Του Ονασαγόρα
Ποιο αποτέλεσμα θα έχουν οι επιστολές Αναστασιάδη;
Επαγγελματίας επιστολογράφος πάει να γίνει ο Πρόεδρος, στην προσπάθειά του να αποτρέψει τις εξαγγελίες που ετοιμάζεται να κάνει ο νεοσουλτάνος στο Βαρώσι. Έστειλε νέα επιστολή στον φίλο του τον Τζο Μπάιντεν αλλά και στον Αντόνιο, τον οποίο θέτει ξανά προ των ευθυνών του.
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται και από την αντιπολίτευση αλλά και στον ίδιο τον Λόφο, είναι κατά πόσον μπορούν να έχουν κάποια χρησιμότητα οι επιστολές.Όπως ακούω από τον Λόφο, ο Αναστασιάδης ένιωσε άνετα να απευθύνει τις επιστολές, τόσο επειδή ο ίδιος ο φίλος του ο Τζο αναφέρθηκε στην Αμμόχωστο στην δική του, πρόσφατη επιστολή. Για τον Γκουτέρες, όπως μου ανέφερε πηγή μου που ανεβοκατεβαίνει στον Λόφο, δεν είναι πράγματα που του τα λέει για πρώτη φορά.
Η ένταση των δηλώσεων από την τουρκική πλευρά και ειδικά οι αναφορές του Τατάρ για το λεγόμενο «τουριστικό άνοιγμα» του Βαρωσιού από τον Ερντογάν, δικαιολογούν εξάλλου την επιμονή του Προέδρου να ζητάει από τον ΓΓ του ΟΗΕ μια επίσημη, αποτρεπτική των νέων τετελεσμένων, τοποθέτηση.
Η πηγή μου πάντως μου έλεγε χθες ότι δεν αποκλείεται να έχουμε έντονη νότα από τις ΗΠΑ, το πιθανότερο μέσω δήλωσης από τον ΥΠΕΞ Μπλίνκεν χωρίς να αποκλείεται και αναφορά απευθείας από τον Λευκό Οίκο. Με τον Αντόνιο τα πράγματα είναι πιο γκρίζα. Ο ΓΓ του ΟΗΕ «δεν φαίνεται διατεθειμένος να τραβήξει ούτε αυτί, ούτε να την πει στους Τούρκους τη στιγμή που προσπαθεί να τους πείσει για διορισμό ειδικού απεσταλμένου», μου λέχθηκε. Επισημαίνεται όμως και η αναφορά του Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας και των μηνυμάτων που λαμβάνει από τα μέλη του, προς τα οποία φαίνεται να έγινε έντονη προεργασία.
«Πάντως μεγάλη αισιοδοξία δεν υπάρχει για το θέμα της Αμμοχώστου», μου ανέφερε η έγκυρη πηγή μου μεταφέροντας τις ελπίδες για τις αναφορές που θα κάνει ο Αντόνιο στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο πυρετός στον Λόφο και η χημεία
Πυρετός επικρατεί στον Λόφο για την μεταβίβαση των υπουργείων και των άλλων αξιωμάτων στα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης. Η επίδοση των νέων υπουργών (Υγείας και Δικαιοσύνης) είναι δύο από τα μεγάλα ερωτήματα που υποβάλλονται και στον Λόφο και στον ΔΗΣΥ.
Το ίδιο σημαντικό, για να μην πω σημαντικότερο, θεωρείται από πολλούς το έργο που θα παράξει η νέα επικοινωνιακή ομάδα του Λόφου με επικεφαλής τον νεαρό Μάριο Πελεκάνο ως κυβερνητικό εκπρόσωπο. Κάποιοι διερωτώνται εάν θα υπάρξει η απαραίτητη χημεία όχι μόνο μεταξύ του Προέδρου και των νέων προσώπων αλλά και μεταξύ κάποιων άλλων που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά στον Λόφο.
Κάποιος υποστηρίζει ότι ένας από τους λόγους που έγινε η εκ βάθρων αναδόμηση της επικοινωνιακής ομάδας του Προεδρικού ήταν μεταξύ άλλων και «για να ησυχάσει λίγο ο Πρόεδρος από τις επικρίσεις στενών συνεργατών του που παρέμειναν στον Λόφο».
Ο Κούσιος πάντως το προσπάθησε
Προχθές βράδυ, στο αποχαιρετιστήριο πάρτι του Κυριάκου Κούσιου στους πολιτικούς συντάκτες, στο οποίο παρευρέθηκε και ο Αναστασιάδης, ο οποίος μάλιστα τραγούδησε, πολλοί έψαχναν να βρουν τις υπόγειες εντάσεις μεταξύ των δύο ομάδων του Λόφου. Τουλάχιστον των ομάδων που είχαν διαμορφωθεί καιρό πριν από τον ανασχηματισμό και εν πολλοίς τον επέβαλαν.
Ο ίδιος ο Κούσιος φρόντισε να διαλύσει τα σύννεφα, σκόπιμα ή μη κανένας δεν γνωρίζει, κάνοντας ονομαστική αναφορά σε άτομα του στενού περιβάλλοντος του Αναστασιάδη που παρέμειναν στον Λόφο.
Ωστόσο η αναφορά του έφερε μόνο αμήχανα χαμόγελα και δεν φαίνεται να έπεισε πολλούς.
Γρήγορα η αναφορά επεκτάθηκε σε άλλο θέμα και ακολούθησε ψυχαγωγικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή και του ίδου του Κυριάκου Κούσιου, του Προέδρου Αναστασιάδη αλλά και του Βίκτωρα Παπαδόπουλου και του Γενικού Εισαγγελέα, σε γνωστές επιτυχίες.
--------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.