ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Αν έβγαινε τι λέτε εσείς για μένα…»

Οι ελιγμοί Κασσελάκη για να αποφευχθεί (προς το παρόν) νέα διάσπαση και οι διάλογοι στην Πολιτική Γραμματεία

Kathimerini.gr

Η υπερβολική καλοκαιρινή κινητικότητα στην «αριστερή πολυκατοικία» είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού. Ο Γιάννης Δραγασάκης αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν δύο μήνες πριν από ένα καταστατικό συνέδριο που θα φέρει ανατροπές. Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκρούεται ευθέως με τον Αλέξη Τσίπρα και την ίδια περίοδο συγκροτείται για πρώτη φορά μια δομημένη ομάδα εσωκομματικής αντιπολίτευσης απέναντί του. Το επίπεδο «συναγερμού» αναβαθμίζεται, καθώς ήδη ο Διονύσης Τεμπονέρας έχει αποχωρήσει από τα όργανα, φτιάχνοντας με τους συντρόφους του χώρο διαλόγου που θα «τρέξει» από τον Σεπτέμβριο. Το «καζάνι βράζει» και ξεχειλίζει αν προστεθούν η «Αυγή» –έβαλε λουκέτο μετά 72 χρόνια– και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έφερε και πάλι την Κουμουνδούρου στα όριά της. Σε όλα αυτά δεν μπορεί να μην προστεθούν οι συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», του Αλέξη Χαρίτση και του Πέτρου Κόκκαλη για τη δημιουργία ενός συμμαχικού σχήματος, με την «πυρηνική έκρηξη» να ολοκληρώνεται στην Κεντροαριστερά από το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ.

Τα ζυγίζει όλα αυτά ο Στέφανος Κασσελάκης; Προφανώς, ναι. Aρκετά μέλη της Πολιτικής Γραμματείας έκαναν τον σταυρό τους την περασμένη Τρίτη από το νέο πρόσωπο που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Υποχωρητικός, σχεδόν καθόλου συγκρουσιακός, έκανε τα πάντα οι ψηφοφορίες να περάσουν ομόφωνα. Δέχθηκε ακόμη και να εισαχθεί παράγραφος στην πολιτική απόφαση πως δεν υπάρχει κανένα θολό σημείο στα οικονομικά του κόμματος κατά την περίοδο προεδρίας του Αλέξη Τσίπρα, ακυρώνοντας τον εαυτό του. Οταν η συζήτηση πήγε στα τρολ, αλλά και σε μήνυμα που είδε κατά λάθος το φως της δημοσιότητας από κοντινό του πρόσωπο, παροτρύνοντας τη διαγραφή Σπίρτζη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αστειευόμενος φέρεται να είπε προς τους «οκτώ»: «Φανταστείτε να έβγαινε συνομιλία δημόσια για το τι λέτε εσείς για μένα»…

Αρκετοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τις προθέσεις του. Ενδεχομένως να είδε πως η μετωπική με τον Αλέξη Τσίπρα «δεν του βγαίνει» και πως μια νέα διάσπαση πριν ή στο συνέδριο θα μεταφρασθεί σε «game over» για τον ίδιο. Ακόμη και να βρεθεί αντίπαλος απέναντί του που θα τον ξανακερδίσει, μια νέα διαδικασία εκλογής με τη συμμετοχή στις κάλπες να φτάνει τα 50.000 μέλη, άραγε τι δυναμική μπορεί να δώσει στο κόμμα; Πέρυσι συμμετείχαν σχεδόν 150.000. Κατά μια άλλη οπτική, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα έλεγε όχι στη διάσπαση, αν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα. Εχει πάρει απόφαση ότι θέλει να φτιάξει ένα νέο προσωποπαγές κόμμα, με άλλο όνομα, χωρίς να τον ενδιαφέρει –σε αυτή τη φάση τουλάχιστον– η προοπτική της κυβερνησιμότητας.

Ο «πονοκέφαλος» για τα οικονομικά του κόμματος και οι αιχμές για βουλευτές που δεν είναι… ταμειακώς εντάξει.

Εκτός από τα διαλυτικά επεισόδια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν ακόμη μεγάλο «πονοκέφαλο» που αφορά τα οικονομικά. Αν και το ανέφερε στην Πολιτική Γραμματεία, κανείς δεν πιστεύει ότι δεν θα πραγματοποιήσει, λόγω κόστους, ομιλία στη ΔΕΘ.

Η βουλευτική εισφορά

Το παρασκήνιο για τα χρήματα που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως εξελίχθηκε στην Πολιτική Γραμματεία την Τρίτη, ήταν πολύ έντονο. Παρουσιάστηκε ένα σχέδιο απόφασης που προέβλεπε αύξηση της βασικής συνδρομής των βουλευτών από 1.000 σε 2.000 ευρώ τον μήνα, καθώς και μια έκτακτη εισφορά 3.000 ευρώ για τους «36» έως τα Χριστούγεννα. Η ανακοίνωση του κόμματος περιελάμβανε τελικώς μόνο μια γενικόλογη αναφορά για αύξηση της συνδρομής των βουλευτών. Στελέχη της Π.Γ. ζήτησαν πρώτα να παρουσιαστούν από όλα τα μέλη της Κ.Ο. τα παραστατικά καταβολής της αρχικής εισφοράς. Οπως ειπώθηκε, μόνο τότε το κόμμα θα έχει το ηθικό δικαίωμα να ζητήσει από αυτούς που πληρώνουν να δώσουν ένα επιπλέον χιλιάρικο, φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο βουλευτές που εδώ και χρόνια αποφεύγουν το «χαράτσι».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση