Kathimerini.gr
Λίνα Γιάνναρου
Ηταν Τετάρτη 26 Ιουλίου όταν ο υποσταθμός του ΔΕΔΔΗΕ στην οδό Δάφνης στο Ψυχικό άρπαξε ξαφνικά φωτιά από αυτανάφλεξη. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού σε συνεργασία με την Πυροσβεστική έδρασαν άμεσα, με αποτέλεσμα η φωτιά να μην πάρει διαστάσεις και να μην απειλήσει τα παρακείμενα σπίτια. «Εκείνη την ημέρα όμως είδα πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να επέμβεις αμέσως σε ένα τέτοιο συμβάν», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης.
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά λίγες μέρες, και καθώς πυρκαγιές ξεσπούσαν απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, ο δήμαρχος αποφάσισε να υλοποιήσει ένα σχέδιο που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται στο μυαλό του από την αρχή του καλοκαιριού. Να «στρατολογήσει» drones που με θερμικές κάμερες θα μπορούν να ανιχνεύουν πιθανές εστίες φωτιάς, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να έχουν τον χρόνο να παρέμβουν έγκαιρα. Με αρκετούς χώρους πρασίνου «φυτεμένους» ανάμεσα σε κατοικίες, δεν υπήρχε το περιθώριο ολιγωρίας. «Στην αρχή του καλοκαιριού κάναμε σύσκεψη με την Πολιτική Προστασία και την πυροσβεστική υπηρεσία και την αστυνομία προκειμένου να πάρουμε μέτρα για τα Τουρκοβούνια και τον λόφο της Φιλοθέης», επισημαίνει ο κ. Γαλάνης στην «Κ». «Είχαμε πει τότε ότι έπρεπε οπωσδήποτε να πάρουμε οχήματα άμεσης κατάσβεσης. Τότε είχε πέσει η ιδέα και των drones. Γιατί το θέμα είναι πόσο γρήγορα θα επέμβεις».
Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού συνήψε συνεργασία με εταιρεία που διαθέτει drones με θερμικές κάμερες οι οποίες εντοπίζουν σημεία με θερμοκρασία πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου ή καπνό.
Οπως λέει, ο δήμος νοίκιασε άμεσα δύο οχήματα άμεσης κατάσβεσης και όταν οι πυρκαγιές φούντωσαν πήρε την απόφαση να προχωρήσει. «Αυτού του είδους οι τεχνολογικές λύσεις δεν είναι φθηνές αλλά υπήρχαν τα χρήματα και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε». Ο δήμος συνήψε συνεργασία με εταιρεία drones με θερμικές κάμερες που εντοπίζουν σημεία με θερμοκρασία πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου ή καπνό. Ειδοποιείται το επιχειρησιακό κέντρο της εταιρείας που ενημερώνει άμεσα τον δήμο ο οποίος έπειτα καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα σπεύδει στο σημείο το όχημα άμεσης κατάσβεσης. Πριν «πετάξουν» τα drones εκπονήθηκε μελέτη διαχείρισης ρίσκου σε προδιαγεγραμμένο σενάριο (Predefined Risk Assessment – PDRA) και υπήρξε αδειοδότηση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Τα drones άρχισαν να περιπολούν μέρα και νύχτα με χρήση θερμικών καμερών από ύψος 120 μέτρων εξασφαλίζοντας πλήρη έλεγχο της περιοχής. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε το φετινό καλοκαίρι. «Αλλά σε αυτά τα πράγματα το θέμα είναι να μη χρειαστούν…», λέει ο κ. Γαλάνης.