Kathimerini.gr
Σταύρος Παπαντωνίου
Τα χαρτιά του για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, άνοιξε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού εξήγησε αναλυτικά τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, ερωτήθηκε για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του, αποκαλύπτοντας πως δεν πρόκειται να θέσει θέμα πειθαρχίας για ένα ζήτημα που αφορά τη «συνείδηση του καθενός». Τόνισε, ωστόσο, πως «τόσο εγώ και όσοι πιστεύουν στο νομοσχέδιο αυτό, πρέπει να πείσουμε τους βουλευτές μας και ενδεχομένως να μεταπείσουμε και κάποιους οι οποίοι μπορεί να έχουν αρνητική στάση».
Επειδή ωστόσο κάποιοι δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη, ο πρωθυπουργός με τον τρόπο του κάλεσε τους βουλευτές που έχουν διαφορετική άποψη να απόσχουν και να μην το καταψηφίσουν, κάτι που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να περάσει το νομοσχέδιο, καθώς η πλειοψηφία θα υπολογιστεί επί των παρόντων βουλευτών. «Υπάρχουν πολλές κοινοβουλευτικές επιλογές», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει τη διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία». Η θέση του όσον αφορά τους υπουργούς ωστόσο ήταν αρκετά θολή, καθώς ναι μεν είπε πως «όταν κάποιος είναι υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μια συλλογική απόφαση που παίρνει το υπουργικό συμβούλιο», συμπλήρωσε ωστόσο πως και οι υπουργοί «με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία», αφήνοντας κάποια «παράθυρα».
«Η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει τη διαφωνία του χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία», ανέφερε για τους βουλευτές της Ν.Δ.
Το χρονοδιάγραμμα
Οσον αφορά τον χρόνο που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «από τη στιγμή που ανοίγω τη συζήτηση, προφανώς δεν το κάνω για να παραπέμψω το θέμα στις καλένδες», τονίζοντας δε, ουκ ολίγες φορές, πως δεν επιθυμεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να διχάσει. Ο πρωθυπουργός στην αρχή της συνέντευξής του μίλησε αναλυτικά και για το νομοσχέδιο, αποσαφηνίζοντας το περιεχόμενό του. Αφού ξεκαθάρισε πως πρόκειται για ένα θέμα που αφορά «κάποιους συμπολίτες μας πάρα πολύ», εστίασε σε τρία πράγματα:
• Πρώτον, νομοθετεί την ισότητα στον γάμο με την απαλοιφή κάθε διάκρισης όσον αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν φέρνει κάτι επαναστατικό, αλλά κάτι που ισχύει σε 20 χώρες, εκ των οποίων οι 15 στην Ε.Ε., ξεκαθαρίζοντας πως «μιλάμε για πολιτικό γάμο, δεν μιλάμε για εκκλησία, για ρύζια, ούτε για τίποτα τέτοιο». Σε εκείνο το σημείο η συζήτηση πήγε στην Εκκλησία, με τον πρωθυπουργό να λέει πως «σέβομαι όσους έχουν διαφορετική άποψη και την άποψη της Εκκλησίας», η οποία όμως δεν νομοθετεί.
• Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως το νομοσχέδιο έχει επίκεντρο τα παιδιά και τα δικαιώματά τους, καθώς υπογράμμισε πως σήμερα υπάρχουν παιδιά που ζουν σε οικογένειες με ομόφυλους γονείς και αν ο ένας από τους δύο πεθάνει, τότε το παιδί θα πρέπει να πάει σε ίδρυμα.
• Τρίτον, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις διαφορές που έχει η πρότασή του από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως το νομοσχέδιο που θα φέρει δεν προβλέπει καμία διαφοροποίηση στο θέμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και της παρένθετης μητέρας, που δεν θα επιτρέπονται, ενώ όπως είπε δεν προβλέπει τους όρους «γονέας 1» και «γονέας 2».
Απάντηση στο ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε και πολιτικές αναφορές. Σχολιάζοντας τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη, που είπε ότι «δεν θα δέσει το ΠΑΣΟΚ τα παπούτσια της κυβέρνησης» σε αυτό το θέμα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι του έκανε εντύπωση αυτή η τοποθέτηση. «Αντί να δούμε την ουσία του θέματος, ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί με τον τρόπο του ένα ζήτημα το οποίο είναι ζήτημα δικαιωμάτων». Παράλληλα είπε πως οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο οικογενειακό δίκαιο γίνονταν από την Κεντροαριστερά και κατά κανόνα η Κεντροδεξιά ήταν πίσω από τις εξελίξεις. «Θυμάμαι ακόμα, το 1982, όταν ήρθε η μεγάλη επανάσταση στο οικογενειακό δίκαιο, και η Ν.Δ. καταψήφισε διατάξεις οι οποίες τώρα μας φαίνονται απολύτως προφανείς: η αποποινικοποίηση της μοιχείας, η ποινικοποίηση της οικογενειακής βίας, η δυνατότητα στη γυναίκα να κρατήσει το επώνυμό της. Βλέπετε, λοιπόν, ότι οι κοινωνίες προχωρούν», κατέληξε.
Διάψευση σεναρίων περί Ευρώπης και… Κασσελάκη
Κατηγορηματικά διέψευσε ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ τα σενάρια περί μεταπήδησής του το επόμενο διάστημα σε κάποιο ευρωπαϊκό πόστο. «Δεν είναι η πρωθυπουργία ένα σκαλοπάτι για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα. Είναι η πιο σημαντική δουλειά την οποία δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσα να κάνω. Και δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας και μια αιχμή: «Ισως κάποιοι, μην μπορώντας να με αντιμετωπίσουν πολιτικά, να σκέφτονται κάποια έξοδο διά της προαγωγής, προς τα πάνω». Κλείνοντας το θέμα τόνισε πως «ο ελληνικός λαός με εμπιστεύτηκε για να κυβερνήσω, να κυβερνήσουμε τη χώρα για την επόμενη τετραετία» και «δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για εμένα από το να είμαι πρωθυπουργός της χώρας».
Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πολύ λακωνικά και πολύ αυστηρά τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας περί πρότασής του το 2019 στον κ. Στέφανο Κασσελάκη να μπει στην κυβέρνησή του. Ερωτηθείς αν έγινε κάποια επαφή, απάντησε «θα αστειεύεστε, βέβαια», κλείνοντας το θέμα με την αποστροφή «δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω».
Η Χάγη
Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός άνοιξε όλη την γκάμα των θεμάτων, μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, την ακρίβεια, το θέμα της ασφάλειας και το επικείμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ. «Δεν είμαστε κοντά στο να πάμε στη Χάγη, αλλά δεν είμαστε τόσο μακριά όσο πριν από ένα χρόνο», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «έχουμε πετύχει εξομάλυνση στις σχέσεις μας», καθώς «καταφέραμε να υπογράψουμε μια συμφωνία για ταξίδια Τούρκων πολιτών σε 10 νησιά χωρίς βίζα», ενώ «έχουμε δει σημαντική μείωση των ροών στο μεταναστευτικό».
Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε αισιόδοξος πως «θα μπορέσουμε σταδιακά να μπούμε στον πυρήνα της διαφοράς μας, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», χωρίς όμως αυταπάτες πως «το θέμα θα λυθεί από τη μια στιγμή στην άλλη».
Πολυεθνικές εταιρείες
Για το θέμα της ακρίβειας τόνισε πως τον Δεκέμβριο εκταμιεύθηκαν πάνω από 700 εκατ. «για να ενισχύσουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά», ενώ εστίασε στο θέμα των πολυεθνικών εταιρειών λέγοντας πως είναι «αδικαιολόγητο για πολυεθνικές να πωλούν ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες». Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως «πιστεύω στην αγορά, αλλά γνωρίζω ότι το υπερκέρδος είναι στο μυαλό κάποιων». Για το θέμα της ασφάλειας και τις πρόσφατες αλλαγές είπε πως «καμία αλλαγή προσώπων δεν θα λύσει ένα σύνθετο πρόβλημα», προαναγγέλλοντας πολύ σύντομα «ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία της Αστυνομίας» και προσθέτοντας πως «κάθε αλλαγή προσώπου είναι δείγμα πως κάτι δεν κάναμε καλά και δεν το κρύψαμε».
Το ταξίδι στις ΗΠΑ
Τέλος, όσον αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είπε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τεκμηριωμένο αίτημα για την απόκτηση F-35 και είναι σχετικά ώριμο «για να υλοποιηθεί, για να προχωρήσουμε με μια σημαντική αγορά για να ενισχυθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις», ενώ προανήγγειλε πως το επόμενο διάστημα θα βρεθεί στις ΗΠΑ για ένα μεγάλο επενδυτικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη, αλλά και στο Σικάγο «για μια παρουσία στην ομογένεια», θυμίζοντας πως σε λίγο καιρό θα έχει ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο.