Του Αντρέα Γιωργαλλά
Τις τελευταίες μέρες επανήλθε στο προσκήνιο η υπόθεση με τα στημένα παιχνίδια στο κυπριακό πρωτάθλημα. Το θέμα των κόκκινων φάκελων είναι η μεγαλύτερη πληγή για το πρωτάθλημά μας, αφού ρίχνει νερό στον μύλο της προκατάληψης και της αμφισβήτησης του αθλήματος. Το φαινόμενο δεν είναι μόνο κυπριακό είναι παγκόσμιο αλλά αυτό που ίσως είναι κυπριακό είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπίσει κάποιος τη δικαιοσύνη για κάτι τόσο σοβαρό. Το συγκεκριμένο θέμα είδε ξανά και ξανά το φως της δημοσιότητας αλλά πότε δεν υπήρξε ουσιαστική εξέλιξη. Έμεινε στον δημόσιο διάλογο για λίγο, δημιούργησε θόρυβο χωρίς όμως να έχουμε αποτέλεσμα. Το θέμα αυτή τη φορά είναι κατά πόσο θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες συλλογικά ώστε ο κάθε κατεργάρης (ή έστω κάποιοι) να καθίσει στον πάγκο του.
Για ακόμη μία φορά ακούστηκαν σοβαρές καταγγελίες μέχρι και υπόνοιες για κύκλωμα εντός της ΚΟΠ. Το θέμα είναι αν πάλι θα αναλωθούμε για λίγο αναλύοντας όσα ειπώθηκαν μέχρι τελικά να ξεχαστούν και να κάνουμε ξανά την ίδια συζήτηση λίγους μήνες αργότερα. Η ουσιαστική διαφορά στα όσα παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα είναι η πολιτική βούληση που υπάρχει για διερεύνηση αλλά και για να δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού.
Όσο οι έρευνες δεν ξεκινούν ή δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα συνεχίζει η «καφενειακού» επιπέδου συζήτηση που τους τσουβαλιάζει όλους ως ένοχους για στημένα και από την άλλη αυτοί που τα κάνουν συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι, αφού γνωρίζουν ότι δεν θα υποστούν καμία συνέπεια. Η στασιμότητα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ως προς τη δημιουργία μηχανισμών για εντοπισμό των εμπλεκομένων φουντώνει την ψιθυρολογία για προσπάθεια συγκάλυψης και σκοτεινών συμφερόντων που δρουν στο ποδόσφαιρο. Σε ένα πρόβλημα διαχρονικό όπως αυτό των στημένων η απουσία τιμωριών δημιουργεί ένα δίχτυ ασφαλείας για όσους θέλουν να δρουν παράνομα, έχοντας κέρδη εκατομμυρίων.
Αυτό που μένει να δούμε είναι αν η κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με τους διορισμούς ερευνώντων λειτουργών για τους 16 κόκκινους φακέλους (11 για Καρμιώτισσα και 5 για Ερμή) θα φέρει στο φως αποδείξεις και ονόματα. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι όσοι έχουν ρόλο στο κομμάτι της διερεύνησης λειτουργούν πιο μεθοδικά, γρήγορα, με ξεκάθαρους όρους εντολής και σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Πρόοδος στην όλη διαδικασία πλέον θα πρέπει να θεωρείται και η διάθεση για διερεύνηση εντός της ΚΟΠ αλλά και η συζήτηση που θα ανοίξει στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού για τον Γιώργο Κούμα και το ενδεχόμενο ασυμβίβαστου. Τα επόμενα βήματα και τα αποτελέσματα των ερευνών θα δείξουν αν τελικά υπάρχει ο τρόπος για ανοίξουν οι φάκελοι αλλά μαζί τους και ο ασκός του Αιόλου.