ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα - Πακέτο στήριξης 4 δισ. ευρώ

Αναφορά Μητσοτάκη στα μέτρα που έχουν ληφθεί και στα σχέδια για νέες πρωτοβουλίες

Γράφει ο Σταύρος Παπαντωνίου

Παράλληλα με όσα κάνει –ή θα κάνει στο μέλλον– συλλογικά η Ε.Ε., η Ελλάδα κινείται και αυτόνομα για την απομείωση του βάρους της ενεργειακής κρίσης. Αυτό είπε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο υπουργικό συμβούλιο, σημειώνοντας πως τα μέτρα κατά του εισαγόμενου πληθωρισμού αγγίζουν πια σχεδόν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι πρωτοβουλίες διαχείρισης των συνεπειών του πολέμου συνεχίζονται σε τέσσερις κατευθύνσεις:

1. Ενίσχυση του εισοδήματος των πιο αδύναμων με το έκτακτο βοήθημα των 200 ευρώ, το οποίο θα έχει δοθεί πριν από το Πάσχα, με την κάλυψη ενός σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων στο ρεύμα, με την επιδότηση των καυσίμων και φυσικά με ειδικές πρόνοιες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για τους αγρότες, για τις μεταφορές.

2. Κινήσεις για την επάρκεια της αγοράς με την αντικατάσταση κάποιων εισαγωγών από εμπόλεμα κράτη, οι οποίες τώρα θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού ή να παραχθούν και εδώ, όπως για παράδειγμα με την καλλιέργεια ηλίανθων για το ηλιέλαιο, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μεγάλη ζήτηση.

3. Προσπάθεια καλλιέργειας σε πάνω από 300.000 στρέμματα, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς αγρανάπαυσης. Σχετικά πρόσφατα η συγκεκριμένη ρύθμιση εντάχθηκε στην εργαλειοθήκη της Ε.Ε., με το δέλεαρ πως οι παραγωγοί θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν το επίδομα για τη μη χρήση γης, την οποία ωστόσο θα μπορούν πλέον να καλλιεργούν προσφέροντας μεγαλύτερη επάρκεια.

4. Πρόσθετη στήριξη των παραγωγών, ειδικά ως προς τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, για τις οποίες θα γίνουν τις επόμενες μέρες ανακοινώσεις.

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί διεθνώς ένα πρωτόγνωρο, όπως το χαρακτήρισε, κλίμα ανησυχίας το οποίο έρχεται να προστεθεί στην υγειονομική κρίση των τελευταίων δύο ετών. Ταυτόχρονα όμως αναγνώρισε πως η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα «να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και στις πρώτες αποφάσεις που πάρθηκαν ως προς τη συνεννόηση Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, που «καταδεικνύουν ότι αυτή είναι μια επιλογή που μπορεί να έχει απτά, ουσιαστικά και γρήγορα αποτελέσματα».

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη πρωτοβουλία του για έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας με συντελεστή 90%. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «τα ποσά τα οποία θα φορολογηθούν δεν μπορούν να βγαίνουν από το καπέλο του κάθε δημαγωγού, πρέπει πρώτα να υπολογιστούν με σαφήνεια από την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή», καταλήγοντας πως η κυβέρνησή του έχει αποδείξει πως δεν έχει ιδεολογικές εμμονές και δεν διστάζει να δρα υπέρ του πολίτη και να ρυθμίζει, όπου χρειάζεται, την ασυδοσία των αγορών.

Εξοπλισμός στους διανομείς

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των διανομέων. Συγκεκριμένα, οι ψηφιακές πλατφόρμες delivery οφείλουν από σήμερα να παρέχουν μοτοσικλέτα και προστατευτικό κράνος για τις μετακινήσεις των διανομέων τους και επιπλέον θα πρέπει να παρέχουν, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αδιάβροχη προστασία, γάντια και ανακλαστικό γιλέκο. Στην περίπτωση που οι ίδιοι θέλουν να χρησιμοποιούν δικό τους μέσο και εξοπλισμό, θα δικαιούνται ειδική αποζημίωση, συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως υπογραμμίζει, την εργοδοτική αυτή υποχρέωση ορίζει ο νόμος για την προστασία της εργασίας, που ψήφισε η κυβέρνηση «παρά τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ». «Η εφαρμογή του είναι η απάντηση μιας πολιτείας που νοιάζεται για τον εργαζόμενο. Και που, σε δύσκολους καιρούς, με τους μισθούς χαμηλούς ακόμη στην Ελλάδα, προσπαθεί να ανακουφίζει την καθημερινότητά του, διευρύνοντας τα δικαιώματά του. Με πράξεις!» καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση