ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εμβολιασμός: Πράσινο από την επιτροπή για τέταρτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους

Σύμφωνα με την επιτροπή, η συγκεκριμένη ομάδα πολιτών θα μπορεί να λάβει την τέταρτη δόση 3-6 μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης

Kathimerini.gr

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών με θέμα τη χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε ανοσοκατεσταλμένους.

Οι εδικοί αποφάσισαν ότι η συγκεκριμένη ομάδα πολιτών θα μπορεί να λάβει την τέταρτη δόση 3-6 μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης.

Η απόφαση αφορά ασθενείς με αιματολογικά και ογκολογικά προβλήματα που βρίσκονται υπό θεραπεία, ανθρώπους που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, μεταμοσχευθέντες και ασθενείς με ρευματοπάθειες ή με νεφρική ανεπάρκεια.

Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για τα ραντεβού είναι έτοιμη.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι «δεν έχει εγκριθεί».

Προς παράταση των περιοριστικών μέτρων
Την ίδια ώρα, σε παράταση των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της επέλεσης της μετάλλαξης Όμικρον προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται μόνο το ενδεχόμενο να αρθεί η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση, ενώ για τα τον αριθμό των θεατών στα γήπεδα δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για αλλαγή αυτή την ώρα, ειδικά με τον αριθμό των κρουσμάτων στα ύψη.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «είναι πρόωρο να μιλήσουμε για άρση ή χαλάρωση των μέτρων», σημειώνοντας ότι «περιμένουμε τις εισηγήσεις της επιτροπής» η οποία συνεδριάζει την Τετάρτη. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη προσοχής, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να εκπέμψει η κυβέρνηση λάθος μηνύματα.

Ο κ. Οικονόμου δεν απέκλεισε «σημειακά να γίνουν κάποια πράγματα», επισημαίνοντας πως πάντα οι εισηγήσεις επιτροπής λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε ότι «εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα», σημειώνοντας ότι «η μεταδοτικότητα της Όμικρον είναι κυκλική και τα πάρα πολύ περιοριστικά μέτρα δεν έχουν απόδοση».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι ορισμένα από τα μέτρα ελήφθησαν με γνώμονα την εορταστική περίοδο «όπως λόγου χάρη η μουσική» και ενδεχομένως δεν υπάρχει πλέον λόγος να ισχύουν.

Καμία παράταση για τους άνω των 60

Ο υπουργός Υγείας διεμήνυσε ότι δεν θα δοθεί παράταση και θα επιβληθούν από την πρώτη ημέρα το πρόστιμο των 100 ευρώ στους άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί. Διευκρίνισε ότι πρώτα θα έχουν εξεταστεί οι αιτήσεις εξαίρεσης από τον εμβολιασμό και τα αιτήματα για κατ’ οίκον εμβολιασμούς.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στους 50+, απάντησε ότι το μείζον είναι ότι «όλοι οι άνω των 18 από την 1η Φεβρουαρίου θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι εάν έχουν περάσει 7 μήνες από την δεύτερη δόση και δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη».

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ στους άνω των 60 ετών θα επιβληθεί, είναι διοικητικό και βεβαιώνεται στην εφορία.

Σημείωσε ότι πάνω από 200.000 συμπολίτες μας αυτής της ηλικιακής κατηγορίας έχουν εμβολιαστεί και «αυτό συνιστά μεγάλη επιτυχία γιατί θωρακίστηκαν απέναντι στον ιό ενώ υπάρχει ακόμα η δυνατότητα και άλλων να εμβολιαστούν». «Δεν υπάρχει προαιρετική υποχρεωτικότητα», πρόσθεσε.

