ΚΥΠΕ
Το χρονοδιάγραμμα και κατά συνέπεια το πρόβλημα με τις παραδόσεις εμβολίων θα έχει αποκατασταθεί το 2ο τρίμηνο του 2021, δήλωσε η Γενική Διευθύντρια και της DG SANTE της Κομισιόν και επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για την προμήθεια εμβολίων Σάντρα Γκαλίνα, απευθυνόμενη στην επιτροπή ελέγχου προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα, κατά τη τη δευτερολογία της, η Σάντρα Γκαλίνα δίνοντας εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα σχετικά κονδύλια του προϋπολογισμού τόνισε ότι "τα κράτη ζήτησαν επιχορήγηση με βάση το ΑΕΠ και όχι με βάση τον πληθυσμό". Σημείωσε ότι "όλες οι πιστώσεις αφορούν και το 2021. Από τα 750 εκ., έχουμε ήδη δαπανήσει περίπου 333 εκ. ευρώ αρα περιμένουν 416 εκ. Για 8 εμβόλια συνολικά. Μας ενδιαφέρει να έχουμε τη χρήση όλων των εμβολίων που θα υπάρξουν. Έτσι δαπανήσαμε χρήματα, τα κριτήρια ως προς τιμολόγηση ήταν επιστημονικά κριτήρια για να δούμε τι χρειάζονται οι εταιρείες για να προωθήσουν τα εμβόλια", είπε.
Η Σ.Γκαλίνα κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος προμήθειας εμβολίων καθώς πρόσθετα κονδύλια θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση και των μεταλλάξεων του ιού.
Επεσήμανε δε ότι πέρα από τις 6 πρώτες εταιρείες από τις οποίες η ΕΕ προμηθευτεί εμβόλια, αγορές θα γίνουν και από τις Valneva και Novavax, καθώς ο σκοπός είναι οι Ευρωπαίοι να έχουν πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.
"Χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα για τις μεταλλάξεις για παράδειγμα. Δεν μπορούν μόνες οι εταιρείες να κάνουν τις έρευνες. Και αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα για χρήση εμβολίων", είπε.
"Είμαι άνθρωπος των αριθμών. Σήμερα στην Ευρώπη έχουν γίνει ήδη παραπάνω από 12 εκ εμβολιασμοί. Είμαστε ηγετική δύναμη. Αν δείτε τον κατάλογο των χωρών που έχουν τους υψηλότερους εμβολιασμούς, θα ήθελα να πω στο ίδιο επίπεδο με Ισραήλ και ΗΠΑ", τόνισε.
"Δεν είμαι συμπλεγματική έναντι καμίας άλλης χώρας… Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα έχουμε 2,3 δισ. εμβόλια. Αυτό που έχει σημασία είναι οι εμβολιασμοί, αυτοί σώζουν ζωές", είπε με νόημα.
"Επίσης, για την τιμολόγηση του εμβολίου της ΑΖ, γίνεται λόγος για 1,75 ευρώ. Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο πλήρωσε 2,50 ευρώ τη δόση. Δεν καταλαβαίνω γιατί θέλετε να πληρώσουμε εμείς περισσότερα. Πάντως, η τελική τιμή δεν είναι 1,78 μόνο", τόνισε.
Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων, σημείωσε: "το πρόβλημα θα αποκατασταθεί. Θα έχουμε 15 εκ. παραδόσεις αυτό το μήνα, 33 εκ. το Φεβρουάριο και ακόμα περισσότερες το Μάρτιο. Θα έχουμε και νέες συμβάσεις, όχι μόνο με τις 3 εταιρίες αλλά και με άλλες. Όμως το πρώτο τρίμηνο δε θα είναι εύκολο", παραδέχτηκε.
"Έχουμε δυνατότητα για διαφάνεια ως προς την παραγωγή βεβαίως, αφού -με εξαίρεση μία εταιρεία - όλες οι άλλες έχουν επιδοτηθεί, οπότε μπορούμε να προβούμε σε ελέγχους, αυτό κάνουμε". "Η Κομισιόν θέλει διαφάνεια και να έχουμε διαφανή στοιχεία και απόδοση και λογοδοσία. Υπάρχει πολύ καλή διάθεση από φαρμακοβιομηχανίες να δώσουν στοιχεία", είπε η Σ.Γκαλίνα απαντώντας στην κριτική των ευρωβουλευτών για διαφάνεια.
"Αν θα έκανα έκανα κάτι διαφορετικά, θα ήταν να ήμασταν πιο προετοιμασμένοι, να έχουμε ένα σύστημα που να μην περιμένουμε την πανδημία, να υπάρχει προσέγγιση πρόληψης για να έχουμε έρευνα και έναν πυλώνα παραγωγής για χρήματα άμεσης χρηματοδότησης και επιμεληματική βοήθεια", κατέληξε.