ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η φανέλα των Iron Maiden

Τα μέλη της αγγλικής μπάντας δηλώνουν φανατικοί οπαδοί της Γουέστ Χαμ

Του Πανίκου Κωνσταντίνου

Όταν η μουσική βιομηχανία συναντά την ποδοσφαιρική, τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι οικονομικά ωφέλιμο και για τις δύο πλευρές. Συνήθως τέτοιες διασταυρώσεις προκύπτουν όταν το χόμπι συναντά το πάθος.

Άλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η μουσική βιομηχανία είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, ενώ και η βιομηχανία του ποδοσφαίρου τις τελευταίες δεκαετίες έχει εκτοξευθεί. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 2020 οι 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες έφθασαν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά έσοδα.

Το περασμένο καλοκαίρι (2023), το θρυλικό ροκ συγκρότημα των Iron Maidenέδωσε συναυλίες στο Λονδίνο στην «The O2 Arena» μπροστά σε περίπου 20.000 ανθρώπους. Τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν μέρες προηγουμένως, αλλά το σπουδαιότερο για τον μπασίστα της μπάντας Στιβ Χάρις δεν ήταν τόσο η επιτυχία που είχε η συναυλία και τα υπέροχα συναισθήματα που προκαλούν στο ένθερμο κοινό οι ζωντανές εκδηλώσεις αλλά –όπως ο ίδιος δήλωσε– επρόκειτο για μια συναισθηματική επιστροφή στο «σπίτι» με περισσότερους από έναν τρόπους.

Οι Iron Maiden έδωσαν συναυλία περίπου οχτώ χιλιόμετρα μακριά από την παμπ Stratford που φιλοξένησε την πρώτη τους συναυλία, το Cart & Horses, κοντά στις εγκαταστάσεις της Γουέστ Χαμ, όπου ο Στιβ Χάρις ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην εφηβική του ηλικία.

Τα πλείστα ήταν γνωστά για τους μύστες στον χώρο της μουσικής και του ποδοσφαίρου. Όταν επισκέφθηκε τον περασμένο Αύγουστο τις προπονητικές εγκαταστάσεις με αφορμή τη συναυλία τού συγκροτήματός του, αποκάλυψε πως στις φλέβες του ρέει το βυσσινί και το μπλε της Γουέστ Χαμ. Οι αναμνήσεις από την εφηβεία του πολλές, ενώ δήλωσε το πρώτο του παιχνίδι το παρακολούθησε σε ηλικία εννέα χρόνων, Γουέστ Χαμ εναντίον της Νιούκασλ με τους γηπεδούχους να κερδίζουν 4-3. «Εκείνο το ματς με είχε καθορίσει» είπε ο 67χρονος μπασίστας στη συνέντευξή του στο κανάλι της ομάδας.

Η σχέση ποδοσφαίρου και μουσικής είναι παντού. Συνήθως οι οπαδοί στις εξέδρες είναι το ίδιο φανατικοί όπως και στις συναυλίες, και οι συμπεριφορές τους στο απόγειο της χαράς τους… μοιάζουν.

Την ίδια περίοδο με τον Άγιαξ, όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας στην «Κ», η διοίκηση του οποίου το 2022 παρουσίασε την τρίτη της εμφάνιση προς τιμήν του Μπομπ Μάρλεϊ, η Γουέστ Χαμ είχε παρουσιάσει μια νέα συλλεκτική φανέλα έχοντας μπροστά, μπροστά την ένδειξη Iron Maiden. Εκπληκτικό! Την παρουσίαση έκανε ο μπασίστας του συγκροτήματος Στιβ Χάρις με τον Αργεντινό ποδοσφαιριστή Πάμπλο Ζαμπαλέτα που είχε περάσει και από την Μάντσεστερ Σίτι. Η φανέλα πήρε το όνομα «Die with your boots on», από το ομώνυμο τραγούδι του συγκροτήματος.

Βέβαια αυτή η συνεργασία δεν προέκυψε λόγω κάποιας οικονομικής ή διαφημιστικής ανάγκης, αλλά επειδή τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος δηλώνουν οπαδοί της αγγλικής ομάδας από το 1960. Είναι προϊόν άδολης αγάπης και αμόλυντου πάθους για την ομάδα. Δεν εγκλωβίζεται σε τύπους, αξιώματα ή οικονομικές καταβολές.

Η διοίκηση της Γουέστ Χαμ ουσιαστικά προχώρησε στην απόλυτη υβριδική συνένωση μουσικής και ποδοσφαίρου, προσφέροντας μία από τις πλέον σπάνιες, αδόκιμες ή και ενδιαφέρουσες φανέλες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. H νέα φανέλα αποτελούσε την τρίτη της εμφάνιση στους εκτός έδρας αγώνες. Ήταν η τρίτη φορά που οι δύο πλευρές συνεργάζονταν και μάλιστα οι φανέλες ήταν διαθέσιμες στα επίσημα ηλεκτρονικά καταστήματα της Γουέστ Χαμ και των Iron Maiden.

Τρέλα με το ποδόσφαιρο

Οι Iron Maiden ανέκαθεν είχαν μια τρέλα με το ποδόσφαιρο. Η αγάπη τους για την Γουέστ Χαμ είναι ίσως το λιγότερο που θα μπορούσαμε να γράψουμε για να αναδείξουμε αυτό τον «ιό» που κόλλησαν από την εφηβική τους ηλικία σε όλη τους τη μουσική διαδρομή. Ίσως η πιο γνωστή τους ιστορία να ήταν εκείνη το 1992 στην Αργεντινή. Εκείνη την περίοδο, το αγγλικό συγκρότημα είχε κυκλοφορήσει το άλμπουμ «Fear of the Dark» το οποίο είχε πέραν του ενός εκατομμυρίου πωλήσεις πριν την επόμενη πρωτοχρονιά. Στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν το άλμπουμ διοργάνωσαν παγκόσμια περιοδεία και τον Ιούλιο (1992), διευθέτησαν στην Αργεντινή συναυλία στο γήπεδο της Φερό Καρίλ Οέστε, χωρητικότητας 25.000 θεατών. Μια μικρή παρένθεση: Η έδρα της Φερό είναι στο Μπουένος Άιρες, συνήθως «βολοδέρνει» στις μικρές κατηγορίες. Φέτος (2024) βρίσκεται στην Β΄ κατηγορία (Primera Nacional) στον Α΄ όμιλο και μετά τις πρώτες τέσσερεις αγωνιστικές είναι στη 15η θέση με μία νίκη, μία ισοπαλία και δύο ήττες.

Λόγω της αγάπης που είχαν οι Iron Maiden για το ποδόσφαιρο, όταν έφτασαν στην πρωτεύουσα ζήτησαν να δώσουν και ένα φιλικό παιχνίδι. Είναι σημαντικό επίσης να καταγραφεί πως στην Αργεντινή ο χειμώνας τους είναι ανάποδος σε σχέση με την Ευρώπη. Έτσι τον Ιούλιο είχε χειμώνα εκεί. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τα σχέδιά τους. Βοήθησε βέβαια και το γεγονός ότι ο ραδιοφωνικός παραγωγός Ρούσο Βερέα, του οποίου ο σταθμός «Rock & Pop» ήταν χορηγός της συναυλίας, προηγουμένως είχε αγωνιστεί στην Ταγιέρες και την Τσακαρίτα ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Η αγγλική μπάντα βρήκε τον άνθρωπό της. Η αγάπη του Ρουσό για το ποδόσφαιρο ευνόησε τα πράγματα καθώς ανέλαβε τη διοργάνωση του φιλικού, όπου οι Iron Maiden θα αντιμετώπιζαν τους παραγωγούς του τοπικού σταθμού. Βέβαια το ότι στο προπονητικό κέντρο όπου διοργανώθηκε το παιχνίδι έβρεχε ασταμάτητα και το γήπεδο έμοιαζε με λασπόλουτρο, δεν εμπόδισε τους «ποδοσφαιριστές» των δύο ομάδων να μπουν στον αγωνιστικό χώρο. Σύμφωνα με μαρτυρία του Ρουσό – όπως τη βρήκα στο Διαδίκτυο– οι στολές των Iron Maiden ήταν στα χρώματα της Γουέστ Χαμ, ο Ντίκινσον ήταν ένα μηχανάκι καταπίνοντας χιλιόμετρα όπως κάνει πάνω-κάτω και στις συναυλίες, αλλά χωρίς ιδιαίτερη τεχνική κατάρτιση. Αντίθετα, ο Στιβ Χάρις ήταν περισσότερο δεξιοτέχνης βγάζοντας και μακρινές μπαλιές ακριβείας. Και το παιχνίδι λόγω και του λασπωμένου γηπέδου είχε αρκετά δυνατά μαρκαρίσματα και μπόλικα τάκλιν. Το σκορ κανείς δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει, αλλά –πάλι– σύμφωνα με το Διαδίκτυο οι Άγγλοι κέρδισαν 6-5.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως ο Ρουσό σημειώνει πως ο Στιβ Χάρις παρότι ροκ σταρ πήρε τις λασπωμένες φανέλες των συμπαικτών του, πήγε στα αποδυτήρια και τις έπλυνε μία προς μία μαζί με έναν φροντιστή.

Προβλήματα με τη βρετανική σημαία

Στις συναυλίες τους οι Iron Maiden την ώρα που ξεκινούν το τραγούδι τους «The Trooper» ο Ντίκινσον βγάζει πάντα την βρετανική σημαία και πανηγυρίζει μαζί με το κοινό. Στη συναυλία τους στο Μπουένος Άιρες όμως, αυτό δεν πήγε τόσο καλά. Οι Αργεντινοί των οποίων η μνήμη από τον χαμένο πόλεμο των νησιών Φόκλαντς ή νησιών Μαλβίνας, όπως τα λένε οι Αργεντινοί, πριν από περίπου μια δεκαετία, θεώρησαν την κίνηση ως πρόκληση. Άρχισαν να πετούν αντικείμενα και αυθόρμητα φώναζαν ρυθμικά συνθήματα υπέρ της εθνικής Αργεντινής και του Ντιέγκο Μαραντόνα. Η συγκεκριμένη ενέργεια του Ντίκινσον με την βρετανική σημαία κατά την έναρξη του τραγουδιού «The Trooper» έφερε επίσης μεγάλη αντίδραση από τους Ιρλανδούς σε συναυλία στο Δουβλίνο το 2001, ενώ τα ίδια επαναλήφθηκαν από τους Αργεντινούς αυτή τη φορά στο γήπεδο της Βελέζ Σάρσφιλντ το 2008. Η τρέλα της αγγλικής μπάντας με το ποδόσφαιρο φάνηκε και σε μια άλλη συναυλία τους (επίσης το 2008) στη Νέα Υόρκη, στη θρυλική Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν έδρα New York Knicks, όταν υπήρξε πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα. Και αφού δεν μπορούσαν να τραγουδήσουν, πήραν μια μπάλα ποδοσφαίρου που είχαν μαζί τους και έπαιζαν πάνω στη σκηνή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Πανίκου Κωνσταντίνου

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση

Κατατέθηκε σε FIFA και UEFA, για μια νέα διοργάνωση 96 ομάδων και τεσσάρων διαφορετικών κατηγοριών
24sports.com.cy
 |  ΓΕΝΙΚΑ