Για τους άνω των 50 ετών, ανέφερε πως πρόκειται για μια σκέψη πάνω στο τραπέζι και πολύ σύντομα θα ξεκαθαρίσει αν θα πάμε ή όχι στην απόφαση αυτή. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπεια», ενώ επανέλαβε πως το 85%-87% των ανθρώπων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Ο κ. Πλεύρης, σε σχετική ερώτηση, για τους υγειονομικούς, υπογράμμισε ότι εξετάζεται να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους ασχέτως της πορείας της πανδημίας κι εάν τελικά αποφασιστεί «τότε προφανέστατα όποιος επιλέξει να μην εμβολιαστεί θέτει εαυτόν εκτός συστήματος Υγείας». Προς το παρόν οι ανεμβολίαστοι βρίσκονται σε αναστολή έως ότου εμβολιαστούν. Οι αποφάσεις θα ληφθούν έως τις 31 Μαρτίου.

Self test στα σχολεία

Κοντά στα 25.000 είναι τα θετικά διαγνωστικά τεστ που έγιναν τις τελευταίες 24 ώρες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ειδικότερα, σήμερα έως τώρα καταγράφηκαν 9.688 επιπλέον κρούσματα μετά την διενέργεια self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διευκρίνισε ότι πρόκειται για περίπου 1.000 εκπαιδευτικούς ενώ οι υπόλοιποι είναι μαθητές. Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα καταγράφηκαν 15.547 θετικά self test.

«Αυτά τα παιδιά θα κινούνταν στην κοινότητα, χάρη στα σχολεία γίνεται ο μεγαλύτερος δυνατός έλεγχος του πληθυσμού», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Θα ακολουθήσει και 3ο τεστ την Πέμπτη για την προσέλευση στο σχολείο την Παρασκευή.

Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι «εφαρμόζονται πολλαπλά φίλτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Όλοι αυτοί οι έλεγχοι για τον εντοπισμό κρουσμάτων πραγματοποιούνται χάρη στη λειτουργία των σχολείων, ανιχνεύοντας χιλιάδες εν δυνάμει φορείς που διαφορετικά θα κυκλοφορούσαν δίχως να έχουν οποιαδήποτε υποψία ότι μπορεί να μεταδίδουν τον ιό. Η εκπαιδευτική κοινότητα συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού».

Προς νέο ρεκόρ

Νέο «μαύρο» ρεκόρ στα κρούσματα κορωνοϊού αναμένει για σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης καθώς θα ενσωματωθούν και όσα από τα 15.000 θετικά self test επιβεβαιωθούν μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι εάν γίνουν 600.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας προσεγγίσει το 9%, τότε τα κρούσματα θα είναι κοντά στις 54.000, ενώ εάν ο δείκτης είναι πιο κοντά στο 8%, οι νέες μολύνσεις μπορεί να είναι κάτω από 50.000.

Σχετικά με την κορύφωση του κύματος της Όμικρον, είπε ότι το μοντέλο τη ομάδας του εξακολουθεί να εκτιμά ότι θα κορυφωθεί μεταξύ 20 με 25 Ιανουαρίου, ωστόσο εάν αποδειχθεί ότι οι γιορτές δεν έχουν εκδηλώσει το πλήρες αποτύπωμά τους και τα σχολεία συμβάλουν στη διασπορά, τότε ενδεχομένως να καθυστερήσει.

«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων τώρα βρίσκεται στις 35.000 και εάν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί θα μιλάμε για συνολικά 700.000 με 800.000 μολύνσεις έως το τέλος Ιανουαρίου.

Επικαλέστηκε αμερικανικά στοιχεία όπου δείχνουν κατακόρυφη άνοδο στις νοσηλείες με την Όμικρον, με αύξηση και των διασωληνώσεων και των νοσηλειών σε απλές μονάδες. Ειδικά για την Ελλάδα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται κατά μέσο όρο 590 εισαγωγές στα νοσοκομεία και κάποια στιγμή αναμένεται να φτάσουν έως και 650.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση, λέγοντας ότι η λίγο χαμηλή μουσική όταν τρως έξω θα βοηθήσει στην ψυχολογία των πολιτών ενώ δεν έχει αποδειχθεί ποτέ επί του πεδίου ότι όταν παίζει μουσική, όσοι μιλούν και επικοινωνούν εκτοξεύουν περισσότερα σταγονίδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση