ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελληνική Κυβέρνηση: Η «γεωγραφική» πτυχή του νέου υπουργικού

Ο κ. Μητσοτάκης δεν τήρησε ισορροπίες κατά τη συγκρότηση της κυβέρνησης

Kathimerini.gr

Σταύρος Παπαντωνίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είχε προαναγγείλει πριν από τις εκλογές, πως στα κριτήριά του για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν θα συμπεριλαμβάνονται ούτε οι σταυροί προτίμησης ούτε κάποιος γεωγραφικός προσδιορισμός. Η ανάλυση των υπουργοποιήσεων ανά νομό αποδεικνύει πως ο πρωθυπουργός έκανε πράξη τα όσα έλεγε, καθώς δεν υπάρχει κάποια «ομοιόμορφη» κατανομή με βάση τη γεωγραφία, επιλέγοντας στελέχη με βάση το κατά πόσο θεωρεί πως μπορούν να φέρουν εις πέρας τη δουλειά που τους αναθέτει. Χαρακτηριστικό είναι πως η Λάρισα και η Αιτωλοακαρνανία, ο πέμπτος και ο έκτος μεγαλύτερος νομός της χώρας αντίστοιχα, δεν έχουν εκπρόσωπο στην κυβέρνηση, ενώ η Λακωνία, ο νομός με το υψηλότερο ποσοστό της Ν.Δ. και το δεύτερο υψηλότερο των Σπαρτιατών πανελλαδικά δεν έχει υπουργό ή υφυπουργό, ενώ όλη η Πελοπόννησος εκπροσωπείται μόνο από την Κορινθία, με δύο μάλιστα υφυπουργούς. Αντίστοιχα υπάρχουν και άλλοι νομοί που έχουν δύο μέλη στην κυβέρνηση, όπως η Μαγνησία και το Ηράκλειο, ενώ άλλοι δεν είδαν να υπουργοποιούνται βουλευτές τους, όπως ο νομός Ηλείας.

Η Βόρεια Ελλάδα
Η Μακεδονία και ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα, μια περιοχή που η άκρα Δεξιά έλαβε πολύ υψηλά ποσοστά, αύξησε την εκπροσώπησή της σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, κυρίως σε επίπεδο υφυπουργών. Η Θεσσαλονίκη διαθέτει τρεις υφυπουργούς, την Ελενα Ράπτη στο Τουρισμού, τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο στο Υγείας και τον εξωκοινοβουλευτικό Νίκο Ταχιάο στο Υποδομών και Μεταφορών. Η Πέλλα έχει τον Διονύση Σταμενίτη στο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Πιερία την Αννα Μάνη-Παπαδημητρίου στο Ανάπτυξης. Και η Θράκη έχει εκπρόσωπο στην κυβέρνηση, καθώς ο Σταύρος Κελέτσης, επίσης υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εκλέγεται στον Εβρο, ενώ η Κοζάνη εκπροσωπείται από τον νέο επικεφαλής του Μακεδονίας – Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη (υφ. Εσωτερικών).

Ο νέος «χάρτης» των υπουργείων
Οπως ήταν αναμενόμενο, η Αττική έχει τη μερίδα του λέοντος στο νέο υπουργικό, μετρώντας συνολικά 13 υπουργούς και 7 υφυπουργούς. Χαρακτηριστικό είναι πως η Αττική έχει τους 13 από τους 23 υπουργούς στο σύνολο. Αναλυτικά:

Από τον Νότιο Τομέα της Αθήνας έχουμε υπουργό Αμυνας τον Νίκο Δένδια, υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, υφυπουργό Εργασίας τον Βασίλη Σπανάκη, υφυπουργό Οικονομίας τον Χάρη Θεοχάρη και υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου τη Σοφία Βούλτεψη. Πρωταθλήτρια ως περιοχή αναδεικνύεται η Βόρεια Αθήνα με πέντε υπουργούς. Τον Κωστή Χατζηδάκη στο Οικονομίας και τον Νίκο Παπαθανάση αναπληρωτή του, τη Νίκη Κεραμέως στο Εσωτερικών, τον Αδωνι Γεωργιάδη στο Εργασίας και τον Δημήτρη Καιρίδη στο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η Α' Αθηνών έχει τρεις υπουργούς, τον Κυριάκο Πιερρακάκη στο Παιδείας, την Ολγα Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού και τον Βασίλη Κικίλια στο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής. Και η Δυτική Αθήνα διαθέτει δύο υπουργούς, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Υγείας και τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο Ναυτιλίας, ενώ η Α΄ Πειραιώς έχει δύο υφυπουργούς: Τον Κώστα Κατσαφάδο στο Προστασίας του Πολίτη και τη Δόμνα Μιχαηλίδου στο Παιδείας. Η Ανατολική Αττική διαθέτει δύο υπουργούς, τη Σοφία Ζαχαράκη στο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και τον Μάκη Βορίδη Επικρατείας. Τέλος, η Δυτική Αττική έχει τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κώτσηρα.

Η περιφέρεια
Εναν υπουργό και έναν αναπληρωτή έχει η Φθιώτιδα, καθώς ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι επικεφαλής στο Υποδομών και Μεταφορών και ο Γιάννης Οικονόμου αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού.

Η Μαγνησία έχει δύο υφυπουργούς, τη Ζέττα Μακρή στο Παιδείας και τον Χρήστο Τριαντόπουλο στο Πολιτικής Προστασίας. Η Αχαΐα έχει την υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου. Η Κόρινθος εξακολουθεί να έχει δύο εκπροσώπους, τον Νίκο Ταγαρά υφυπουργό Περιβάλλοντος και τον Χρίστο Δήμα υφυπουργό Πολιτισμού. Τα Τρίκαλα έχουν τον Κώστα Σκρέκα. Αν και εδώ, χωρίς να έχει εκλεγεί, πρέπει να προστεθεί και ο Δημήτρης Παπαστεργίου, τέως δήμαρχος Τρικκαίων, που είναι γέννημα θρέμμα του νομού.

Το Ηράκλειο Κρήτης έχει έναν υπουργό, τον Λευτέρη Αυγενάκη στο Αγροτικής Ανάπτυξης και έναν υφυπουργό, τον Μάξιμο Σενετάκη, στο Ανάπτυξης. Και το Ρέθυμνο έχει έναν υφυπουργό, τον Γιάννη Κεφαλογιάννη στο Αμυνας. Η Χίος εξέλεξε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη, ενώ στη Φωκίδα εκλέγεται ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας. Στα Γιάννενα εκλέγεται η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα και, τέλος, στα Δωδεκάνησα ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Παππάς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση