ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το στοίχημα που κερδίζει η Κύπρος

Η απόφαση της Κύπρου να χορηγήσει εξ υπαρχής το εμβόλιο της AstraZeneca στους ηλικιωμένους, στατιστικά έχει σώσει κάποιες ζωές.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η χθεσινή απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμβολιασμών της Γερμανίας (Stiko) να επιτρέψει τη χορήγηση του εμβολίου κατά του ιού Covid-19 της εταιρείας AstraZeneca στίς ηλικίες άνω των 65χρονών συνοδεύτηκε με έντονες επικρίσεις από το εσωτερικό της χώρας για την κακή φήμη που προκάλεσαν στο εμβόλιο οι πρώιμες δηλώσεις των Γερμανών αξιωματούχων κατά της αποτελεσματικότητας του συγκεκριμένου εμβολίου. Είχε προηγηθεί λίγα εικοσιτετράωρα πριν αντίστοιχη απόφαση αλλαγής πορείας της Γαλλίας απέναντι στο εμβόλιο, η οποία προχωρεί πλέον ταχύτατα στους εμβολιασμούς ευάλωτων ομάδων με αυτό. Να σημειώσουμε εδώ πως η Γερμανία έχει στις αποθήκες της σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) άνω των 2 εκατ. εμβολίων της ΑΖ, τα οποία παραμένουν αδιάθετα μέσα σε ένα κλίμα ανοργανωσιάς και καχυποψίας στην πλέον βιομηχανοποιημένη χώρα του κόσμου, την ίδια ώρα που η εταιρεία φέρεται πως πλέον θα παραδίδει στη χώρα ένα εκατομμύριο εμβόλια την εβδομάδα.

Πώς, λοιπόν, η μικρή Κύπρος με περιορισμένη γνώση και παράδοση στην επιστημοσύνη αυτή, αποφάσισε από την πρώτη στιγμή να διαθέσει το επίμαχο εμβόλιο στις ηλικίες άνω των 65 χρόνων και δικαιώνεται εκ των πραγμάτων; Ποιοι είναι αυτοί ο δημόσιοι λειτουργοί ή επιστήμονες που ξεβολεύτηκαν από την πεπατημένη και πήραν τη θαρραλέα απόφαση ενάντια στην «ασφάλεια» να κρυφτούν πίσω από τη «λαϊκή απαίτηση των σόσιαλ μίντια» και τις άστοχες όπως αποδείχθηκε αποφάσεις της Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας και Ελλάδας να αγνοήσουν τη σύσταση του ΕΜΑ (ευρωπαϊκό σώμα έγκρισης φαρμάκων) και να απαγορεύσουν τη χορήγησή του σε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, τους πολίτες άνω των 65 χρονών. Δεν έχουμε απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα αν και είμαστε σίγουροι πως τα επόμενα χρόνια αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα θα απασχολήσει διατριβές, αναλύσεις και ντοκιμαντέρ. Αυτό που είμαστε σίγουροι είναι πως η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου στατιστικά ήδη έχει γλυτώσει από τον θάνατο κάποιες δεκάδες ζωές ηλικιωμένων συμπολιτών μας.

Έμμεση απάντηση στα πιο πάνω ερωτήματα έδωσε η διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών Όλγα Καλακούτα με τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021. Σύμφωνα πάντα με την κυρία Καλακούτα το 84% των ηλικιών άνω των 80% χρονών έχει ήδη εμβολιαστεί στη χώρα, ενώ το Υπουργείο προχωρεί πλέον σε κατ’ οίκον εμβολισμούς των συγκεκριμένων ηλικιών. Σύμφωνα επίσης με την ίδια η Κύπρος αυτή τη βδομάδα θα ξεπεράσει το σημείο - καμπής των 100.000 εμβολιασμών πρώτης δόσης, ξεπερνώντας σε ποσοστό το 10% του πληθυσμού. Αν κάποιος φέρει στην εξίσωση το γεγονός πως στη χώρα ο μέσος όρος ηλικίας των θανάτων από τον ιό είναι τα 79 χρόνια, αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα των δηλώσεων της κας Καλακούτα, η οποία στην ουρά των δηλώσεών της έδωσε ακόμη ένα σημαντικό στατιστικό: Η Κύπρος εμβολιάζει άνω των 4.000 προσώπων κάθε μέρα, προσεγγίζοντας το στατιστικό ορόσημο των 4.350 εμβολιασμών την ημέρα που απαιτούνται έτσι ώστε να υπάρχει κάλυψη του 70% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, στόχο που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος που με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις αναμενόμενες αυξημένες ροές εμβολίων στο 2ο τρίμηνο του έτους φαίνεται πως θα υπερκαλυφθεί.

Με βάση, λοιπόν, τα σημερινά στοιχεία η χώρα μας σε αυτή τη μάχη κατά της πανδημίας δείχνει ένα επίπεδο ψυχραιμίας, επιστημοσύνης, αποφασιστικότητας και οργάνωσης, χαρακτηριστικά που δείχνουν να απουσιάζουν σήμερα από πολύ μεγαλύτερες χώρες. Αυτό οφείλουμε να το καταγράψουμε και να το αξιολογήσουμε.

ΥΓ. Το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση οφείλουν να γνωστοποιούν καθημερινά τα στατιστικά στοιχεία εμβολιασμών της Κύπρου ενημερώνοντας τις διεθνείς βάσεις δεδομένων. Η πρόοδος της χώρας στους εμβολιασμούς και η επικοινωνία αυτής στο εξωτερικό είναι το διαβατήριο για την οικονομική ανάκαμψη αλλά και μερική αποκατάσταση της για άλλους λόγους πληγείσας αξιοπιστίας στην εικόνα της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Γαλλία  |  Υγεία  |  Coronavirus  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X