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα αξιοποιώντας το 2025 καλά, πριν μπουν οι δυο χώρες στο φάσμα των εκλογών», τόνισε ο Χακάν Φιντάν.
Στην ίδια ερώτηση, η «Κ» είχε αναφερθεί και στην Κύπρο, θέτοντας το ερώτημα αν η Αγκυρα έχει στόχο να υπογράψει συμφωνία ΑΟΖ με τη Συρία και πώς ο ίδιος βλέπει το μέλλον της Κύπρου. Ο κ. Φιντάν δεν απάντησε στο σκέλος αυτής της ερώτησης.
Σε ερώτηση της ΕΡΤ για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι «αυτό που θα ήθελα να δω εγώ στην Κύπρο για να είμαι ειλικρινής είναι ένας κόσμος στον οποίο τόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά, η Ελλάδα και η Τουρκία θα λύσουν όλοι μαζί τα προβλήματά τους και θα μετατρέψουν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο σε μια περιοχή ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας».