ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελλάδα - Ευρωεκλογές: Στο τραπέζι η επαναφορά της λίστας

Οι σκέψεις Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ

Σταύρος Παπαντωνίου

Η σκέψη υπήρχε από την αρχή της τρέχουσας θητείας και έχει διατυπωθεί εμμέσως πλην σαφώς και από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο λόγος για την επιστροφή της λίστας στις ευρωεκλογές, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες σκέπτεται πολύ σοβαρά ο πρωθυπουργός και που μετά τις εκλογές, εφόσον είναι εκ νέου κυβέρνηση, είναι πολύ πιθανόν να ενεργοποιήσει.

Μετά την υπόθεση της Εύας Καϊλή και εσχάτως του Αλέξη Γεωργούλη, το συγκεκριμένο σενάριο θεωρούν στο Μαξίμου πως μπορεί να βρει πιο πρόσφορο έδαφος τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς η ποιοτικότερη εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο είναι τελικά «εθνικό θέμα».

Xθες ο κ. Καστανίδης έδωσε ένα πρώτο στίγμα λέγοντας πως έχει παραγίνει η κατάσταση με τους «αστέρες» στην Ευρωβουλή, τοποθέτηση που δείχνει ένα πρώτο κλίμα, αν και στη Χαρ. Τρικούπη δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα άνοιξε εκ νέου ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του επανέφερε το επιχείρημα πως η λίστα θα απενεργοποιήσει την εκλογή προβεβλημένων πανελλαδικά προσώπων, όπως οι ποδοσφαιριστές και οι τηλεστάρ, που ξεκινούν την προεκλογική εκστρατεία τους από πλεονεκτική θέση έναντι των άλλων, μη γνωστών υποψηφίων. «Ποιος μπορεί σε ατομικό επίπεδο να κάνει εκστρατεία διεκδίκησης της ψήφου πανελλαδικά αν δεν έχει υψηλή επωνυμία;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, αποτυπώνοντας τη φιλοσοφία της κυβέρνησης.

 

Επιπλέον, η εκλογή των ευρωβουλευτών με πανελλαδική ψήφο ευνοεί εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα, καθώς μια προεκλογική εκστρατεία σε όλη την Ελλάδα απαιτεί μεγάλο χρηματικό κόστος, αυξάνοντας το χάσμα μεταξύ εύπορων και λιγότερο οικονομικά ισχυρών υποψηφίων.

Η δεύτερη σκέψη –αλλά λιγότερο πιθανή– είναι να σπάσει σε εκλογικές περιφέρειες η χώρα και οι υποψήφιοι για την Ευρωβουλή να εκλέγονται με σταυρό, εκτιθέμενοι όμως σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες.
Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί, αφού η σκέψη προϋπήρχε, ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε στην αλλαγή τα τέσσερα αυτά έτη. Η πραγματικότητα είναι ότι η επικαιρότητα –πανδημία, ελληνοτουρκικά, πόλεμος στην Ουκρανία– πήγαινε το θέμα διαρκώς προς τα πίσω και πλέον η αλλαγή προβλέπεται για την επόμενη τετραετία, μαζί με άλλες θεσμικές τομές που σχεδιάζει ο πρωθυπουργός, όπως η συνταγματική αναθεώρηση.

«Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει σε πρώτο πλάνο τις τομές που χρειάζεται η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα και την αύξηση των μισθών», αναφέρει κυβερνητική πηγή στην «Κ».

Η διάλυση της Βουλής

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος στην Κέρκυρα ανακοίνωσε πως το ερχόμενο Σάββατο 22 Απριλίου θα κλείσει η Βουλή και θα ξεκινήσει επισήμως η προεκλογική περίοδος. Στην ίδια τοποθέτηση αναφέρθηκε στο έργο που έχει κάνει η κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καλώντας τους πολίτες να αναλογιστούν το αποτύπωμά του.

Εχοντας ήδη εξαγγείλει πως η επόμενη τετραετία θα είναι «αύξησης μισθών», ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και μίλησε για αύξηση 25%. «Ξέρω πολύ καλά ότι οι μισθοί στη χώρα μας παρά τις αυξήσεις εξακολουθούν να είναι χαμηλοί, ότι πολλά νοικοκυριά δοκιμάζονται από την εισαγόμενη ακρίβεια και στο κράτος υπάρχουν ακόμη εστίες αναχρονισμού που αντιστέκονται, ότι στην υγεία απαιτούνται πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι απολαβές να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είπε, και δεσμεύτηκε για αυξήσεις 25% σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Ελληνα. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «οι πολίτες διαπίστωσαν τη συνέπεια λόγων και πράξεων», τονίζοντας πως έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη τετραετία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση