ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ε.Ε.: Οι ελληνικές επιδιώξεις για χαρτοφυλάκια και τα φαβορί

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για τρία χαρτοφυλάκια

Kathimerini.gr

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα γίνουν οι συζητήσεις για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα της επόμενης πενταετίας με κυρίαρχο τη θέση του προέδρου της Επιτροπής, για την οποία φαβορί είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Με το δείπνο των ηγετών, πάντως, χθες το βράδυ να έχει περισσότερο χαρακτήρα επισφράγισης των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων που έχουν λάβει χώρα ήδη το προηγούμενο διάστημα, το ενδιαφέρον στρέφεται και στο τι θα επιδιώξει η ελληνική πλευρά στο νέο ευρωπαϊκό σκηνικό που διαμορφώνεται, καθώς η Αθήνα θέλει να έχει –και δεν το κρύβει– αναβαθμισμένο ρόλο στη νέα πενταετία.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα «καλό χαρτοφυλάκιο», χωρίς να έχει υπάρξει σαφής διευκρίνιση από κυβερνητικής πλευράς ποιο μπορεί να είναι αυτό.

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για τρία χαρτοφυλάκια:

Πρώτον, το Αγροτικής Ανάπτυξης, έναν πολύ κρίσιμο τομέα για όλη την Ευρώπη την επόμενη πενταετία.

∆εύτερον, το Αμυνας. Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο ο πρωθυπουργός έχει «δουλέψει» πολύ, καθώς έχει κάνει πρόταση για κοινή αμυντική πολιτική μέσα από τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Ασφάλεια, ενώ σε δημόσιες τοποθετήσεις του έχει μιλήσει και για την αντιπυραυλική άμυνα, που είναι ένα πρότζκετ το οποίο –όπως έχει πει– θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από ένα τέτοιο ταμείο. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει μεγάλη κινητικότητα για το συγκεκριμένο θέμα, με αποτέλεσμα το χαρτοφυλάκιο της Αμυνας να είναι μέσα σε αυτά που αναμφίβολα ενδιαφέρεται η Ελλάδα. «Είμαστε στην αρχή ακόμη αυτής της συζήτησης, αλλά προτιμώ να βλέπω ευκαιρίες παρά να ψηφίζω τα όποια εμπόδια», είχε αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης όταν είχε προχωρήσει στην πρότασή του.

Τέλος, ένα χαρτοφυλάκιο που θα μπορούσε να διεκδικήσει η Ελλάδα είναι αυτό της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο ενδιαφέρει την Αθήνα λόγω της «γειτονιάς μας», καθώς υπάρχουν πολλές υποψήφιες χώρες προς ένταξη.

Οπως επισημαίνουν, ωστόσο, πηγές που γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά παρασκήνια, πρόκειται για χαρτοφυλάκιο «με μεγάλο ανταγωνισμό».

Οσον αφορά τα πρόσωπα που θα μπορούσαν από ελληνικής πλευράς να μετακομίσουν στη θέση του επιτρόπου, είναι συγκεκριμένα. Μαργαρίτης Σχοινάς, Απόστολος Τζιτζικώστας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Νίκη Κεραμέως έχουν συζητηθεί για τη θέση αυτή, με τους δύο τελευταίους μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό να έχουν μειωμένες πιθανότητες σε σχέση με τον κ. Σχοινά και κ. Τζιτζικώστα που μοιάζουν αυτή τη στιγμή ως οι δύο «βασικές επιλογές» που είναι στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ποιος θα αναλάβει τον κρίσιμο αυτό ρόλο, με το τοπίο να ξεκαθαρίζει τον Ιούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση