Kathimerini.gr
Παύλος Παπαδόπουλος
Το 1979 ένας χειροδύναμος εικοσάρης που γεννήθηκε στον Βόλο αλλά μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη έχει μπαρκάρει στα καράβια παρά τις αντιδράσεις των γονέων του. «Μου άρεσε η περιπέτεια», λέει σήμερα όταν θυμάται τα χρόνια αυτά.
Είναι το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά μιας πολύτεκνης οικογένειας και μάλλον το πιο ατίθασο. Λάτρευε τα μπουζούκια, το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο. Ως πιτσιρικάς δεν έπαιξε ποδόσφαιρο στον Πανιώνιο, αλλά ήταν οπαδός της ομάδας. Εκείνο που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι έπαιξε μπάσκετ στον Πανιώνιο και έφτασε μέχρι την προεπιλογή για την Εθνική Εφήβων. Το 1979 παίρνει το πρώτο του δίπλωμα από το πανεπιστήμιο της ζωής αφού μετράει ήδη δύο χρόνια στα καράβια. Φτάνει σε ένα λιμάνι του Τέξας και ένα βράδυ βγαίνει στη στεριά. «Γνώρισα μια κοπέλα, διασκεδάσαμε, κοιμήθηκα στο σπίτι της. Το καράβι έφευγε στις 6 το πρωί, αλλά εγώ ξύπνησα στις 9. Ετσι, έμεινα στην Αμερική».
Σχεδόν 45 χρόνια μετά ο Αχιλλέας Μπέος παγιδεύτηκε στο κέντρο ενός κατακλυσμού που διέλυσε τον Βόλο, την πόλη στην οποία είναι δήμαρχος από την 1/1/2015. Οσοι αντίπαλοί του μίλησαν στην «Κ» του καταλογίζουν προσβλητική συμπεριφορά κατά συρροήν, φραστικό εκφοβισμό όσων του αντιμιλούν, πρωταθλητισμό στη λάσπη και στις ύβρεις. Λένε ότι είναι μόνο «του λιμανιού» και καθόλου «του σαλονιού», αν και πρόσφατα πρόσφερε μια αρκετά «σαλονάτη» ενημέρωση για την πλημμύρα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Καταγγέλλουν ότι συχνά επιστρατεύει «φουσκωτούς» απλά για να τριγυρίζουν σαν τα σκιάχτρα του Ντίκενς στο δημαρχείο και του αποδίδουν ολόκληρη την ευθύνη για την καταστροφή της πόλης. Παράλληλα, αναγνωρίζουν ότι είναι έξυπνος και αεικίνητος, ότι γνωρίζει να ελίσσεται και, όπως είπε χαρακτηριστικά στην «Κ» σημαίνον πρόσωπο της αντιπολίτευσης, «έχει μια ερωτική σχέση με μερίδα του κόσμου».
Οι φίλοι του παραδέχονται ότι ο δήμαρχος έχει βαθιά «γαλλική παιδεία» και ότι λατρεύει τα μπινελίκια (τόσο τους μεζέδες στα τσιπουράδικα της πόλης, όσο και το σχετικό λεξιλόγιο). Μιλούν όμως επίσης για έναν συνετό πολύτεκνο πατέρα πέντε παιδιών (από δύο γάμους) που δεν πουλάει ποτέ τους φίλους του. Ο ίδιος μπορεί να αιφνιδιάσει ελαφρώς τους συνομιλητές του όταν εμφανίζει κάποια στοιχεία αυτοκριτικής. «Ισως είναι λάθος μου που μιλάω έτσι, το έχω πληρώσει, θα μπορούσα με άλλο τρόπο να πω αυτά που θέλω. Αλλά είμαι υπέρ της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, μιλάω τη γλώσσα της αλήθειας και θυμώνω με την αδικία».
