Γράφει η Πέννυ Μπουλούτζα
Για ανάκαμψη του επιδημικού κύματος της COVID-19, εξαιτίας της επικράτησης της «Ομικρον 2», στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη κάνουν λόγο οι ειδικοί επιστήμονες. Τις τελευταίες δύο ημέρες ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων παρουσιάζει νέα αύξηση, ενώ πλέον σε καθημερινή βάση γίνονται περισσότερες από 400 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία, χωρίς, προς το παρόν, να επηρεάζουν δραματικά τον δείκτη που αφορά τις διασωληνώσεις ασθενών οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Και αυτό, τη στιγμή που η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας καλείται να εξετάσει το χρονοδιάγραμμα για την περαιτέρω αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.
Η νέα αυτή έξαρση συνδέεται με την επέκταση της «Ομικρον 2», η οποία, όπως σημείωσε χθες ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής (ΣΚΑΪ), προκαλεί σχετικά ήπια λοίμωξη, όπως και η «Ομικρον 1», αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια, αφού όταν κάποιος προσβληθεί από τη συγκεκριμένη υποπαραλλαγή του ιού, παραμένει θετικός ακόμα και με αντιγονικό (rapid) τεστ για περίπου δέκα ημέρες, γεγονός που συμβάλλει στην περαιτέρω εξάπλωση του ιού και στη διατήρηση του ιικού φορτίου σε σχετικά υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα.
Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ καταδεικνύουν ότι στη χώρα μας το επιδημικό φορτίο παραμένει υψηλό. Χθες ανακοινώθηκαν 28.933 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19, σε σύνολο 434.502 PCR και rapid τεστ, ήτοι ποσοστό θετικότητας 6,65%, που είναι και ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί τους τελευταίους δυόμισι μήνες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 49. Από τα νέα κρούσματα 11.207 εντοπίστηκαν στην Αττική και 2.827 στη Θεσσαλονίκη. Σαφής αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, σε Αττική, Ιωάννινα, Αγιο Νικόλαο και Ηράκλειο, ενώ οριακή ήταν η αύξηση σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά και Ρέθυμνο.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 351 ασθενείς με COVID-19, αριθμός που παραμένει σταθερός (με μικρές διακυμάνσεις) εδώ και περίπου δύο εβδομάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί υπολόγιζαν στις αρχές Μαρτίου, και με βάση τη δυναμική υποχώρησης της πανδημίας τότε, ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών θα είχε μειωθεί στους 300 στα τέλη του μήνα, εκτίμηση που δεν επιβεβαιώθηκε, εξαιτίας της «Ομικρον 2» αλλά και της χαλάρωσης των μέτρων. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 453 προχθές, έναντι 299 εξιτηρίων λόγω ίασης, με την κάλυψη πλέον των απλών κλινών COVID-19 να είναι στο 60,2%. Ο μέσος όρος ημερήσιων εισαγωγών του επταημέρου είναι 419 ασθενείς και, όπως ανέφερε προχθές στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, έχουμε πλέον 1.000 νοσηλείες παραπάνω σε σχέση με τις προηγούμενες 10 ημέρες.
Εν τω μεταξύ, με περίπου 15.000 εμβολιασμούς ημερησίως, εκ των οποίων μόλις 1.000 αφορούν την πρώτη δόση του εμβολίου, συνεχίζεται η επιχείρηση «Ελευθερία» στη χώρα μας. Ο κ. Τσακρής τόνισε την αξία των εμβολίων, τα οποία, όπως είπε, «πέρα από το ότι σώσανε ζωές, έστρεψαν τον ιό σε πιο ήπια μορφή». Επισήμανε, μάλιστα, ότι θα πρέπει να επιμείνουμε στον εμβολιασμό, καθώς ο ιός θα εξακολουθήσει να εξελίσσεται.