ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποιος είναι με ποιον στο ΠΑΣΟΚ

Οι τακτικές στρατολόγησης των υποψηφίων και ο ρόλος των τοπικών στελεχών

Δώρα Αντωνίου

«Οι περισσότεροι κομματικοί παράγοντες αγοράζουν χρόνο, μέχρι να δουν προς τα πού θα γυρίσει». Εις εκ των υποψηφίων στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνει στάση αναμονής σε μεγάλο αριθμό στελεχών στην αφετηρία της διαδικασίας. Ο ανταγωνισμός για την εξασφάλιση στήριξης τόσο των πιο προβεβλημένων στελεχών όσο και του μεσαίου στελεχικού δυναμικού, που ωστόσο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά σε τοπικό επίπεδο, είναι μια ξεχωριστή παράμετρος της προεκλογικής διαδικασίας. Κάποιοι έχουν ήδη βγει μπροστά και έχουν δηλώσει ανοιχτά την προτίμησή τους υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Ο πρώτος που έθεσε θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, έχει πάρει θέση υπέρ του Χάρη Δούκα. Και ο αμέσως επόμενος που μπήκε στη σχετική συζήτηση, ο Νίκος Παπανδρέου, δήλωσε ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου.

Πόσο καθοριστική είναι η δημόσια στήριξη που λαμβάνει καθένας από τους υποψηφίους; Εμπειρο κομματικό στέλεχος σχολιάζει ότι έχει τη σημασία της σε επίπεδο εντυπώσεων. Η κινητοποίηση της βάσης, ωστόσο, δείχνει να είναι μια πιο σύνθετη διαδικασία. Το ΠΑΣΟΚ, παρά την πολυετή δύσκολη περίοδο που πέρασε, καταφέρνει να διατηρεί ένα αρκετά ισχυρό και παρεμβατικό δίκτυο ανθρώπων στις τοπικές κοινωνίες, κάτι που, όπως λένε εκείνοι που ασχολούνται με τα οργανωτικά του κόμματος, αποτυπώνεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου οι τοπικοί συσχετισμοί έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και το κόμμα καταγράφει πολύ καλή δυναμική.

Ποιος μπορεί, λοιπόν, να επηρεάσει περισσότερο τις εσωκομματικές διαδικασίες; Ενας τοπικός βουλευτής ή τα μικρομεσαία στελέχη του κομματικού μηχανισμού; «Είναι λίγοι οι βουλευτές που μπορούν να επιβάλουν “γραμμή”», εκτιμά βουλευτής με πολυετή θητεία. Οπως εξηγεί, η τωρινή Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει πολλούς νέους βουλευτές, που δεν θα μπουν σε διαδικασία σύγκρουσης με τον κομματικό μηχανισμό της περιοχής στην οποία εκλέγονται προκειμένου να προωθήσουν τη μια ή την άλλη υποψηφιότητα. Από τους 32 βουλευτές του κόμματος είναι ζήτημα, εκτιμά ο ίδιος, αν το πολύ 10 είναι αρκετά ισχυροί για να επιβάλουν την προτίμησή τους. «Και από αυτούς, ορισμένοι είναι υποψήφιοι, οπότε ο αριθμός μικραίνει κι άλλο», καταλήγει.

Σε αυτή τη διαδικασία ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρείται ότι εκκινεί από θέση ισχύος, καθώς είναι ο πρόεδρος του κόμματος, αλλά υπήρξε και γραμματέας και έχει προσωπικό δίκτυο στελεχών σε όλη τη χώρα. Σε κεντρικό επίπεδο έχει τη στήριξη βουλευτών και στελεχών που ο ίδιος έφερε στην πρώτη γραμμή, όπως οι Παναγιώτης Δουδωνής, Δημήτρης Μάντζος, Φραγκίσκος Παρασύρης, Μανώλης Χνάρης, Γιάννης Τσίμαρης, Γιώργος Μουλκιώτης, Τάσος Νικολαΐδης, ο εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Γλαβίνας, ο ευρωβουλευτής Γιάννης Μανιάτης, ο γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Ο Χάρης Δούκας ξεκίνησε δυναμικά, καθώς πέραν του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου έλαβε τη δημόσια στήριξη του Μανώλη Χριστοδουλάκη, που φλέρταρε με την ιδέα να είναι και ο ίδιος υποψήφιος. Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, στέλεχος με μεγάλη εμπειρία, βρίσκεται στο πλευρό του από την εποχή που ήταν υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων. Οι Απόστολος Πάνας, Τόνια Αντωνίου, Θεόδωρος Μαργαρίτης, Αννα Παπαδοπούλου είναι μεταξύ των στελεχών που φέρονται να τον στηρίζουν. Τελευταία προσθήκη ήταν ο Πάνος Βλάχος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής που στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές, το 2021, ήταν στο στενό επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη. Στο επιτελείο του δημάρχου Αθηναίων γνωρίζουν πολύ καλά ότι η επιτυχία του εγχειρήματος περνάει σε σημαντικό βαθμό από την αύξηση του «αποτυπώματός του» στην περιφέρεια και γι’ αυτό έχει ήδη ξεκινήσει πυκνό πρόγραμμα περιοδειών σε όλη τη χώρα «για να τον μάθουν», όπως λέει συνεργάτης του.

Μια σειρά από κομματικά στελέχη με σημαντική εμπειρία σε ανάλογες διαδικασίες και διείσδυση στον κομματικό μηχανισμό βρίσκονται κοντά στον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος έλαβε δημόσια στήριξη και από δεύτερο ευρωβουλευτή μετά τον Νίκο Παπανδρέου, καθώς ο Σάκης Αρναούτογλου με δήλωσή του γνωστοποίησε ότι τον θεωρεί την καλύτερη επιλογή για την ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ. Ο Δημήτρης Μπυρίτης έχει κεντρικό ρόλο στο επιτελείο του Παύλου Γερουλάνου, ενώ για την υποψηφιότητά του «τρέχουν» ο πρώην γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστας Πανταζής, ο πρώην γενικός γραμματέας Επικοινωνίας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ του 2009 Γιώργος Πετρουλάκης, οι Γιώργος Δαουλάρης, Γιώργος Κουμεντάκος, Ανδρέας Τσατσούλης, Λάμπρος Γρίβας.

Ο Μιχάλης Κατρίνης επενδύει σε ένα δίκτυο περίπου 200 χαμηλόβαθμων κομματικών στελεχών σε όλη τη χώρα, με τους οποίους κατάφερε να χτίσει προσωπική επαφή τα τελευταία χρόνια.

Η Αννα Διαμαντοπούλου, που μπήκε τελευταία στην κούρσα για την ανάδειξη ηγεσίας, εμφανίζεται να ακολουθεί διαφορετική στρατηγική. Φέρεται να ενημέρωσε τους πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους του κόμματος Κώστα Σημίτη, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπανδρέου για τις προθέσεις της. Κινείται χωρίς να έχει παρουσιάσει κάποια ομάδα κομματικών στελεχών που να την πλαισιώνουν, και αυτό, όπως λένε, από επιλογή, ώστε η ηγετική ομάδα να συγκροτηθεί μετά την εκλογή προέδρου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο μια ομάδα στελεχών του κόμματος με σημαντική εμπειρία στηρίζει την υποψηφιότητά της.

Η Μιλένα Αποστολάκη έχει πιο ισχυρά ερείσματα στην Αττική, ωστόσο θα επιδιώξει και αυτή με περιοδείες να ισχυροποιήσει την υποψηφιότητά της στην περιφέρεια.

Τις περιοδείες έχει ξεκινήσει ήδη η Νάντια Γιαννακοπούλου που στηρίζεται σε ένα δίκτυο νεότερων σε ηλικία στελεχών και επιδιώκει να ενισχύσει την υποψηφιότητά της εκτός Αττικής.

Η στάση του ΓΑΠ

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές ήταν και ο ίδιος υποψήφιος, έχει μείνει έξω από την προεκλογική κούρσα μέχρι στιγμής και σύμφωνα με πληροφορίες δεν προτίθεται να τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ κάποιου από τους υποψηφίους. Εχει, πάντως, κάνει συναντήσεις με ορισμένους εξ αυτών και έχει καταθέσει τη γνώμη του για το πώς πιστεύει ότι θα πρέπει να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ για να επανακάμψει ως κόμμα εξουσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X