Kathimerini.gr
Του Σταύρου Παπαντωνίου
Εν αναμονή της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα το απόγευμα, η κυβέρνηση κάνει την πρώτη αποτίμηση της συζήτησης στη Βουλή, βλέποντας πως η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να «στριμώξει» την πλειοψηφία έχει πέσει στο κενό. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ο «πρόθυμος Νίκος Ανδρουλάκης» έχει στριμωχτεί ο ίδιος πολιτικά, όπως και ο Στέφανος Κασσελάκης, «που δεν έχει δώσει καμία απάντηση στα ερωτήματα που του έχουμε απευθύνει». Η κυβέρνηση μάλιστα επιτέθηκε με σφοδρότητα τόσο στον Στέφανο Κασσελάκη που επέλεξε ως εισηγητή «τον καταδικασμένο 13-0 από τη Δικαιοσύνη Νίκο Παππά», όσο και στον Νικόλα Φαραντούρη που δήλωσε πως είναι «ευχής έργον να ρίξει την κυβέρνηση η Ευρωπαία εισαγγελέας». Από την άλλη, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση από την όλη διαδικασία «βγαίνει συσπειρωμένη, δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις και μιλάει για την ουσία».
Το γενικό πλαίσιο το έδωσαν, σύμφωνα με το Μαξίμου, τρεις υπουργοί που πήραν τον λόγο την πρώτη ημέρα. Ο Μάκης Βορίδης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας πως «προσπαθεί να εδραιώσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με παραλογισμούς, ψέματα, χαλκεύσεις, συκοφαντίες, άσχετες συνδέσεις, υποψίες, υπαινιγμούς», σημειώνοντας πως όσα παρουσίασε η εφημερίδα «Το Βήμα» είναι ζητήματα «λελυμένα».
Ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σταϊκούρας παρουσίασε αναλυτικά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης από τα Τέμπη και μετά: «Προς όλους αυτούς τους ανθρώπους, τις οικογένειες των θυμάτων, τους διασωθέντες, καθώς και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, έχουμε αναλάβει ισχυρή δέσμευση απέναντι σε ένα διπλό καθήκον:
1ον) Τη διερεύνηση των συστημικών προβλημάτων ασφαλείας που οδήγησαν στο δυστύχημα.
2ον) Την ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου», είπε.
Τέλος, ο κ. Τριαντόπουλος αναφερόμενος στο μπάζωμα είπε πως οι ενέργειες «καθορίστηκαν βάσει του Ειδικού Σχεδίου Ανθρώπινων Απωλειών από τους αρμόδιους επιχειρησιακούς παράγοντες. Οι λεπτομέρειες έχουν απαντηθεί από αυτούς που είχαν την υπηρεσιακή ευθύνη στο πεδίο, ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες, να εντοπιστούν τα θύματα και να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες».
Τι θα πει ο πρωθυπουργός
Eίναι προφανές πως η ομιλία του πρωθυπουργού σήμερα το απόγευμα θα δώσει και τον τελικό τόνο στη συνεδρίαση. Ο κ. Μητσοτάκης, παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου τηρεί σιγήν ιχθύος όσον αφορά την ομιλία του, αναμένεται να κινηθεί σε δύο βασικούς άξονες: Πρώτον, θα μιλήσει για το θέμα των Τεμπών επί της ουσίας. Θα αναφερθεί δηλαδή σε όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα για να αποδοθεί δικαιοσύνη, εστιάζοντας στην ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Δικαιοσύνη, σε αντίθεση με άλλες υποθέσεις. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθυνθεί και στις οικογένειες των θυμάτων, τονίζοντας πως είναι στην ίδια πλευρά και ότι αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να υπάρξει απόδοση ευθυνών σε όποιον και αν τις έχει.
Ο δεύτερος άξονας θα είναι αμιγώς πολιτικός. Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να χαριστεί στην αντιπολίτευση και θα της ασκήσει σκληρή κριτική. Τόσο στον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος σύμφωνα με το Μαξίμου επιχειρεί με την πρόταση δυσπιστίας να ξεπεράσει τη δημοσκοπική πτώση του, όσο και στον κ. Κασσελάκη, ο οποίος «το τελευταίο διάστημα γεμίζει με τοξικότητα το πολιτικό σύστημα».
«Δεν κρύβομαι πίσω από καμία ασυλία»
Του Γιώργου Μπουρδάρα
Με την επισήμανση ότι δεν θεωρεί τη βουλευτική ασυλία του είδος «ασπίδας», πίσω από την οποία σκοπεύει να κρυφτεί, εμφανίστηκε χθες κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής: «Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία», τόνισε χαρακτηριστικά και σημείωσε –όπως έχουν πολλές φορές πράξει το τελευταίο διάστημα και άλλα στελέχη της κυβερνώσας πλειοψηφίας– ότι το εάν υπάρχει θέμα ή όχι ποινικής ευθύνης του στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών κρίνεται μόνο στη βάση των σχετικών συνταγματικών διατάξεων και στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
«Οποιος έχει για μένα κατηγορίες με αποδείξεις, ας τις φέρει. Είμαι εδώ», σημείωσε ο πρώην υπουργός Κ. Καραμανλής κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]
«Δεν έχω να κρύψω ή να φοβηθώ κάτι. Οποιος έχει για μένα κατηγορίες με αποδείξεις, ας τις φέρει. Είμαι εδώ», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι να κατατεθεί πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (προανακριτική).
«Καμία βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη. Το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Εκεί η διαδικασία είναι δεδομένη. Ακόμη και αν δεν ήμουν βουλευτής, δεν θα άλλαζε τη διαδικασία. Ας συντάξουν συγκεκριμένο κατηγορητήριο και να έρθουν εδώ να δούμε αν ένα τέτοιο κατηγορητήριο έχει βάση. Θεσμικά εδώ στη Βουλή και όχι στα λαϊκά δικαστήρια», προσέθεσε ο βουλευτής Σερρών.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, και αφού επανέλαβε τα βασικά επιχειρήματα που είχε επικαλεστεί και κατά την ακρόασή του στην εξεταστική επιτροπή, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε: «Η τραγωδία γίνεται αντικείμενο καθημερινής πολιτικής εκμετάλλευσης. Εχω δεχθεί προσωπικές επιθέσεις χωρίς μέτρο, πέρα από λογική, γεμάτες υποκρισίες και μίσος. Εχουμε μια παρωδία αντιπολίτευσης. Κάθε κόμμα συνεισφέρει τον χειρότερο εαυτό του. Στόχος σας δεν είμαι εγώ. Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνησή του και η παράταξη της Ν.Δ. Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυση της παράταξής μας που ισχυροποίησε τη δημοκρατία, έβαλε τη χώρα στην Ε.Ε., εγγυάται διαχρονικά τη σταθερότητα, δεν θα παραδώσει τη χώρα στους θυρωρούς των συμφερόντων».
Μετά το τέλος της ομιλίας του, η οποία έγινε δεκτή με παρατεταμένο χειροκρότημα από τους βουλευτές της Ν.Δ., ανέβηκαν στην αίθουσα της ολομέλειας κατακόρυφα οι τόνοι με αφορμή υψηλών τόνων παρεμβάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου. Στους δύο αρχηγούς απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Κατά τη διάρκεια της σφοδρότατης φραστικής αντιπαράθεσης αντηλλάγησαν εκφράσεις περί χυδαιότητας ή και συμπεριφοράς που παραπέμπει σε απολυταρχικά καθεστώτα.
Οσον αφορά την ομιλία του κ. Καραμανλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε. Το παρατεταμένο όμως χειροκρότημα όλων των βουλευτών της Ν.Δ. δείχνει το συνολικό πολιτικό τους μέγεθος. Γίγαντες στη συγκάλυψη, νάνοι στη συναίσθηση. Είναι πλέον συνυπεύθυνοι».
Αυτοκριτική και στιγμές έντασης
Του Γιώργου Μπουρδάρα
Με την αναμενόμενη επαναβεβαίωση, εκ μέρους των «γαλάζιων», της ισχύος της κυβερνώσας πλειοψηφίας που διαμορφώθηκε από τις προ σχεδόν ενός έτους εθνικές εκλογές, ολοκληρώνεται μέσω ονομαστικής ψηφοφορίας απόψε το βράδυ στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ. Θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης, το περιεχόμενο και ο τόνος των οποίων, όπως κατέδειξαν οι έως χθες το βράδυ διαθέσεις και τάσεις όλων των πλευρών, αναμενόταν ότι θα είναι συγκρουσιακού χαρακτήρα, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας μακράς περιόδου πόλωσης, έως τις ευρωεκλογές.
«Αυτή η κυβέρνηση ήταν, είναι και θα είναι ανοιχτή και στον διάλογο και στην κριτική. Εχουμε ανοιχτά μάτια και ανοιχτά αυτιά. Βλέπουμε και αναγνωρίζουμε τα λάθη μας. Το έχουμε επανειλημμένως αποδείξει», ανέφερε η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας χθες στην Ολομέλεια. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]
Αν και η πρόταση δυσπιστίας, ως γνωστόν, αφορούσε περισσότερα του ενός ζητήματα, οι ομιλίες των περισσοτέρων υπουργών, βουλευτών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, αλλά και οι παρεμβάσεις ορισμένων εκ των πολιτικών αρχηγών επικεντρώθηκαν στην υπόθεση του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Λίγος χρόνος αφιερώθηκε στα άλλα ζητήματα, ειδικά δε στην πτυχή του «κράτους δικαίου» που εγείρει η αντιπολίτευση, αλλά με τρόπο και εκφράσεις τέτοιες που πυροδότησαν μεγάλες εκρήξεις στον πολιτικό διάλογο. Δεν έλειψαν, επίσης, οι ευθείες ή και οι έμμεσες αναφορές σε πτυχές που αφορούν τις όχι ανέφελες –όπως σχολιάζεται– σχέσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ακόμα και εκείνων που συνυπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας, δηλαδή ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.
Μεταξύ των υπουργικών τοποθετήσεων χθες, ξεχώρισαν εκείνες του κ. Γ. Γεραπετρίτη και της Δόμνας Μιχαηλίδου, καθώς εκτός των άλλων, προέβαλαν ως θετικό στοιχείο της σημερινής κυβέρνησης τη διαρκή διάθεσή της, όπως είπαν, για αυτοδιόρθωσή της έναντι των όποιων λαθών γίνονται. Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Αυτή η κυβέρνηση έχει το θάρρος να ελέγχει τα πράγματα, να κάνει τον αναγκαίο αυτοέλεγχο, να βλέπει τα ζητήματα τα οποία ανακύπτουν με σθένος, με παρρησία και τόλμη και όταν χρειάζεται, και με αυτοκριτική». Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας ανέφερε: «Αυτή η κυβέρνηση ήταν, είναι και θα είναι ανοιχτή και στον διάλογο και στην κριτική. Εχουμε ανοιχτά μάτια και ανοιχτά αυτιά. Βλέπουμε και αναγνωρίζουμε τα λάθη μας. Το έχουμε επανειλημμένως αποδείξει. Το διορθώνουμε και προχωράμε μπροστά πιο ενωμένοι, πιο δημιουργικοί, καλύτεροι».
Ιδιαίτερη ένταση πυροδοτήθηκε στην αίθουσα Ολομέλειας εξ αφορμής μιας αποστροφής του λόγου του υπουργού Δικαιοσύνης και ειδικότερα για τις ακόλουθες φράσεις του κ. Γ. Φλωρίδη: «Πόση σπέκουλα για τα μπαζώματα. Μπαζώθηκε, λέει, ο χώρος. Για φαντάσου. Για να μιλήσω στη γλώσσα του λαού, όσοι από τους πολιτικούς χρησιμοποιούν όλο αυτό το θολό πράγμα για τα μπαζώματα, αυτοί είναι για τα μπάζα». Ενδεικτικό των αντιδράσεων που προκλήθηκαν είναι το σχόλιο του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκ. Φάμελλου: «Είδαμε ένα χυδαίο παραλήρημα του κ. Φλωρίδη που λειτούργησε ως σύγχρονος πολιτικός γενίτσαρος».
Από την άλλη, αντικείμενο σφοδρής κριτικής αυτή τη φορά από πλευράς της πλειοψηφίας, αποτέλεσαν όσα κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται περί «καθεστώτος» και κινδύνου νοθείας στις ευρωεκλογές. Για «παρακράτος», πάντως, έκαναν στη Βουλή λόγο ορισμένοι βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελλ. Λύση και Νέα Αριστερά. Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είπε μεταξύ άλλων: «Είναι ανιστόρητο και επικίνδυνο να χρησιμοποιείται σήμερα γλώσσα που παραπέμπει σε πολύ απομακρυσμένα και πολύ μαύρα χρόνια της ιστορίας μας. Υπάρχει και κάτι άλλο πιο επικίνδυνο. Ο Στέφανος Κασσελάκης καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει πρόσφατη νόμιμη λαϊκή εντολή και ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία να παραιτηθεί ήρεμα. Ποια ακριβώς καθεστώτα καλούν εκλεγμένους πρωθυπουργούς να αποχωρήσουν ήρεμα;».
Αναφορικά με το κλίμα που επικράτησε και χθες στην εθνική αντιπροσωπεία, δεν πέρασε απαρατήρητη η τοποθέτηση της κ. Τζώρτζιας Κεφαλά (Πλεύση Ελευθερίας): «Αυτή η διαδικασία πραγματικά είναι δυσάρεστη. Αυτό που βλέπω τελικά είναι ένα πολιτικό παιχνίδι που εξακολουθεί να συμβαίνει πάνω σε ένα δυσάρεστο γεγονός. Δεν μιλάω για κάποια συγκεκριμένη πτέρυγα, μιλάω για τις περισσότερες».
«Πολλές μομφές» από Κουτσούμπα κατά κυβέρνησης
Σε υψηλούς τόνους άρχισαν από χθες οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στη Βουλή. Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε στην ομιλία του ότι το κόμμα του υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας με το δικό του σκεπτικό. «Μομφή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και όχι μόνο μία, αλλά πολλές μομφές», υπογράμμισε. Και απαρίθμησε τις μομφές, αρχίζοντας από «το έγκλημα των Τεμπών και την άθλια, αποκρουστική, κατάπτυστη προσπάθεια συγκάλυψής του». Αναφέρθηκε επίσης στην ακρίβεια, στη στάση της κυβέρνησης στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην απόφαση για αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» 3.500 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της υγείας, στη νομοθέτηση της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, στην αγροτική πολιτική. «Απέναντι σε αυτή την πολιτική, εμείς δεν αναγνωρίζουμε κανέναν ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο στην παρέα των κομμάτων της ξεπεσμένης και αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος επιτέθηκε και στον Στέφανο Κασσελάκη για την πρότασή του για διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές, την οποία χαρακτήρισε «δώρο προς την κυβέρνηση» για να εκτρέψει τη συζήτηση από όσα αφορά η πρόταση δυσπιστίας.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε χθες στην ομιλία του στη Βουλή ότι το κόμμα του υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας με το δικό του σκεπτικό. [INTIME NEWS]
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, σε σύντομη παρέμβασή του χθες, άσκησε κριτική στα κυβερνητικά στελέχη που μίλησαν λέγοντας ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει καμία απάντηση», ενώ πρόσθεσε ότι «η Ν.Δ. είναι σιαμαία με την εγχώρια ολιγαρχία». Σήμερα θα επιδιώξει με την ομιλία του να αναδειχθεί ο κύριος αντίπαλος της Ν.Δ. και της κυβέρνησης. Αναμένεται ότι θα κινηθεί σε δύο άξονες: θα ζητήσει απαντήσεις για τα μεγάλα ερωτήματα που έθεσε με την πρόταση δυσπιστίας και, παράλληλα, θα απαντήσει στις κυβερνητικές αιτιάσεις για σύμπλευσή του με συμφέροντα.
Εν τω μεταξύ, σε παρέμβασή του χθες, καθώς σήμερα θα κάνει την κεντρική ομιλία του, ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος, αφού ισχυρίστηκε πως αν δεν υπήρχε το κόμμα του «θα είχε ταφεί αυτή η ιστορία», εννοώντας την υπόθεση των Τεμπών, έστρεψε τα βέλη του κατά του κ. Ανδρουλάκη για την επιλογή των κομμάτων στα οποία απευθύνθηκε για να συνυπογράψουν την πρόταση δυσπιστίας: «Το δημοκρατικό τόξο είναι τα τρία κόμματα που πτώχευσαν τη χώρα. Αυτό είναι το δημοκρατικό τους τόξο, που είναι τυραννικό τόξο».
Ο πρόεδρος της Νίκης Δημ. Νατσιός, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Διακρίνω τριών ειδών μομφές: η μία είναι η μομφή των πολιτικάντηδων, μια τουφεκιά στο κατεστημένο, που εκ προοιμίου είναι άσφαιρη. Η δεύτερη είναι η μομφή του λαού. Είναι η αγανάκτηση του Ελληνα. Η τρίτη μομφή, που είναι κατ’ εμέ και η πιο σημαντική, τόσο σημαντική που από αυτήν εξαρτάται η επιβίωση της πατρίδας μας: αυτή είναι η μομφή του Θεού που μας μέμφεται γιατί καταπατούμε και τους ανθρώπινους αλλά και τους πνευματικούς νόμους».
Η προτεραιότητα του Κόσμου
Της Δώρας Αντωνίου
Την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι για την άσκηση ποινικής δίωξης των υπουργών αρμόδια είναι η Βουλή, ζήτησε χθες ο Πέτρος Κόκκαλης και προσδιόρισε το σχετικό αίτημα ως «πρώτη προτεραιότητα» στο πρόγραμμα του Κόσμος και στην πολιτική δράση του κόμματος, ιδιαίτερα ενόψει των ευρωεκλογών.
Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «η επί της αρχής ορθή πρόβλεψη της ασυλίας πολιτικών για την πολιτική τους δράση στον απόηχο σωρείας πολιτικών διώξεων στο παρελθόν της χώρας μας, κακοποιήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες της δημοκρατικότερης περιόδου από σύστασης του ελληνικού κράτους». Ο κ. Κόκκαλης έκανε αναφορά στο δυστύχημα των Τεμπών για να επισημάνει ότι «77% των πολιτών πιστεύουν ότι υπάρχει συγκάλυψη και 88% θεωρούν ότι εδώ και 12 μήνες δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στην απόδοση ευθυνών».
«Σήμερα, ο Κόσμος ζητάει την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και δεσμεύεται πως θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για την κατάργησή του, καθιστώντας το όρο για κάθε συνεργασία – πολιτική ή κυβερνητική», τόνισε. Η πρόταση του κόμματος είναι η συγκεκριμένη αρμοδιότητα να ανατεθεί στη δικαστική εξουσία.
Ο συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ότι «η κρίση για το αν κάποιος παραβίασε το ποινικό δίκαιο αποτελεί μια αμιγώς νομική κρίση και όχι πολιτικό ζήτημα». Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΕΚΠΑ Γιώργος Σωτηρέλης υποστήριξε ότι η αρμοδιότητα για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά υπουργών μπορεί να περιέλθει σε ένα συλλογικό δικαστικό σώμα με μείζονες εγγυήσεις, όπως π.χ. η Ολομέλεια Εφετών Αθήνας.