ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέες έρευνες νοτίως της Κάσου

Από το ιταλικό «Ievoli Relume» - Συνοδευόμενο από μία κανονιοφόρο και μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Γιώργος Μπουρδάρας

Το τουρκικό «ενδιαφέρον» προσείλκυσε εκ νέου χθες η διεξαγωγή ερευνών για την πόντιση καλωδίων ηλεκτρικής διασύνδεσης από το ειδικό υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume» νοτίως της Κάσου και της Καρπάθου. Ωστόσο, με βάση το σύνολο των πληροφοριών από την περιοχή αλλά και όπως προκύπτει από αναφορές κυβερνητικών πηγών, το σκηνικό στη συγκεκριμένη περιοχή στερείτο αυτή τη φορά, μέχρι χθες το βράδυ, της έντασης που υπήρχε με ευθύνη της Αγκυρας σε προ σχεδόν ενός μηνός ανάλογη περίσταση.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, το ιταλικό ερευνητικό σκάφος εκινείτο –με τη συνοδεία ελληνικής κανονιοφόρου και ελληνικής φρεγάτας– εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Σύμφωνα, ειδικότερα, με σχετική ενημέρωση, η ΝAVTEX που εκδόθηκε και η οποία λήγει αύριο, προβλέπει την κίνηση του ερευνητικού ιταλικού σκάφους από έξι μίλια νοτιοδυτικά έως 6 μίλια νοτιοανατολικά της Κάσου. Κατά τη διάρκεια της κίνησής του αυτής και ενώ στην τελική φάση θα είχε κατεύθυνση την Κρήτη, στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκε τουρκική φρεγάτα. Πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι το σκάφος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού έπλεε σε διεθνή ύδατα και σε πολύ μεγάλη απόσταση, σχεδόν 25 ναυτικών μιλίων, από το «Ievoli Relume».

Αρχικά, η παρουσία της τουρκικής φρεγάτας δημιούργησε φόβο πως μπορεί να υπάρξει νέο επεισόδιο στην περιοχή. Η μεγάλη απόσταση που πλέει το τουρκικό πλοίο, ωστόσο, δεν εμπνέει ανησυχία ότι μπορεί να έχουμε έναν νέο γύρο έντασης μεταξύ των δύο πλευρών με ευθύνη της Aγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 και 23 Ιουλίου εντός χωρικών υδάτων και εντός οριοθετημένης (με την Αίγυπτο) ελληνικής ΑΟΖ και στην ίδια περιοχή, νοτίως της Κάσου και της Καρπάθου, το υπό ιταλική σημαία ερευνητικό πραγματοποίησε έρευνες για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. Οι έρευνες εκείνες είχαν προκαλέσει αρχικά την άφιξη στην περιοχή μιας τουρκικής φρεγάτας, και στη συνέχεια μιας δεύτερης φρεγάτας και μιας κορβέτας. Από ελληνικής πλευράς, πέραν μιας κανονιοφόρου που συνόδευσε εξαρχής το ερευνητικό πλοίο, αναπτύχθηκαν στην περιοχή σταδιακά ακόμα μία φρεγάτα και ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, με την Αγκυρα να έχει αποστείλει επιπλέον δύο πυραυλακάτους. Η αντίδραση της γείτονος αιτιολογήθηκε, τότε, με την επίκληση του επιχειρήματος ότι ορισμένες από τις έρευνες του «Ievoli Relume» εισέρχονταν στις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, βάσει του περίφημου τουρκολιβυκού μνημονίου. Ενα μνημόνιο για το οποίο με αφορμή το τότε περιστατικό ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης επαναλάμβανε (ρ/σ Real) ότι «είναι άκυρο, νομικά ανυπόστατο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα». Ως γνωστόν, η ένταση εκείνων των ημερών έληξε διά της διπλωματικής οδού με το ιταλικό πλοίο να ολοκληρώνει κανονικά τις προγραμματισμένες έρευνες.

«Θεωρεί άραγε το υπουργείο Εξωτερικών “υπόθεση ρουτίνας” τη νέα επίδειξη τουρκικής επιθετικότητας και αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο;» αναρωτήθηκε μέσω χθεσινής δήλωσής της η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου και κάνοντας λόγο για υπόθεση «Κάσος νο 2», κατηγόρησε την κυβέρνηση για υιοθέτηση «παθητικής στάσης», για να προσθέσει μεταξύ άλλων: «Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι με την επιλογή της αφωνίας / απραξίας, με τη μη καταγγελία της επιθετικής και παράνομης στάσης της Τουρκίας, με τη μη διεθνοποίηση της κατάστασης αυτής για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις κατάφωρες παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας και του ευρωπαϊκού δικαίου, υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας;».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση