ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κάντο όπως η Σίτι

Ο θαυμασμός του Ράτκλιφ για τον συμπολίτη «εχθρό», επιδρά καταλυτικά στο μέλλον της Γιουνάιτεντ

Kathimerini.gr

Άκης Τριανταφύλλου

Ενα μήνα περίπου, πριν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βγει στο «σφυρί» και επισήμως από την οικογένεια Γκλέιζερ, ο σερ Τζιμ Ράτκλιφ ήταν καλεσμένος σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από τους «Financial Times».

Εκείνη την εποχή (Οκτώβριος 2022) η προοπτική του Βρετανού δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της INEOS, να αγοράσει τον σύλλογο, ήταν απλώς εικασίες. Ερωτώμενος μάλιστα στο συνέδριο σχετικά, είχε πει: «Η Μάντσεστερ ανήκει στην οικογένεια Γκλέιζερ. Γνώρισα τον Τζόελ και τον Αβρααμ. Είναι κύριοι. Και δεν θέλουν να πουλήσουν. Αν ήταν προς πώληση το καλοκαίρι, ναι, πιθανότατα η INEOS θα ενδιαφερόταν. Αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε το πότε το κλαμπ θα γίνει διαθέσιμο».

Αυτά στο προσκήνιο της εκδήλωσης. Οταν ολοκληρώθηκε, στα «πηγαδάκια», το νέο αφεντικό των «Μπέμπηδων», μιλούσε ως γνήσιος οπαδός της ομάδας. «Στην Ευρώπη οι μεγάλες ομάδες είναι λίγες. Η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα στην Ισπανία, η Μπάγερν στην Γερμανία, η Παρί στην Γαλλία και η Μάντσεστερ στην Αγγλία. Η Γιουνάιτεντ εννοώ, για να μην παρεξηγηθώ…». Ολοι ξέσπασαν στα γέλια, με τον Ράτκλιφ να λέει την γνώμη του για το τι πήγε στραβά στο «Ολντ Τράφορντ» την τελευταία δεκαετία και να παραδέχεται πως τον στοιχειώνει ακόμη εκείνη η συντριβή με 6-1 από την Σίτι το 2011. «Αυτοί έκαναν τα σωστά και εμεις όλα τα λάθη» είπε.

Τώρα που η εποχή Ράτκλιφ στο «Ολντ Τράφορντ» είναι πραγματικότητα, η δήλωση αυτή παίρνει άλλες διαστάσεις αφού μέσα από την αντιπαλότητα με τους άσπονδους συμπολίτες, ο Ράτκλιφ διακατέχεται από έναν απέραντο θαυμασμό για αυτά που έχει καταφέρει η Σίτι. Και την στιγμή που σήκωσε μανίκια, για να ξαναδώσει την χαμένη αίγλη στην Γιουνάιτεντ είναι έτοιμος να «πατήσει» σε αυτό το μοντέλο.

Από τις πρώτες του δηλώσεις κιόλας, επαίνεσε την «πολύ λογική δομή» και το «κατευθυνόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον» που επικρατεί στο Etihad». Εντύπωση μάλιστα προκαλεί, πως ερωτώμενος σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει η Σίτι από την Πρέμιερ Λιγκ για παραβιάσεις των οικονομικών της κανόνων, υποστήριξε ότι δεν θα ήθελε να τους τιμωρήσει. «Προτιμώ να τους συντρίψουμε μέσα στο γήπεδο…» είπε.

Και όταν του επισημάνθηκε ότι ήταν πολύ γενναιόδωρος και κολακευτικός απέναντι σε έναν από τους ιστορικούς αντιπάλους της Γιουνάιτεντ, απάντησε ορθά κοφτά: «Λοιπόν, είναι μια από τις καλύτερες ομάδες στον πλανήτη».

Η… διαφωτιστική συνάντηση με τον Καλντούν

Στην προαναφερθείσα εκδήλωση των «Financial Times», όταν μια ερώτηση από το κοινό έθεσε την προοπτική της INEOS να επενδύσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ράτκλιφ ανέφερε ότι γνωρίζει και έχει συναντήσει τον πρόεδρο της Σίτι Καλντούν Αλ Μουμπάρακ. «Πήγα να του μιλήσω για επενδύσεις σε χημικά. Hμασταν εκεί για περίπου δυόμιση ώρες και μετά από περίπου δύο ώρες και 15 λεπτά, μπήκαμε στο θέμα των χημικών. Μάλλον μπορείτε να φανταστείτε για τι πράγμα μιλούσαμε…» ανέφερε.

Χωρίς να μπει σε πολλές λεπτομέρειες, πρόσθεσε μόνο ότι ο Καλντούν μοιράστηκε μαζί του μερικές «διαφωτιστικές ιστορίες για το ποδόσφαιρο και την επιτυχία που είχε σε αυτό». Σε μια εξ αυτών, λέγεται ότι υπολόγισε ότι η CFG («City Football Group») έχει ξοδέψει 1,6 δισ. δολάρια για την απόκτηση των 13 συλλόγων σε όλο τον κόσμο που αποτελούν το ποδοσφαιρικό της δίκτυο. Ενα ποσό, σχεδόν το ίδιο με αυτό που πλήρωσε ο Ράτκλιφ για το 28,9% των μετοχών της Γιουνάιτεντ.
Πρόσθεσε δε πως τόσο η επιτυχία του στη Σίτι αλλά και αυτή της Παρί Σεν Ζερμέν, του πρόσφερε χρήσιμα παραδείγματα τα οποία ακολούθησε στην Γαλλική Νις η οποία του ανήκει από το 2019.

Eνα απόσπασμα από το βιβλίο του «Grit, Rigor & Humour: The INEOS Story», ρίχνει λίγο περισσότερο φως στα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών. «Αν η Μάντσεστερ Σίτι, της οποίας το αρχικό κόστος για τους Αραβες δεν ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια ευρώ -που κόστισε η Νις στην INEOS- και τώρα αξίζει δισεκατομμύρια, το ποδόσφαιρο μπορεί πράγματι να μην είναι πλέον τόσο επικίνδυνο για τις επιχειρήσεις, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι», καταλήγει το βιβλίο.

Το «City Football Group» αναφέρεται τακτικά ως παράδειγμα προς μίμηση, από τα στελέχη της INEOS, για το πως μπορεί να γίνει η διαχείριση πολλών συλλόγων από την ίδια ιδιοκτησία. Σε ανύποπτο χρόνο, ο μικρότερος αδερφός του Τζιμ, ο Μπόμπ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της «INEOS Sport», κατά την διάρκεια επίσκεψής του στη Γαλλία για τη Νις και στην Ελβετία για την Λωζάνη, εκδήλωσε και αυτός τον θαυμασμό του για το ποδοσφαιρικό δίκτυο της Σίτι. Μάλιστα σε συνέντευξη του είχε δηλώσει πως θα προσπαθούσε να το μιμηθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά από αυτές τις υποσχέσεις, κανείς δεν υποστηρίζει ότι η οικογένεια το πέτυχε αυτό. Ο Μπομπ δεν είναι πλέον μέρος της αθλητικής λειτουργίας της INEOS, ύστερα από τρεις σεζόν, μέτριων αποτελεσμάτων σε όλο το δίκτυο των συλλόγων. Το εγχείρημα της εταιρείας στο ποδόσφαιρο δεν πλησιάζει σε καμία περίπτωση το επίπεδο της Σίτι.

Η πρώτη στοχευμένη μεταγραφή

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι η πρώτη κίνηση του Ράτκλιφ στην Γιουνάιτεντ ήταν να κάνει μεταγραφή τον Ομάρ Μπεράντα, που κατείχε τη θέση του Chief Football Operation Officer στο «City Football Group». Ο Μπεράντα καυχιέται στο βιογραφικό του για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε στο κλείσιμο της συμφωνίας με τον Έρλινγκ Χάαλαντ νικώντας τον μεγάλο ανταγωνισμό.

Ο Ράτκλιφ επαίνεσε την στάση της Σίτι στις διαπραγματεύσεις του με τον Μπεράντα, κάτι που οι «Πολίτες» το έλαβαν ως ένα τεράστιο κοπλιμέντο και μια δικαίωση για τις μεθόδους τους. Ετσι ερμηνεύεται και η προσπάθεια τους να υποβαθμίσουν την αλλαγή στέγης του Μπεράντα.

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η προσπάθεια της Γιουνάιτεντ να φέρει στον σύλλογο τον διευθυντή ποδοσφαίρου της Σαουθάμπτον και πρώην διευθυντή ακαδημιών της Σίτι, Τζέισον Γουίλκοξ. Ο 52χρονος Γουίλκοξ (αποτέλεσε βασικό μέλος της Μπλάκμπερν που κατέκτησε τον τίτλο τη σεζόν 1994-95) και ο Μπεράντα έχουν μια ισχυρή επαγγελματική σχέση από την κοινή τους θητεία στην Σίτι και αν μη τι άλλο, η στόχευση της Γιουνάιτεντ στο πρόσωπό του έχει να κάνει με την αντιπαλότητα που υπάρχει ανάμεσα στα δύο κλαμπ του Μάντσεστερ σε επίπεδο ακαδημίας, η οποία έχει ενταθεί την τελευταία δεκαετία.

Η Γιουνάιτεντ έχει διατηρήσει τη μακρά παράδοση της στην ανάπτυξη νέων και στην προώθηση ταλέντων στο επίπεδο της πρώτης ομάδας. Ωστόσο, επί Γκουαρδιόλα, η φιλοσοφία του, οι μικρότερες ηλικίες να δουλεύουν στα πρότυπα της πρώτης ομάδας, κάτι που ο ίδιος είχε ζήσει από πρώτο χέρι στην Μπαρτσελόνα με τη διάσημη Μασία, άλλαξε την κατάσταση.

Oλα τα τμήματα του κλαμπ, ακόμα και οι ομάδες κάτω των έντεκα ετών, αγωνίζονται πλέον με το αγαπημένο του 4-3-3. Σήμερα τα τμήματα U-21 και U-18 βρίσκονται σταθερά στις πρώτες θέσεις στα αντίστοιχα πρωταθλήματα, αποδεικνύοντας τη σοβαρή δουλειά που γίνεται και κατατάσσει τους «Boy Blues», όπως είναι το προσωνύμιο τους, σε μία από τις καλύτερες ακαδημίες στην Αγγλία.

Το δίκτυο σκάουτινγκ του συλλόγου εκτείνεται σε ολόκληρη την υφήλιο, με αποτέλεσμα, εκτός από τα τοπικά ταλέντα που πλέον συρρέουν στην ακαδημία της Σίτι, να καταφθάνουν με γοργούς ρυθμούς ποδοσφαιριστές από κάθε γωνιά του πλανήτη σε ηλικίες 13-17 ετών, ώστε να γαλουχηθούν σύμφωνα με τα ιδανικά του Γκουαρδιόλα. Οι «Πολίτες» δεν φοβούνται να παραχωρήσουν νεαρούς παίκτες ως δανεικούς είτε σε αγγλικούς είτε σε ευρωπαϊκούς συλλόγους, ενώ διαθέτει και το τεράστιο δίκτυο συλλόγων που μπορεί να αξιοποιήσει.

Ολα αυτά δεν έχουν περάσει απαρατήρητα στην Γιουνάιτεντ, όμως για να κάνει το πλάνο του ο Γουίλκοξ θα πρέπει να ξέρει τον επόμενο προπονητή. Θα είναι ο Ζιντάν ο αντικαταστάτης του Τεν Χαγκ το καλοκαίρι η θα προτιμηθεί κάποιος άλλος που θα έχει σε προτεραιότητα την οργάνωση των ακαδημιών;

Πηγή έμπνευσης και για το «Ολντ Τράφορντ»

Eνα τρίτο «καυτό» θέμα είναι αυτό της προγραμματισμένης ανακαίνισης του «Ολντ Τράφορντ».

Το φιλόδοξο σχέδιο που περιλαμβάνει και κρατική χρηματοδότηση με σκοπό την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, εμπνεύστηκε εν μέρει από τα πρόσφατα έργα αναγέννησης του Μάντσεστερ, κυρίως στα ανατολικά της πόλης – όπου βρίσκεται το Etihad.

Το 2010, το Δημοτικό Συμβούλιο του Μάντσεστερ και ο Όμιλος Abu Dhabi United (ADUG) – οι πλειοψηφικοί ιδιοκτήτες της Σίτι – συνήψαν μια συνεργασία που οδήγησε σε επένδυση 400 εκατομμυρίων λιρών, ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων στο ανατολικό Μάντσεστερ.
Αν και υπήρξε κριτική για τη σχέση του συμβουλίου και της ADUG, σε ότι αφορά την διαφάνεια των έργων, σε γενικές γραμμές η εξέλιξη επικροτήθηκε.

Ο Ράτκλιφ βλέπει τα οφέλη σε ένα παρόμοιο έργο γύρω από το Ολντ Τράφορντ και τα περιγράφει στις συναντήσεις που έχει ξεκινήσει με στελέχη των τοπικών αρχών από τον Ιανουάριο. Τον περασμένο μήνα, το συμβούλιο του διαμερίσματος του Τράφορντ, ανακοίνωσε προτάσεις masterplan για την ανάπλαση της περιοχής Wharfside που περιβάλλει το στάδιο, τις οποίες χαιρέτισε ο σύλλογος.

Ο θαυμασμός της INEOS για όσα έχουν πετύχει οι ιδιοκτήτες της Σίτι είναι ξεκάθαρος, αν και υπάρχουν οι επιφυλάξεις για τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει μια πιστή αντιγραφή των πραγμάτων. Αλλωστε, το γεγονός ότι κάτι λειτούργησε στη μία πλευρά του Μάντσεστερ, δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα λειτουργήσει και στην άλλη. Και αυτό ο οπαδός Ράτκλιφ μοιάζει να το ξέρει καλά. Οπως εξακολουθεί να λέει «η Σίτι παραμένει ο εχθρός». Ενας εχθρός όμως, από τον οποίο η Γιουνάιτεντ πρέπει να μάθει…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Καβαλίερς ανέτρεψαν διαφορά 14 πόντων στα τελευταία 13 λεπτά του αγώνα απέναντι στους Νετς και έκαναν το 11-0
ΠΗΓΗ: sport-fm.gr
 |  ΓΕΝΙΚΑ
X