Kathimerini.gr
Την καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων έξι εβδομάδων είχαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επανήλθε κάποια αισιοδοξία σχετικά με τις συνομιλίες για το Brexit, που σε συνδυασμό με το νέο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ επισκίασαν την ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Βρετανία.
Η αισιοδοξία βασίστηκε κατά κύριο λόγο στην απόφαση της Ε.Ε. να δώσει την τελική ώθηση στην προσπάθεια για μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία, αλλά και στην είδηση ότι οι δύο πλευρές αρχίζουν να συγκλίνουν στο ακανθώδες θέμα της αλιείας που έχει έως τώρα εμποδίσει τη σύναψη συμφωνίας.
Στην πλειονότητά τους, έτσι, οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν σημαντική ανάκαμψη από τη γενικευμένη υποχώρηση της Δευτέρας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1,2% ανακάμπτοντας από την πτώση άνω του 2,3% που είχε σημειώσει τη Δευτέρα.
Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με άνοδο 0,57%, καθώς νωρίτερα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν τη βρετανική οικονομία να έχει ανακάμψει δυναμικά το τρίτο τρίμηνο μετά τη συντριβή που, όπως οι περισσότερες οικονομίες, είχε γνωρίσει στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας.
Παράλληλα, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με κέρδη 1,30%. Στον αντίποδα, όμως, η αγορά της Γαλλίας με τον δείκτη CAC 40 έκλεισε με απώλειες 2,43%.
Σχολιάζοντας την αστάθεια στις ευρωπαϊκές αγορές, ο Εμανουέλ Κάο, επικεφαλής του τομέα ευρωπαϊκής στρατηγικής στην Barclays, τόνισε στους Financial Times πως «οι αγορές προσπαθούν να βρουν το μέτρο ανάμεσα στον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο και στη μακροπρόθεσμη προοπτική των εμβολίων που αναμένεται να αναπτυχθεί πλήρως το επόμενο έτος». Σύμφωνα, πάντως, με τον Ραντίπ Σόμελ, διαχειριστή επενδύσεων χαρτοφυλακίου στην M&G, τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα είναι σύνηθες να εμφανίζουν οι αγορές μεγάλες αυξομειώσεις.
Οριακή πτώση σημείωνε χθες αργά το βράδυ η Wall Street, με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί κατά 0,16%, τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones κατά 0,4% και τον δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατά 0,1%.