ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναζητεί θέση στο Βερολίνο για Λιβύη η Αθήνα

Προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας να είναι παρούσα στο τραπέζι για επίλυση της κρίσης

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Οι εξελίξεις στη Λιβύη μετά και τη συμφωνία, Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι το κυρίαρχο ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης, υπό το φάσμα παραγκωνισμού της, από τις προσπάθειες που καταβάλλονται για πολιτική λύση της κρίσης. Η έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα η ελληνική διπλωματία, αφενός έχει ως στόχο την ακύρωση της παράνομης συμφωνίας και αφετέρου να διασφαλίσει πως αυτή θα καταστεί άκυρη στη νέα τάξη πραγμάτων.

Μια επιδίωξη που εν μέρει θεωρείται πως στέφθηκε με επιτυχία, από την έντονη δραστηριότητα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ωστόσο σε εκκρεμότητα βρίσκεται, ίσως, η σημαντικότερη παράμετρος επίτευξη του τελικού στόχου που δεν είναι άλλη από την διάσκεψη του Βερολίνου, στην οποία η θέση της Ελλάδας δεν είναι διασφαλισμένη. Εξέλιξη η οποία εάν δεν ακυρωθεί θα αποτελέσει σοβαρό αρνητικό παράγοντα στην προσπάθεια αναχαίτησης των τουρκικών επιδιώξεων, αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, σε Κρήτη και Καστελόριζο. Η παρουσία της Τουρκίας στο Βερολίνο εντείνει τους πονοκεφάλους της Αθήνας η οποία έχει εντατικοποιεί τις προσπάθειες προκειμένου να είναι στη λίστα των κρατών που θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών ως άμεσα ενδιαφερόμενο.

Το Βερολίνο

Στην ελληνική πρωτεύουσα η εικόνα που υπάρχει είναι πως με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός συνομιλιών παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα της διάσκεψης την αφορά άμεσα για το θέμα των θαλασσίων συνόρων. Η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, αμέσως μετά την υπογραφή της παράνομης συμφωνία, ίσως αποτελέσει αρνητικό παράγοντα στις επιδιώξεις της ελληνικής διπλωματίας. Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν πως η Αθήνα είχε προειδοποιηθεί, σε επίπεδο Ε.Ε να μην προχωρήσει στην απέλαση, χωρίς ωστόσο να εισακουσθούν οι παραινέσεις. Ένας άλλος αρνητικός που θέλει την Ελλάδα εκτός είναι γιατί θεωρείται προσκείμενη σε μια από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη, η οποία δεν τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης.

Αχτίδα φωτός στις προσπάθειες που καταβάλλονται από ελληνικής πλευράς, αποτελεί η τοποθέτηση της Γερμανικής κυβέρνησης δια του εκπροσώπου της, το βράδυ Δευτέρας. Στο ερώτημα ελληνικών μέσων αν έχει αποφασισθεί ποιες χώρες θα προσκληθούν, ο κυβερνητικός αξιωματούχος στο Βερολίνο είπε πως εάν η Ελλάδα έχει εκφράσει τη θέλησή της για συμμετοχή τότε όλα είναι ανοιχτά. Στη διάσκεψη, όπως συμπλήρωσε, συμμετοχή θα έχουν οι χώρες που επηρεάζονται. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως η Γερμανία δεν θα αποφασίσει από μόνη της, τα κράτη που θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, υπάρχει και ο ΟΗΕ όπως είπε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X