ΚΥΠΕ
Η Υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας, Μάρτα Τεμίδο, προήδρευσε σήμερα και για πρώτη φορά άτυπης τηλεδιάσκεψης με των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο την αξιολόγηση την πορεία της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας και της διάθεσης των εμβολίων στα διάφορα κράτη μέλη.
Στη συνάντηση συμμετέχουν επίσης η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, καθώς και εκπρόσωποι από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Σε παρέμβασή της στην τηλεδιάσκεψη η Επίτροπος Κυριακίδου τόνισε προς τους Υπουργούς ότι η ΕΕ γυρίζει σελίδα σε μια πολύ δύσκολη χρονιά και μπαίνει στο 2021 με νέα εργαλεία - δύο εμβόλια - από τη BioNTech / Pfizer και τη Moderna - αλλά και την προσμονή της έγκριση και άλλων τύπων εμβολίων τις επόμενες εβδομάδες.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «εάν μου λέγανε τον Ιούνιο ότι θα χορηγούσαμε δύο εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια τον Ιανουάριο, θα το έπαιρνα και με τα δύο χέρια».
«Χαίρομαι επίσης που βλέπω ότι ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει σε όλα τα κράτη μέλη με έμφαση σε ομάδες προτεραιότητας - όπως ηλικιωμένα άτομα και επαγγελματίες υγείας», σημείωσε.
Έκανε δε λόγο για ένα τεράστιο βήμα προς το τέλος αυτής της πανδημίας στην ΕΕ, τονίζοντας ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, πολλά που πρέπει να βελτιωθούν, πολύ περισσότερα πρέπει να κάνουμε συλλογικά».
Όπως επεσήμανε, «μαζί, έχουμε εξασφαλίσει το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο εμβολίων στον κόσμο μέσω της στρατηγικής εμβολίων, με τουλάχιστον οκτώ υποσχόμενα υποψήφια εμβόλια που μας παρέχουν πρόσβαση σε περισσότερες από 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις».
«Αλλά αυτό που σώζει ζωές δεν είναι εμβόλια, είναι εμβολιασμός. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα και να επιταχύνουμε την ταχεία, δίκαιη και αποτελεσματική διάθεση εμβολίων. Εργαζόμαστε σκληρά μαζί για να διασφαλίσουμε ότι είστε έτοιμοι για την κυκλοφορία σε όλα τα επίπεδα. Βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της διαδικασίας και, όπως αναμενόταν, η προσφορά κατά τους πρώτους μήνες θα είναι περιορισμένη. Υπήρξαν προβλήματα σε φυσιολογικό βαθμό. Αυτός είναι ο λόγος που ήδη τον Οκτώβριο σας ζητήσαμε να ορίσετε ομάδες προτεραιότητας. Γνωρίζω ότι υπήρξαν και άλλες προκλήσεις. Και σήμερα έχουμε μια σημαντική ευκαιρία να συζητήσουμε αυτές τις δυσκολίες και να μοιραστούμε τα διδάγματα που αντλήθηκαν σε αυτό το πρώιμο στάδιο».
Τόνισε δε ότι «παρακολουθούμε στενά τον εμβολιασμό στα κράτη μέλη, μέσω της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας και των εβδομαδιαίων εκθέσεων Ολοκληρωμένης Ενημέρωσης και Ανάλυσης Κατάστασης. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), δημιούργησε μια νέα ενότητα στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εποπτείας –TESSy– έτσι ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με την εφαρμογή των εμβολίων τους. Επομένως, θέλω να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία για να σας παροτρύνω να αναφέρετε στο ECDC σχετικά με την κυκλοφορία τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Τα ακριβή, έγκαιρα δεδομένα είναι ζωτικής σημασίας εάν θέλουμε να σας στηρίξουμε σε αυτό το τεράστιο έργο».
Η Επίτροπος σημείωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε την ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών, η συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η πανδημία" και υπενθύμισε στους Υπουργούς ότι "όσον αφορά το θέμα της υποστήριξης, θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στην κοινή διαδικασία προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού που απαιτείται για τον εμβολιασμό. Τα κράτη μέλη μπορούν να παραγγείλουν μια μεγάλη ποικιλία αντικειμένων αμέσως - συμπεριλαμβανομένων συριγγών, βελόνων και γαντιών. Σας παροτρύνω να κάνετε χρήση αυτής της επιλογής», τόνισε.
«Φυσικά, αυτό θα βοηθήσει επίσης στην αποφυγή συμφόρησης και στη διασφάλιση ότι δεν θα σπαταληθούν πολύτιμες, περιορισμένες δόσεις. Το ECDC και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο. Για παράδειγμα, μπορούν να παρέχουν σημαντική επιστημονική υποστήριξη για μελέτες παρακολούθησης εμβολίων και να διασφαλίζουν τη μεθοδολογική σύγκλιση. Τα σχέδια είναι επίσης σε εξέλιξη για μελέτες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας εμβολίων COVID-19 σε όλη την ΕΕ, συντονισμένες από το EMA και το ECDC. Παρέχουμε 12 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση αυτών των μελετών. Η αλληλεγγύη και η ενοποιημένη φωνή αποτελούν τη μεγαλύτερη δύναμη της ΕΕ από την αρχή αυτής της πανδημίας», ξεκαθάρισε η Επίτροπος.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να βασίζουμε τις προσπάθειές μας σε αυτήν την ουσιαστική αρχή. Η συλλογική μας προσπάθεια παράγει σημαντικά οφέλη για όλους - ειδικά την πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά εμβόλια ταυτόχρονα για όλα τα κράτη μέλη, είτε μικρά είτε μεγάλα. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο όταν συνεργαζόμαστε. Η από κοινού διαπραγμάτευση μας επέτρεψε να επιτύχουμε καλύτερες συμφωνίες και συνθήκες από ό, τι διαφορετικά θα ήταν δυνατό για κάθε μεμονωμένη χώρα, χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε διαδικασία προμήθειας σε εθνικό επίπεδο για να τις αγοράσουμε», σημείωσε η Στ.Κυριακίδου.
«Επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι, υπογράφοντας τη Συμφωνία, όλοι επιβεβαιώσατε τη συμμετοχή σας στη διαδικασία και συμφωνήσατε να μην ξεκινήσετε τις δικές σας διαδικασίες για την αγορά αυτού του εμβολίου με τους ίδιους κατασκευαστές. Κατανοώ τις εσωτερικές πιέσεις και τις ανησυχίες των πολιτών σας. Αλλά είμαστε πιο δυνατοί μαζί και προσφέρουμε καλύτερα αποτελέσματα στους πολίτες μας μαζί. Γνωρίζω ότι όλοι εργάζεστε όλο το εικοσιτετράωρο για να διασφαλίσετε την ταχεία και αποτελεσματική διάθεση εμβολίων, αλλά οι παράλληλες συμφωνίες θα υπονόμευαν την ευρωπαϊκή προσέγγιση που απέδωσε», ξεκαθάρισε.
«Τώρα, σας ζητώ να μοιραστείτε την εμπειρία σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ECDC οργανώνει στρες τεστ όπως αυτό που πραγματοποιήθηκε χθες. Με αυτό το πνεύμα, ας ανταλλάξουμε τα διδάγματα που έχουμε αντλήσει ώστε να προχωρήσουμε αποτελεσματικά, γρήγορα και δίκαια - μαζί», κατέληξε.