«Ο Μπέος είναι ντόμπρος», λέει στην «Κ» ο Λευτέρης Πανταζής. «Και στα μαγαζιά που συνεργαστήκαμε και στον Πανιώνιο [όταν ο τραγουδιστής έγινε για δύο χρόνια πρόεδρος της ομάδας που ήλεγχε ο επιχειρηματίας] ο Μπέος τήρησε απόλυτα τις συμφωνίες και μου φέρθηκε άψογα. Και ως δήμαρχος έχει αλλάξει τον Βόλο. Πηγαίνω συχνά στον Βόλο και βλέπω ότι σήμερα δεν είναι η πόλη που ήταν». Πολλοί διαφωνούν. «Ο Μπέος έχει ασχοληθεί μόνο με την είσοδο της πόλης που την έχει στολίσει με λουλούδια». Κάποιοι αναφέρουν μαγικές ιδιότητες του δημάρχου. «Ο Βόλος ήταν γεμάτος από αδέσποτους σκύλους, αλλά μόλις ανέλαβε εξαφανίστηκαν χωρίς εξήγηση». Κάποιοι άλλοι λένε πως όταν η Αστυνομία δεν μπορεί να «συνεννοηθεί» με όσους τσιγγάνους παρανομούν, αναλαμβάνει ο Μπέος προσωπικά και αμέσως επιβάλλεται η τάξη. Ητοι, είναι ο θεσμός που δρα υπεράνω θεσμών. Κι αυτό αρέσει…
Ο Μπέος δεν ανήκει στους Ιλουμινάτι του «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού», αλλά οι Βολιώτες τον ψήφισαν δύο φορές (τη δεύτερη, το 2019, με 58% από τον πρώτο γύρο) και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου για τις εθνικές εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την πόλη και τον αποκάλεσε δημοσίως «δημαρχάρα». «Τα πάω πολύ καλά με όλους τους υπουργούς της Ν.Δ. Ζητάω δέκα και μου κάνουν τα οκτώ, ενώ οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ μού είχαν κλείσει τις πόρτες». Γιατί ο Βόλος, μια πόλη καλλιτεχνών, επιχειρηματιών και διανοουμένων με ισχυρή Αριστερά και με πολιτικούς που έγραψαν ιστορία, όπως ο Γεώργιος Καρτάλης, έκανε «δημαρχάρα» έναν άνθρωπο που έχει τρία διδακτορικά, ένα στην μπάλα, ένα στην πίστα και ένα στην απαγγελία ποίησης;
Και μια και μιλάμε περί ποίησης. Το 2005 ο 45άρης Μπέος έχει ήδη καθιερωθεί ως ένας Μπαμπινιώτης του ποδοσφαίρου που έχει ευεργετήσει τα κανάλια με τις γλωσσικές καινοτομίες του. Στις 14 Οκτωβρίου συνεδριάζει το Συμβούλιο της ΕΠΑΕ. Ο Μπέος φοράει λαδί κοστούμι και μαύρο πόλο. Δεξιά του σε ένα έδρανο από καφέ φορμάικα κάθεται ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και ο Αλέξης Κούγιας. Ο Κούγιας φλυαρεί και ο Μπέος δυσανασχετεί.
– Μπέος: Πάλι θα μας πεις για τις 12.000 δίκες που έχεις κερδίσει;
– Κούγιας: Δεν μας λες εσύ καλύτερα τι δουλειά κάνεις;
– Μπέος: Πάντως εγώ δεν κλέβω χαροκαμένες μάνες.
– Κούγιας: Ποιος είσαι εσύ, ρε, που δέρνεις τον κόσμο;
– Μπέος: Εγώ ποιος είμαι, μωρή παλιοχαμούρα;
Σηκώνεται πάνω ο Κούγιας, αλλά τον προλαβαίνει ο Μπέος και τον ξαπλώνει με μια γροθιά.
Με Φλωρινιώτη
Ας επιστρέψουμε στο 1979. Μετά την αισθηματική περιπέτεια στο λιμάνι, ο Μπέος πήγε σε ένα θείο του στη Βοστώνη που ασχολούνταν με οικοδομικές επιχειρήσεις. «Επαιρνα 120 δολάρια την ημέρα». Αργότερα εργάστηκε στην Aster Engineering, που κατασκεύαζε ανταλλακτικά για την General Electric. «Επρεπε να χτυπάω κάρτα και είπα ότι αν είναι να είμαι στην Αμερική για να χτυπάω κάρτα τότε καλύτερα να φουντάρω». Λέει ότι του έστειλε ο πατέρας του 5.000 δολάρια και άνοιξε μια πιτσαρία. Επιασε παρτίδες με Ελληνες καλλιτέχνες που έκαναν περιοδεία στις ΗΠΑ. «Ο πρώτος καλλιτέχνης που έφερα στην Αμερική ήταν ο συγχωρεμένος ο Γιάννης Φλωρινιώτης, ένας εξαιρετικός κύριος. Μέσα στα επόμενα χρόνια έφερα τον Γερολυμάτο, τον Καρρά, τον Τερζή, τη Γαρμπή, την Πρωτοψάλτη, τον Ρέμο… Οταν γύρισα στην Ελλάδα το 1993 κράτησα αυτή την προίκα. Κράτησα αυτές τις σχέσεις. Με ρωτάτε γιατί πέτυχα. Γιατί παντρεύομαι με τον κόσμο. Γιατί δεν έχω κάνει κακό. Γιατί όλοι έχουν βγάλει λεφτά από μένα. Ακόμα και τώρα, που είμαι δήμαρχος, στις 21 Οκτωβρίου θα πάω τον Αργυρό στο Γιοχάνεσμπουργκ».
«Τα χέρια του είναι σαν φουρνόξυλα με δάχτυλα» θα πει ο διαιτητής Σπανέας όταν τρέχοντας προς τη φυσούνα θα δεχτεί τις φιλοφρονήσεις του Μπέου επειδή σφύριξε ανύπαρκτο πέναλτι το 1995 σε ματς του Πανιωνίου με τον Παναθηναϊκό. Μια τούφα από τα μαλλιά του Σπανέα έμεινε στα χέρια του Μπέου για να σηματοδοτήσει την αφετηρία της ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο. Μαζί με τις χρυσοφόρες επενδύσεις σε κέντρα διασκέδασης, ο Μπέος αφοσιώνεται ολόψυχα στον Πανιώνιο. Ακολουθεί ένας κύκλος από καβγάδες και συμφιλιώσεις με άλλες «γάτες» της ομάδας που ανήκει στον δήμο και βουλιάζει στα χρέη. Το 1999 παίρνει το μάνατζμεντ. Σύμφωνα με τις Γραφές τω καιρώ εκείνω ήλεγχαν το πρωτάθλημα με τη δύναμη της σκέψης δύο γιόγκι της μπάλας που ζούσαν μέσα σε μια παράγκα, οι αδελφοί Βίκτωρας και Θωμάς Μητρόπουλος. Ο Μπέος τούς κατήγγειλε ως «οργανωμένο συνδικάτο». Ακολούθησε χάος από μηνύσεις. «Σήμερα αυτά έχουν περάσει, όταν τους συναντώ με χαιρετούν και τους χαιρετώ, υπάρχει σεβασμός». Το 2001 ψηφίζεται νόμος που επιτρέπει την ειδική εκκαθάριση χρεών ομάδων υπό την προϋπόθεση ότι αποχωρεί η προηγούμενη διοίκηση. «Το πήρα χαμπάρι Δεκέμβρη, ένα μήνα πριν λήξει η προθεσμία. Εβαλα τον Πανιώνιο στη ρύθμιση και ζήτησα από τον Λευτέρη Πανταζή να γίνει πρόεδρος και τον ευχαριστώ γι’ αυτό ακόμα και τώρα». Το 2006 αγόρασε τον Πανιώνιο ο εφοπλιστής Κωνσταντίνος Τσακίρης.
Το 2011 οδήγησε τον Ολυμπιακό Βόλου στην Α΄ Εθνική και στην Ευρώπη, αλλά στο τέλος της σεζόν κυκλοφόρησαν τηλεφωνικές συνομιλίες παραγόντων με αντικείμενο το στήσιμο αγώνων. Δεκαπέντε άτομα προφυλακίζονται. Ο Μπέος παραμένει στη φυλακή 11,5 μήνες. «Εμένα με προφυλάκισαν γιατί είπαν ότι έχω αμερικανικό διαβατήριο και μπορεί να φύγω. Δεν έχω αμερικανικό διαβατήριο γιατί για να πάρεις την αμερικανική υπηκοότητα πρέπει να πεις ότι αν πολεμήσει η Αμερική με τη χώρα σου θα υποστηρίξεις την Αμερική και αυτό δεν μπορούσα να το πω. Δημιουργήθηκε ένα κατασκευασμένο σκάνδαλο. Παρουσίασαν προστατευόμενο μάρτυρα που αποδείχθηκε μετά ότι δεν υπήρχε. Είπαν ότι δωροδόκησα, αλλά ποτέ δεν προσδιόρισαν πότε, πώς και πόσα».
Βγήκε από τη φυλακή τον Ιούνιο του 2012, αλλά ο Ολυμπιακός Βόλου είχε τιμωρηθεί και είχε υποβιβαστεί στη Δ΄ Κατηγορία με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν διαμαρτυρίες και συγκρούσεις στην πόλη. Ο Μπέος μυρίστηκε τη διπλή αγανάκτηση που πύκνωνε στον Βόλο, από τη μια κατά του μνημονίου, όπως σε όλη την Ελλάδα και από την άλλη κατά του «συστήματος» που συνέτριψε την τοπική ομάδα. Διέκρινε την ευκαιρία και έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος το 2014 ως «θύμα του συστήματος», ως «αντισυστημικός υποψήφιος». «Ολοι μου έλεγαν ότι στον δεύτερο γύρο θα συνασπιστούν όλοι εναντίον μου και θα με νικήσουν, αλλά τους νίκησα εγώ». Το 2015 ορίζεται δικάσιμος (για το 2018) για τα στημένα και ο δήμαρχος, ως υπόδικος, τίθεται σε αργία. Ο υπόδικος δήμαρχος ορίζει δήμαρχο τον αντιδήμαρχο Τουρισμού, δεν υπογράφει τις αποφάσεις, αλλά παραμένει στο γραφείο του. Στολίζει με κοσμητικά επίθετα (αποθησαυρισμένα στο YouTube) όσους του ζητούν να αποχωρήσει από το δημαρχείο. Το 2018 αθωώνεται και επιστρέφει στα καθήκοντά του. Το 2019 επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο με 58%. «Τώρα θα γίνει της π@νας», ξεσπάει στην ομιλία της νίκης.
«Είναι ο Τραμπ του χωριού», λέει η δημοσιογράφος Κατερίνα Τασοπούλου που τον κατακρίνει σταθερά με την αρθρογραφία της. Πράγματι έχει κοινά στοιχεία με τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι ατελείωτες εμπλοκές με τη δικαιοσύνη και η σεξιστική συμπεριφορά απέναντι σε γυναίκες. Η απαίτηση για απόλυτη υποταγή όσων τον υποστηρίζουν. Η φραστική επιθετικότητα κατά πάντων. Κατάγεται από αριστερή οικογένεια. «Ο πατέρας μου είχε πάει φυλακή γιατί ήταν αριστερός. Ολοι στην οικογένειά μου ήταν αριστεροί. Ούτε το τιμόνι δεν έστριβαν δεξιά». Ο ίδιος σήμερα δεν δηλώνει ιδεολογική προτίμηση. Ηδη από το 2017 έχει ιδρύσει την ΠΑΕ Βόλος που από εκεί που ήταν μια άγνωστη ομάδα, σκίζει σήμερα στην Α΄ Εθνική. Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι η ΠΑΕ Βόλος νοίκιασε το Πανθεσσαλικό Στάδιο από τον δήμο με μόλις 1.500 ευρώ τον μήνα την ώρα που ο δήμος έδωσε 400.000 ευρώ για να το επισκευάσει. «Η ΠΑΕ Βόλος έχει αναλάβει τη συντήρηση του γηπέδου που κοστίζει 5.000 ευρώ τον μήνα, ενώ ενοικιαστής είναι και η Νίκη Βόλου που καταβάλλει άλλα 1.500 ευρώ». Αφησε τον Βόλο χωρίς αντιπλημμυρικά. «Είναι έργα του κεντρικού κράτους για τα οποία έχω στείλει πέντε επιστολές τα τελευταία χρόνια στους υπουργούς». Οταν έπεσε το ρεύμα δεν λειτούργησε το αντλιοστάσιο γιατί δεν είχε γεννήτρια κι έτσι πλημμύρισε η πόλη. «Γεννήτρια είχε, η αντλία δούλεψε, αλλά μπούκωσε από τη λάσπη».
Η αντλία μπούκωσε
Η ομοβροντία συνεχίζεται: Κάνατε τον τροχονόμο μέσα στη θύελλα σε ζωντανή μετάδοση στο Facebook. «Μα πώς θα προειδοποιήσω τον κόσμο;». Κάνατε φωτογραφικό διαγωνισμό για να πάρει γνωστή αλυσίδα φούρνων κατάστημα στην πρόσοψη του δημοτικού πάρκινγκ και μετά η αλυσίδα έδωσε το franchise σε συγγενή σας. «Ο διαγωνισμός έγινε από υπαλλήλους του δήμου που άρχισαν να εργάζονται στον δήμο πριν γίνω εγώ δήμαρχος». Γιατί η επιχείρηση νερού (ΔΕΗΑΜ Βόλου) χρωστάει 20 εκατ. στη ΔΕΗ; «Γιατί εμείς έτσι διοικούμε εδώ. Γιατί η ΔΕΗ αύξησε τέσσερις φορές πάνω το ρεύμα από το 2019 και μετά, και γιατί εγώ έχω δεσμευτεί ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσω το νερό, ούτε θα αυξήσω την τιμή του, η οποία σήμερα είναι 10% χαμηλότερη από όσο ήταν το 2014». Βέβαια, λόγω της πρόσφατης καταστροφής ο Βόλος έμεινε για πολλές ημέρες χωρίς νερό κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.
Μια δημοσκόπηση της Alco που έγινε μετά τις πλημμύρες δίνει στον Μπέο 62% έναντι 21% του αντιπάλου του, του δικηγόρου Νίκου Παπαπέτρου. Μάλιστα οι γυναίκες τον ψηφίζουν κατά 66% (έναντι 58% των ανδρών). Θα κάνετε περίπατο, λοιπόν, κύριε Μπέο; «Ποτέ δεν θα πω κάτι τέτοιο, ποτέ δεν ξέρεις. Θέλω να κριθώ πάνω στην κρίση αυτή. Ο λαός θα αποφασίσει». Με άλλα λόγια, αν η Alco επιβεβαιωθεί, θα ξαναγίνει «της π…».