Kathimerini.gr
Ανησυχία εξέφρασε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε κεντρική, ανατολική Ευρώπη και σε πολλά κράτη της δυτικής, μία έξαρση που πιθανώς να οφείλεται και στα υπερμεταδοτικά μεταλλαγμένα στελέχη.
Την ίδια στιγμή, σταδιακή μεταστροφή καταγράφεται στη στάση των ευρωπαϊκών υγειονομικών φορέων έναντι του εμβολίου της AstraZeneca. Όλο και περισσότερα κράτη δίνουν πλέον το πράσινο φως στη χορήγησή του, άνευ ηλικιακών περιορισμών.
Η Σουηδία χθες επέτρεψε τη χορήγηση του εμβολίου και σε άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών. Η Σάρα Μπίφορς, αξιωματούχος του υγειονομικού φορέα της χώρας, εξήγησε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή μελέτες από τη Βρετανία δείχνουν ότι το εμβόλιο προσφέρει «πολύ καλή προστασία» και στα άτομα άνω των 65 ετών. Σε παρόμοια απόφαση κατέληξε και η επιτροπή εμβολιασμών της Γερμανίας, η οποία, επίσης, συνιστά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraΖeneca και σε άτομα άνω των 65 ετών. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν επισήμανε ότι τα τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν πως το εμβόλιο είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό όταν η δεύτερη δόση χορηγείται 12 εβδομάδες μετά την πρώτη. Επιπλέον, το Βερολίνο τόνισε ότι όταν κάποιος έχει νοσήσει θα πρέπει να παρέλθουν έξι μήνες από τη διάγνωση προτού εμβολιαστεί με την πρώτη δόση.
Στην Αγγλία, το 40% των υπερηλίκων άνω των ογδόντα ετών, που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19, παραβίασε τους κανόνες περιορισμού της πανδημίας και συναντήθηκε με άτομα εκτός της κοινωνικής τους φυσαλίδας, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Στη Γερμανία, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ παραδέχθηκε ότι η παρουσία στις ΜΕΘ COVID-19 ατόμων από μειονότητες είναι πολύ μεγάλη. Σε σχετική συζήτησή του με ιατρούς φέρεται να δήλωσε πως παρότι οι μουσουλμάνοι αποτελούν το 4,8% του πληθυσμού της χώρας, καταλαμβάνουν περισσότερο από το 50% των κλινών ΜΕΘ COVID-19.
Νέα έρευνα
Σε μία άλλη εξέλιξη, δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι το κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που επισκέφθηκε τη Γουχάν της Κίνας αναζητώντας την προέλευση του κορωνοϊού, πρόκειται να αποσύρει το πρώτο πόρισμά του, με το οποίο στην πραγματικότητα απέκλειε κάθε πιθανότητα ο κορωνοϊός να διέφυγε από τον Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν. Με ανοικτή επιστολή τους είκοσι επιφανείς επιστήμονες αιτήθηκαν την πραγματοποίηση νέας έρευνας, υποστηρίζοντας ότι το κλιμάκιο του ΠΟΥ δεν είχε ελεύθερη πρόσβαση για να ερευνήσει κάθε πιθανή πηγή του κορωνοϊού.